1. Už nikdy si nedám čokoládu, zmrzlinu, hranolky…

Zní to odhodlaně, dokonce rozumně, ale je to pošetilé, protože to možná vydržíte pár týdnů, ale ani tak nepůjde hubnutí zázračně rychle a vás přepadne pocit, že takové odříkání beztak nemá cenu. A pravděpodobně se přesně těmi zakázanými jídly přejíte. Rada? Jezte pořád všechno, ale uberte na množství, případně na frekvenci.

2. Nebudu snídat, nebudu večeřet…

„Jsou například celebrity, které přesně na tohle přísahají, ale raději se jimi neinspirujte. Vynechávání jídel může mít negativní dopad na váš metabolismus, protože vaše tělo může o to více ukládat tuky z dalšího jídla, protože se chce preventivně bránit dalšímu většímu výpadku přísunu pokrmů,“ vysvětluje Karolína Hlavatá, výživová odbornice společnosti Vím, co jím.

3. Pár měsíců to vydržím

„Vaším cílem by neměla být dieta jako dočasné utrpení, ale mělo by vám jít o nový zdravější životní styl. Vlastně byste se měli naučit jíst tak, abyste zhubli a pak si novou nižší váhu dokázali udržet. To si hodně lidí neuvědomuje, mají pocit, že budou tři měsíce trpět, ale pak se zase chtějí vrátit ke svým dosavadním zvykům. Ale to nefunguje,“ říká Iva Málková, zakladatelka sdružení STOB.

4. Každý den budu půl hodiny rychle chodit pěšky

Je to samozřejmě lepší než nic, ale popravdě řečeno, jednak vás to nejspíš brzy nebude bavit, navíc to přestane fungovat. Pohybová aktivita je zásadní, ale měli byste kombinovat pohyb, jako je třeba zmíněná rychlá chůze, raději ale hodinu, s posilováním. Střídejte různé druhy pohybů, bude to větší zábava.

5. Najdu si tu nejlepší novou dietu

Velká chyba! Módní dietní hity se většinou nezakládají na výsledcích studií, ale spíše na popularitě, která vznikla díky tomu, že slibují deset kilo měsíčně dolů. A to není nic pro vás. Krátkodobé diety spolehlivě zajistí jedině to, že se vám shozená kila do pár týdnů zase vrátí.

6. Končím s cukrem ve všech podobách!

Tohle je svým způsobem také extrémní dieta, odborníci navíc takzvaný sugarfree přístup nevidí moc rádi. Nejradikálnější stoupenci vylučují i pečivo a pak se plnohodnotný jídelníček, při němž nebudete hladovět a nebudou vám chybět živiny, zajišťuje dost těžko. „Sacharidy znamenají pro tělo především zdroj důležité energie. Na příjmu cukru je závislý například mozek a červené krvinky. Abychom zvládali každodenní povinnosti a aktivity, jsou pro nás jednoduché sacharidy nezbytné,“ vysvětluje odborník na výživu Pavel Suchánek ze společnosti FitBee. Bez cukru budeme například zbytečně moc unavení, nesoustředění a podráždění.

7. Shodím dvacet kilo!

Proč ne, ale když si rovnou dáte takhle velký cíl, může vám to podrazit nohy, protože jeho splnění je příliš daleko. Daleko lepší je si naplánovat nejdříve třeba jen tři nebo pět kilo, určitě ne více. To je plán, jehož splnění vám zabere zhruba měsíc. Dvacet kilo je plán zhruba na rok.

8. Každé ráno se budu vážit

Ne, fakt to nedělejte, naše váha kvůli zadržování vody a produkci hormonů kolísá, a přitom to třeba na obvodu pasu nemusí být znát. Vážení má smysl nejvýše za týden či dva, častěji ne. Navíc pokud jste začali lépe jíst a zároveň cvičit, může vaše váha o něco stoupnout, protože svaly, o něž vám jde, váží více než tukové zásoby. Lepší je měřit si obvod pasu nebo třeba stehen.

9. Nebudu jíst po páté odpoledne

Může to fungovat, ale nehodí se to pro vás, pokud chodíte spát o půlnoci a z delšího hladovění se vám dělá tak špatně, že nemůžete zabrat. Odborníci doporučují, aby lidé naposledy jedli dvě až tři hodiny před tím, než jdou spát.

10. Přestanu jíst maso a uzeniny

Zatímco ubráním uzenin si skutečně můžete vzhledem k obsahu tuku pomoci, není jediný důvod, abyste se vzdávali libového masa, drůbeže a ryb. Připravili byste se tak o potřebný zdroj bílkovin, bez nichž vaše hubnutí dost možná vůbec nebude úspěšné.