Princip vaření v pomalém hrnci je mimořádné jednoduchý. Představte si něco jako papiňák naruby. Zatímco v tlakovém hrnci se všechno připravuje mnohem kratší dobu, než kdybyste dané jídlo vařili na sporáku, tady je to naopak.

Vývar v pomalém hrnci se táhne osm, ale klidně i čtrnáct hodin při teplotě mírně pod bodem varu, stejně dlouho můžete vařit i guláš nebo třeba svíčkou, dýňové polévce budou stačit hodiny tři nebo čtyři. Spotřeba elektřiny je přitom velmi malá, například ve srovnání s tím, když dané jídlo strčíte v litinovém hrnci na dlouhé hodiny do trouby. Jídlo z pomalého hrnce je přitom velmi chutné, maso měkké, aniž by se rozpadalo.

A jak je to s pomalým hrncem a hubnutím? I v tomto ohledu je to dobrý pomocník, a to hned z několika důvodů:

1. Je potřeba méně tuku

V pomalém hrnci se jídlo nepřipaluje, a i proto nepotřebujete připravovaný pokrm podlévat množstvím tuku. Pokud chcete například zeleninu pod maso předem orestovat, můžete – některé pomalé hrnce umožňují restování přímo v nich, u jiných tak musíte učinit na pánvi na sporáku a pak orestovanou zeleninu či třeba kus masa přendáte do nádoby pomalého hrnce. Pokud použijete tuk, nedávejte ho do hrnce všechen.

2. Hrnec vám navaří do zásoby

Pomalé hrnce se prodávají v různých velikostech. Pokud si navyknete promyšleně nakupovat a plánovat, můžete navařit například osm porcí jídla najednou – pár jich sníte, ostatní přiměřeně velké si můžete zamrazit a sáhnout po nich v případě potřeby nebo si je můžete vzít jako oběd třeba do práce.

3. Jídlo se uvaří i bez ochutnávání

Když vaříte třeba guláš na sporáku, můžete mít tendenci s každým zamícháním jídlo ochutnávat a ujídat a nakonec tak během vaření sníst překvapivě velké množství jídla, což může být jednou z příčin toho, že se vám nedaří shodit. V pomalém hrnci nic míchat nemusíte, a tak se sníží i riziko přehnaného ochutnávání, zvláště pokud budete jídla vařit přes noc.

4. Polévky jsou sázka na jistotu

Polévky se mohou stát skvělým dietním jídlem, které vám pochválí každý odborník na hubnutí, ať už jde o vývar, nebo třeba hutné zeleninové krémy nezahušťované ovšem jíškou. „Pokud jsou polévky uvařené z čerstvých surovin, můžou vám pomoci navýšit množství zkonzumované zeleniny, bílkovin nebo obojího. V chladnějším období zahřejí a díky jejich psychologické sytivosti snadněji dodržíte nastavený jídelníček,“ říká dietoložka Václava Kunová. A právě na vaření polévek je pomalý hrnec ideální.

Jsou tu ovšem i nějaká rizika, o kterých je dobré něco vědět:

  • Pomalý hrnec se nehodí k vaření luštěnin, které by měly přejít pořádným varem, protože jinak mohou být toxické a způsobit poměrně vážné zdravotní potíže. Týká se to zejména fazolí. Výjimkou jsou samozřejmě tepelně upravené luštěniny v plechovce a podobně, které již vysokými teplotami prošly.
  • „Nepoužívejte zmražené potraviny, nebo alespoň ne ty, které podléhají rychlejší zkáze. Může se totiž snadno stát, že při použití zmražené suroviny se doba vaření natolik protáhne, že bude vystavena po delší dobu nízké teplotě, což by mohlo napomoci množení bakterií a následnému znehodnocení potraviny,“ upozorňuje blogerka Barbora Charvátová.
  • Pokud budete vařit v pomalém hrnci klasická česká jídla, můžete dělat jejich odlehčenou variantu, ale pokud například svíčkovou zahustíte moukou a zalijete smetanou, bude stejně nedietní jako ta uvařená klasicky. Malá porce nevadí, velká ano, protože rozhodně nepůjde o zdravější a energeticky výhodnější verzi tradičního jídla.

ZDROJE: Vlasta.cz, Rozumnehubnuti.cz, https://mamavkuchyni.cz, https://www.rozumnehubnuti.cz/muzu-jist-pri-hubnuti-polevky-jak-je-mam-zaclenit-do-jidelnicku/

Související články