Nepřejídáte se, přiměřeně se hýbete, a přesto spíš přibíráte, než hubnete? Pokud jste zároveň pod permanentním napětím a ve stresu, nejspíš máte vysvětlení. Je pravda, že určitá míra tlaku nám pomáhá fungovat. Jsme přizpůsobení k tomu, abychom zvládali i náročné pracovní situace, rodinné problémy, finanční starosti či vztahové zvraty. Nějak to překonáme a život jde dál.

Ale i relativně méně nápadný, zato chronický stres působí setrvale a škodí nám, ačkoli si to dlouho nemusíme uvědomit. Negativně se podepisuje na našem psychickém i fyzickém zdraví. Důsledkem může být špatný spánek, úzkosti, deprese, vysoký krevní tlak, potíže s imunitou a také s váhou, kdy se nám nedaří shodit, ač pro to jinak děláme hodně.

„Pokud člověk není v psychické pohodě, skutečně se mu nemusí podařit zhubnout, i když jí střídmě a hýbe se. Extrémní dieta by asi zabrala, ale to také není cesta, která by byla dlouhodobým a trvalým řešením,“ potvrzuje Iva Málková, zakladatelka úspěšné společnosti Stop obezitě, sama původní profesí psycholožka.

Je to přirozená reakce organismu, kdy hormony produkované nadledvinkami zakazují tělu zhubnout, protože je ve stresu, jinými slovy v ohrožení. Jedním z projevů je třeba zrychlená peristaltika, kdy se jídlo v trávicí soustavě moc nezdrží, a tak se nestačí projevit bakterie, které jinak mohou vhodným způsobem zpracovávat tuky.

5 způsobů, jimiž stres brání hubnutí

1. Nejíme v klidu

V takovém případě moc nevnímáme, kolik a čeho si dáme, a snadno přijmeme více, než dokážeme během dne spálit. Kromě toho máme tendenci jíst ve stresu jídla s vysokým obsahem tuků a cukrů, případně soli, protože spustí uvolňování látek, které snižují napětí. Z toho se snadno stane návyk, máme přece lék na stres.

2. Vyplavuje se nám kortizol

Stres způsobuje, že tělo produkuje více hormonu kortizolu – tento stresový hormon podporuje tvorbu tělesného tuku zejména ve středu těla, jde o takzvaný útrobní neboli viscerální tuk. Je obzvláště nebezpečný, protože obklopuje životně důležité orgány a uvolňuje mastné kyseliny do krve, zvyšuje hladinu cholesterolu a inzulínu a připravuje půdu pro srdeční choroby a cukrovku.

3. Náš spánek za moc nestojí

Když je někdo ve stresu, většinou hůře spí a bojuje s únavou, což vede ke zvýšení hladiny hormonu ghrelinu. Ten nám dokáže namluvit, že máme hlad, i když ho ve skutečnosti nemáme. Je to ten samý, který způsobuje, že máme hlad, když pijeme hodně alkoholu.

Jak překonat stres, abyste hubli?

1. Hýbejte se každý den

Stačí i svižná dvacetiminutová procházka, pokud nemáte na víc čas – zrychlí krevní oběh, vyplaví kortizol a tělo se ho může zbavit.

2. Zpomalte

Týká se to třeba jídla – když si na něj uděláme čas a přemýšlíme o něm, sníme ho méně. A přitom si spíše všimneme, že už máme dost.

3. Snižte příjem kofeinu

Možná potřebujete kafe jako palivo, ale u některých lidí příliš mnoho kofeinu vyvolá úzkostné stavy, které mají tendenci zajídat. Zkuste se uklidnit pomocí bylinkového čaje. Navíc kofein může přispět ke zvyšování hladinu kortizolu.