K tomu, abyste poznali, jestli shazujete správně a ubývá vám v těle tuk, anebo špatně a ubývají vám svaly, stačí jednoduchá pomůcka, kterou dost možná máte doma. Krejčovský centimetr, díky němuž si budete měnit obvod v pase. A to takzvaný medicínský pas vedoucí přes pupík.

„Pokud se vaše hmotnost nemění, ale klesá obvod pasu, tak se zlepšuje tělesné složení, svaly zvětšují svůj podíl a tuky klesají,“ vysvětluje odborník na výživu Pavel Suchánek ze společnosti FitBee. Proč je tím správným ukazatelem zrovna obvod pasu? Podle něj je to dáno tím, že jedno kilo aktivní svalové hmoty zabírá v těle sedmkrát méně prostoru než kilo tělesného tuku. „Takže pokud vyměním kilo za kilo, hmotnost se nemění, ale obvod pasu klesne, což je ten správný výsledek, o který nám jde. Protože obvod pasu souvisí například s množstvím takzvaného vnitrobřišního neboli viscerálního či útrobního tuku,“ vysvětluje Pavel Suchánek.

Tento tuk, respektive jeho nadměrné množství je přímo spojeno se zdravotními problémy. Čím více útrobního tuku v oblasti břicha, tím vyšší hrozba, že člověka postihne cukrovka, problémy se srdcem či oběhem, stoupají také rizika některých typů rakoviny. Jak je zjevné, u hubnutí zdaleka nejde jen o vzhled.

Jíst stačí třikrát denně

Ale když už jsme u něj, je vůbec možné po padesátce docílit toho, aby člověk měl vyrýsovaný pas? Alespoň trochu, když už ne tolik jako ve dvaceti? Pavel Suchánek k tomu má pár doporučení.

„Pravidelně cvičit cviky posilující hluboký stabilizační systém a pánevní dno a k tomu přidávat alespoň třikrát v týdnu běh nebo rychlou chůzi. Pokud jde o stravovací návyky, omezit alkohol a tučná jídla, zejména polotovary a fastfoody, a jíst pravidelně, pokud možno ve stejný čas. Stačí třikrát denně, říkáme tomu pozitivní stereotyp. Pravidelnost ve stravě a pohybu souvisí opět s vnitrobřišním tukem a biorytmy,“ popsal, jak dosáhnout štíhlejší postavy i v době, kdy je hubnutí těžší než v mladším věku.

Posilte core

Tipy na cviky na hluboký stabilizační systém – někdy se označuje slovem core – najdete na internetu. Nepouštějte se do nich, pokud trpíte problémy s páteří, v tom případě byste je nejdříve měli probrat s fyzioterapeutem a nechat si poradit nějakou domácí sestavu cviků od něj. Na posilování se vám budou hodit činky – začněte od těch nejlehčích – nebo posilovací guma.

Rovněž návod na posilování pánevního dna najdete na webu, je navíc skvělé i jako prevence inkontinence, která se někdy v období kolem menopauzy může začít objevovat, i když vás dosud netrápila. Příčinou je mimo jiné úbytek ženských pohlavních hormonů a ochabování svalstva kolem vaginy a močové trubice.

Pokud se na běh necítíte nebo se mu ze zdravotních důvodů věnovat nemůžete, vůbec to nevadí – rychlá chůze poslouží stejně dobře. Ale musí být skutečně rychlá, pokud to zvládnete. Správné tempo poznáte i bez složitého měření tak, že při něm ještě můžete mluvit, ale nikoli plynule vyprávět. Zpěv už byste nezvládli.