Asi takhle, pár kilo navíc je docela v pořádku. Ostatně, je nerealistické chtít mít v padesáti postavu jako ve dvaceti, snad s výjimkou lidí, kterým to bylo dáno geneticky. Ale nechat si ukládat tuk kolem pasu a do břicha dobré není, protože nejde jen o problém estetický – vnitřní útrobní neboli viscerální tuk mimo jiné zvyšuje riziko cukrovky, srdečních chorob, mrtvice, některých druhů rakoviny, a dokonce i Alzheimerovy choroby. O důvod víc se ho zbavit. Tohle jsou chyby, kterých byste se příště měli vyvarovat.

1. Nevhodné jídlo

Nejde jen o kalorie, některá jídla přispívají k ukládání tuků více než jiná, a to kvůli svému složení. Patří sem třeba smažené pokrmy, průmyslově zpracovaná jídla nebo tučné trvanlivé sladkosti, jako jsou sušenky a oplatky.

Všechna tato jídla jsou plná přidaného cukru, soli, trans tuků a dalších nezdravých sloučenin, které vaše tělo obtížně metabolizuje, a proto se nadbytečná energie ukládá coby tuk v oblasti břicha.

2. Kouření

Je pravda, že kouření o trošku zrychluje metabolismus, a proto kuřáci přiberou, když s cigaretami seknou. Ale mnozí výrazně přiberou i proto, že místo kouření začnou prostě mlsat. Nové výzkumy navíc ukázaly, že silné kuřáctví přispívá k ukládání vnitrobřišního ruku.

3. Nedostatek vody

Pití dostatečného množství vody během dne je pro vaše spalování zásadní, i když už neplatí, že byste měli vypít tři a více litrů vody denně. Ale přinejmenším litr až litr a půl ano.

4. Stres

U mnoha lidí stres spouští přejídání – což je hlavní důvod toho, proč bojujete s váhou. Ale nejen to, stres zvyšuje vyplavování hormonu kortizolu, který přímo podporuje ukládání tuku v oblasti břicha, a to zejména u žen.

5. Málo pohybu

Samozřejmě pokud si nasadíte extra přísnou dietu, shodíte i bez toho, abyste sportovali. Ale nebude to zdravé a pravděpodobně ani ne dlouhodobé. „Bez dostatečné pohybové aktivity nezhubnete. Můžete mít na pohled úžasné diety, ale obnova svalové tkáně a udržení bazálního metabolismu se neobejde bez pohybu,“ vysvětluje odborník na výživu Pavel Suchánek ze společnosti FitBee. Trik je totiž v tom, že musíte nejen méně jíst, ale zároveň mimo jiné přimět tělo k tomu, aby spalovalo více než dosud, na což si potřebujete budovat a udržet svaly. To bez pohybu – a také bez jídelníčku, v němž bude dostatek bílkovin – nedáte.

6. Pivo a slazené nápoje

Jednoduché sacharidy jsou nezdravé a přispívají k růstu objemu tukových zásob. A týká se to i cukrů v nápojích, které si v součtu nezadají s obávanými sladkostmi. Pozor, platí to i o energetických nápojích či třeba džusech.

7. Nedostatek spánku

Spánek kratší než pět hodin denně může nejen sám o sobě vést k tomu, že vám nepůjde zhubnout, protože tělo si bude snažit za každou cenu udržet alespoň nějakou energii. Ale kromě toho může vyvolat letargii, nadměrnou chuť k jídlu a další příčiny, které přímo vedou ke zvětšení objemu viscerálního tuku. Pokud špatně spíte, řešte to s lékařem, pokud vám dostatek spánku neumožňuje váš rozvrh, zkuste si ho upravit.