Některé běžné potraviny zhoršují menstruační křeče, zatímco jiné je mohou zmírnit. Dietní opatření coby prevence menstruačních křečí se stala velkým tématem na letošním podzimním výročním zasedání North American Menopause Society, na němž vědci z Rutgersovy univerzity v New Jersey představili výsledky svého výzkumu na toto téma. O jejich zjištění psal například renomovaný web The Medical Today.

Podle nich mezi spouštěče menstruačních křečí patří maso, olej, cukry či hodně slaná jídla – naproti tomu potraviny obsahující omega-3 mastné kyseliny, tedy například mořské ryby, mohou menstruační potíže zmírnit, tvrdí odborníci. Zmínili také, že dysmenorea neboli menstruační bolest je nejčastější příčinou školní absence u dospívajících dívek, přičemž jen málo z nich vyhledává léčbu. S věkem se tyto potíže sice mírní, ale i tak je problém velmi častý.

Na hranolky raději zapomeňte

„Úprava stravy by mohla být relativně jednoduchým řešením, které by ženám mohlo poskytnout podstatnou úlevu,“ řekla Stephanie Faubion, lékařská ředitelka North American Menopause Society.

Více o práci odborníků z Rutgersovy univerzity ZDE.

Menstruační křeče mají svůj původ ve stahování dělohy, ale často je provázejí i další tělesné příznaky, jako je bolest v dolní části zad a stehen, nevolnost, či dokonce zvracení, zvýšené pocení, mdloby a závratě, průjem nebo řídká stolice, případně pro změnu zácpa, nadýmání a bolesti hlavy.

„Zkoumání účinků vlivů stravy na menstruační bolesti začalo jako hledání řešení bolesti, kterou jsem osobně zažila. Chtěla jsem porozumět procesu, který za tím stojí,“ řekla Serah Sannoh, hlavní autorka práce z Rutgersovy univerzity.

Co byste měli zkusit omezit, pokud chcete své potíže spojené s menstruací zmírnit? Rafinovaný cukr, běžné kuchyňské oleje, ztužené tuky, smažená jídla jako hranolky, tučné mléčné výrobky, uzeniny a červené maso, sladké cereálie a alkohol. Autoři práce tvrdí, že přispívají ke zvýšenému uvolňování hormonu prostaglandinu, který ovlivňuje stahy dělohy.

A co naopak jíst? Jídla, jako je losos, sardinky, lněná semínka a ořechy, klíčový je také příjem ovoce a zeleniny. Aby to fungovalo, je třeba se vhodně stravovat trvale. Z práce navíc vyplynulo, že vegetariánky trápily křeče daleko v menší míře.

Jóga také pomáhá

Akutní problémy lze řešit léky proti bolesti, ale dlouhodobé užívání se nedoporučuje, a navíc nezaberou každému. „Máte-li silné menstruační bolesti, můžete vyzkoušet i fyzikální metody – osvědčené jsou teplé obklady na břicho, na bedra nebo teplá sprcha. V týdnu před očekávanou menstruací můžete vyzkoušet masáže břicha a zad pro uvolnění svalů. Kromě toho je dobré omezit pití kávy, sůl, kouření a alkohol,“ doporučuje Hana Vondrušková, lékárnice ze sítě Dr. Max.

Úlevu může přinést i zvýšená poloha dolních končetin. Z dlouhodobého hlediska na křeče platí podle odborníků i pravidelné cvičení, skvělá je v tomto ohledu jóga nebo cviky doporučované Ludmilou Mojžíšovou, vyhýbání se stresu a to, že člověk přestane s kouřením.

ZDROJ: Vlasta.cz, https://www.medicalnewstoday.com/articles/foods-like-meat-sugar-and-coffee-may-worsen-menstrual-cramps-research-shows#Comprehensive-review, https://www.contemporaryobgyn.net/view/diet-impacts-menstrual-cramps

Související články