Pohled na modelky, herečky a další celebrity může být frustrující, protože zjevně nosí oblečení nejmenších velikostí a o tom, že někdo má boky jako skříň, až na výjimky jako by ani neslyšely. Přitom na světě rozhodně převažují ženy, které mají boky spíše širší – jak ukázala i studie, která porovnávala míry hvězd s mírami skutečných žen a byla publikována v časopise International Journal of Fashion Design, Technology and Education.

Nicméně pro většinu žen je i tak malou útěchou, že jejich širší boky mají biologický účel, protože s takovými se snáze rodí. Navíc mnoho žen má širší pánev a boky a na nich tukové zásoby, kterých by se rády zbavily. A to přesto, že na rozdíl od tukových zásob kolem pasu a v horních partiích břicha není tuk v oblasti boků a hýždí či stehen zdraví nebezpečný.

Pokud se rozhodnete svých oblých boků přesto zbavit, je dobré uvědomit si jednu věc – jejich objem můžete zmenšit, ale celkovou siluetu postavy nezměníte. Navíc není možné shodit jen v jedné tělesné partii, aniž by se to projevilo i jinde. Je důležité zaměřit se na snížení příjmu energie, zpevnění spodní poloviny těla a posílit spalování tuků. K tomu vám může pomoci hned několik možností.

Cviky na posílení spodní části těla

Výzkum ukázal, že některé druhu pohybových aktivit, konkrétně odporové cvičení, mohou výrazně přispět k budování svalové hmoty, zvláště pokud se kombinují se zdravější stravou, pak zároveň napomáhají hubnutí.

Mezi příklady odporových cvičení na dolní část těla patří:

  • Dřepy
  • Výpady
  • Step-up (stoupání na stupínek)

Dejte si vždy dvě až tři sady po 12 až 15 cvicích.

Cvičení s vlastní váhou zaměřené na boky

  • Wall sit (jméno cviku se nepřekládá, pod tímto názvem najdete i fotky na webu pro lepší představu) – jde vlastně o nedokončený dřep prováděný se zády opřenými o zeď, vhodný pro lidi, kteří například kvůli problémům s koleny nemohou dělat dřep
  • Pánevní most – provádí se vleže na zádech s pokrčenýma nohama, kdy zvedáte stehna, boky a pánev
  • Skater squats (částečný dřep na jedné noze, druhou máte pokrčenou vzadu)
  • Leh na břiše, zvedání jedné a pak druhé nohy

Dejte si vždy dvě až tři sady po 12 až 15 cvicích, pokud jste začátečník, snižte dávky.

Chůze po schodech

Díky stoupání po schodech spálíte asi třikrát více energie, než když půjdete po rovině. Chůze po schodech je skvělým cvičením na nohy, navíc díky němu spalujete tuk v celém těle, samozřejmě pokud ho provádíte dostatečně dlouho – zařaďte nějaké pořádně dlouhé schody do svého pravidelného chodeckého okruhu.

Abyste spalovali tuk

Všechny výše uvedené pohybové aktivity s výjimkou chůze po schodech se zaměřovaly hlavně na posilování nohou, vy však potřebujete i cvičení, při kterém budete spalovat tuk. A k tomu je nutno se pohybovat tak, aby se vám zvýšila tepová frekvence – přičemž takové pohybové aktivity byste měli provozovat třikrát týdně, a to po dobu 30 až 60 minut. Skvělá je třeba už zmíněná chůze.

„Vhodná tepová frekvence, kterou vám dneska změří i jednoduché fitness náramky za pár stovek? Nejjednodušší orientační pomůckou je vzorek 180 minus věk, takže pokud je někomu padesát, tak by jeho tepová frekvence neměla přesáhnout hodnotu 130 za minutu, ale měla by se pohybovat o něco níže,“ vysvětlila Iva Málková ze společnosti Stop obezitě. Nebo jinak, je to taková tepová frekvence, při které nelapáte po dechu, ale mluvení už je pro vás obtížnější.

Zdroj: International Journal of Fashion Design, https://journals.humankinetics.com/