I když nechodíte do prodejen zdravé výživy, můžete je vidět například v cukrárně, kde vedle klasických zákusků nabízejí třeba pudink s chia semínky. Ta pocházejí ze středoamerické byliny jménem šalvěj hispánská. Sama o sobě jsou poměrně vydatná, 100 gramů má kolem 2200 kilojoulů – nicméně je to méně než třeba oříšky nebo dýňová semínka, navíc chia semínek těžko sezobete jen tak větší množství najednou.

Jedli je už staří Aztékové a Mayové, ve světě poté celkem upadla v zapomnění, ale byla znovu objevena v posledních pár letech. Spolu s tvrzením, že snižují chuť k jídlu a díky tomu může člověk zhubnout. A s dalším, že díky vysokému obsahu vlákniny skvěle zasytí, a proto člověk hned tak nedostane hlad.

Obsahují prospěšné látky, ale to nestačí

Je pravda, že chia semínka skutečně obsahují hodně vlákniny – jedna polévková lžíce asi pětinu doporučeného denního příjmu. Ale to by k hubnutí samo o sobě rozhodně nestačilo. A vědci zatím zázračné účinky chia semínek tak úplně nepotvrdili, ačkoli se o to některé výzkumy snažily. Jako například studie, která vyvrací domněnky, že by snad chia semínka výrazně přispívala k hubnutí a zároveň zásadním způsobem snižovala rizika rozvoje některých civilizačních chorob.

Vědci sledovali desítky lidí s nadváhou nebo obezitou, kteří dostávali buď placebo, nebo 25 gramů chia semínek smíchaných s vodou vždycky před snídaní a před večeří. Závěr? Nemělo to samo o sobě žádný vliv na tělesnou hmotnost, poměr tuku v těle nebo rizikové faktory onemocnění.

Srdce je ocení

Přesto minimálně v něčem nám prospět můžou, protože obsahují látky svědčící našemu srdci. Podle Karolíny Hlavaté, dietoložky a odborné garantky iniciativy Vím, co jím, jde mimo jiné o kyselinu alfa-linolenovou, což je vlastně rostlinná forma zdravých n-3 mastných kyselin. Vlivem kyseliny alfa-linolenové na zdraví, konkrétně na oběhovou soustavu, se zabývala velká studie z roku 2012. Chia semínka navíc obsahují nutričně významné množství manganu, hořčíku, fosforu, selenu a železa. Nakonec obsahují i tu vlákninu – aby se mohla projevit, je potřeba dostatečně pít, aby semínka mohla nabobtnat a uplatnit tak svůj sytící efekt.

Takže jak to s nimi vlastně je? Nepochybně jsou zdravá a mohou nám prospět, ale sama o sobě nás rozhodně nemohou zachránit – mohou se však stát součástí zdravého jídelníčku a jeho zpestřením. Některé novější výzkumy navíc ukazují, že zřejmě obsahují více antioxidantů, než se dříve soudilo. Jejich plusem je také to, že neobsahují lepek a cholesterol.

Pozor, chia semínka mohou vzájemně reagovat s léky na krevní tlak nebo na ředění krve, jako je warfarin. Pokud užíváte některý z těchto léků, nejezte chia semínka.

Zdroje: www.ncbi.nlm.nih.gov; https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov