Předpoklady pro povolání: obchodník, umělec, politik, žurnalista, detektiv, tajemník, dopravní inženýr, učitel, zručný řemeslník

Milostné a přátelské vztahy: hodí se ke znamení Vah, Lva, Vodnáře a Berana

Barva: žlutá, fialová

Předměty: automobily, časopisy, dokumenty

Rostliny: popínavé, oves, řepa

Šťastný den: středa

Šťastná čísla: 3, 12, 23, 39

Láska a vztahy

Když čtete tyto řádky, máte v tom, co vám do života přinesl Mars, který ve vašem znamení pobývá od srpna 2022 do konce března 2023, v podstatě jasno.

Na to, aby události nabyly na obrátkách, se můžete těšit kolem 12. ledna, kdy se obrací do přímého chodu a kdy vás nutí, abyste z šancí, které v lásce a vlastně ve všech vztazích přijdou, vybrali ty nejlepší. Paralelně s ním na vás a vaše vztahy pozitivně působí Venuše, která se mezi 3. a 26. lednem pohybuje Vodnářem a na niž od 11. února do 1. března navazuje Merkur. S jejich pomocí se vám konečně podaří do lásky dostat duchovní složku v podobě, o které jste dosud jen snili. Navíc se dokážete bez problémů s partnerem domluvit na dalších společných plánech. Oba si totiž velice dobře uvědomujete, že společná práce, na které se oba podílíte a při jejímž vykonávání si pomáháte, spojí váš vztah podstatně víc než jakákoli jiná dohoda. Když se pak Venuše mezi 11. dubnem a 6. květnem dostane do vašeho znamení, začnete se najednou těšit ze života. Plány, které jste s partnerem v zimě s takovým nadšením vytvářeli, jedou už většinou dál samospádem, což znamená, že se vy můžete klidně bavit. Kdybyste se rozhodli, že se překonáte a 1. máj oslavíte v duchu nejlepších starých tradic, bude to vyloženě skvělý nápad. Dokonce i takový životní pragmatik, jako jste vy, uzná, že láska pod hvězdami v sobě skrývá něco, co vám sebepohodlnější postel nedá. Léto samo pak v tomto ohledu proběhne celkem klidně. Změny, které přišly na jaře, vás absorbují tak, že nebudete mít čas přemýšlet o tom, že byste chtěli něco nového a jiného. Místo toho budete jeden s druhým mluvit, zvykat si na sebe a těšit se ze společného života.

O to, aby komunikace mezi vámi nezamrzala a abyste si měli pořád o čem povídat, se postará jak váš vládce Merkur, který od 11. do 28. července pobývá ve vašem sektoru komunikace, tak Venuše, která se tam nastěhuje 5. června a vydrží zde až do 7. října. Půjde o čtyři měsíce, které budou pro váš vztah jak testem, tak šancí, abyste si dokázali, že opravdu patříte k sobě. Je docela možný scénář, kdy se na začátku června s někým seznámíte, kolem 23. července zjistíte, že bez něj nemůžete žít, a hned taky začnete plánovat svatbu, kterou na začátku září taky uskutečníte. Kdybyste ale náhodou sami usoudili (nebo vám spíše vaše okolí vysvětlilo), že je tempo, které jste zvolili, přece jen trochu divoké, můžete celou akci klidně trochu posunout v čase. Pak byste mohli využít energii Venuše, která mezi 8. listopadem a 3. prosincem pobývá ve vašem sektoru lásky a romantiky a k níž se mezi 24. listopadem až do konce roku přidává i Mars z vašeho partnerského sektoru. Pak zase můžete všem vysvětlovat, že je to na svatbu z ekonomického hlediska ten nejlepší termín. V zimě, ve které hrozí, že bude energie opět chybět, se budete s milým člověkem vzájemně hřát. Zároveň si budete dokazovat, že když zvládnete tuto nepříjemnost, podaří se vám už všechny ostatní překážky v partnerství překonat bez dalších zbytečných problémů.

Rodina, rodiče, děti

V roce, kterému vládne Mars, jenž se ve vašem znamení usídlil na půl roku mezi srpnem 2022 a 24. březnem 2023, si v rodinných záležitostech stejně jako v každé jiné oblasti na nudu stěžovat opravdu nemůžete.

Do nového roku už vstupujete s tím, že je potřeba, abyste se na svůj život podívali střízlivě a uvědomili si, že je potřeba, abyste se přizpůsobili nynějším okolnostem. Líbit se vám sice nemusí, ale přesto (nebo právě proto) je potřeba, abyste tuto záležitost vzali na vědomí. Bylo by potřeba, abyste hned na začátku roku svolali rodinnou radu a rozhodli se, jak budete fungovat po finanční stránce. Když někdo přijde s tím, že by si mohl přibrat nějakou brigádu, protože chce být rodině užitečný, neříkejte, že to nejde. V dnešních dobách (stejně jako v kterýchkoli jiných) se každá koruna hodí! Váš sektor rodiny bude navíc pod tlakem mezi 29. červencem a 4. říjnem, kdy jím prochází váš vládce Merkur. Nápady na to, co udělat, aby se rodinné záležitosti v tom dobrém zafixovaly, a z toho, co tak úplně dobré není, se vymanily, se v této době jen pohrnou.

Vy byste však měli při jejich realizaci být opatrní. Právě proto, že se znáte a víte, že rychle propadnete nadšení, které vás při prvních nezdarech stejně rychle opouští, musíte zodpovědně přemýšlet, zda je opravdu potřeba, aby se babička trmácela do zaměstnání, kde jí dají sotva pár korun. Nebude v takovém případě lepší, když zůstane doma a podle svých možností bude pečovat o domácnost? Když si spočítáte, kolik byste platili za hospodyni nebo jenom pouhý dozor, zjistíte, že jde o práci, která je daleko dražší, než jste si dosud mysleli. Při studujících dětech je to ale jinak. Těm byste brigádu naopak rozmlouvat neměli. Mezi 8. říjnem a 7. listopadem, kdy vaším sektorem rodiny prochází Venuše, můžete v rámci rodiny přemýšlet o rozsáhlejších investicích do vylepšení svého bydlení.

I kdyby se situace vyvinula tak, že na velké rozhazování nebude (a o to, aby všichni pochopili, že opravdu není, se už vaše pragmatická povaha náležitě postará), najdete nějaký menší obnos na to, abyste vymalovali, koupili nové záclony a podobně. Při tom všem můžete využít děti, které tak prokážou svou kreativitu. Kdyby ji zejména ty starší chtěly projevit tím, že se rozhodnou, že si upraví, přešijí nebo jinak svému tělu a vkusu přizpůsobí vaše odložené oblečení, vůbec jim v tom nebraňte. Starý odložený stroj po babičce přijde ke cti. Vy pak navíc dokážete, že myslíte ekologicky a snažíte se využít i to, co by každý jiný vyhodil. Stejnou kreativitu byste však měli projevit i v posilování rodinných vztahů s lidmi, s nimiž se obvykle potkáváte leda tak na pohřbech. Pokud babička řekne, že by moc ráda ještě jednou mluvila se svou sestřenicí, s kterou byly kdysi nerozlučné, ale pak je život rozdělil, měli byste se jí snažit vyhovět. Pro vás taková cesta bude příjemným výletem a pro babičku zážitkem, na který bude vzpomínat do konce života. Vy pak konstatujete, že krásně rozzářené oči mají nejen děti, ale že je na vás mohou upřít i reprezentanti starší generace.

Zdraví, kondice

Především si uvědomte, že Mars, který je starým vládcem vašeho sektoru zdraví a který letošnímu roku vládne, si o to, abyste ho brali náležitě vážně, dokáže říct nahlas a velice důrazně.

Pokud ho nebudete poslouchat, můžete tak být naštvaní jen sami na sebe. Čím dříve si v těchto souvislostech uvědomíte, že je zdraví důležité, tím to bude lepší. Zejména v prvních třech měsících roku, kdy Mars pobývá ve vašem znamení, musíte ke svému zdraví a duševnímu i tělesnému zdraví přistupovat opravdu zodpovědně. Týká se to zejména únorových a březnových dnů, kdy můžete narazit na sezonní virózu. To, že byste atak choroby přecházeli, vás nesmí ani napadnout. Kolegy, kteří vám budou vysvětlovat, že se nemáte moc pozorovat a že podobnou nemoc lehce zvládnete s pomocí volně prodejných léků na snížení teploty, vyslechněte, ale jejich tlaku nesmíte podlehnout. Nebezpečí, že při špatné a nedostatečné léčbě přejde dosud bez větších problémů zvládnutelná choroba do chronického stavu, je celkem značné. Další nebezpečí respiračních chorob a z nich vyplývajících dýchacích potíží hrozí mezi 22. říjnem a 9. listopadem, kdy se vaším sektorem zdraví těla pohybuje Merkur, s nímž se pak od 12. října do 23. listopadu spojuje Mars. Opět jde o období, které bude náročné nejen tlakem, který na vás budou před koncem roku vyvíjet v práci, ale především nutností řešit záležitosti, které se týkají vašeho dalšího života. V takovém případě by bylo dobré, kdybyste se poradili s odborníkem na zdravou výživu a požádali ho, aby pro vás vymyslel stravovací plány, které budou mít na váš tělesný stav pozitivní dopad. Pokud potřebujete (a kdo by nepotřeboval) vylepšit i své duševní rozpoložení, měli byste si i během nejhorších a nejnáročnějších dní najít čas na chvíli klidu, který můžete věnovat sami sobě. Ve vašem případě půjde o cestu spíše rozumovou, založenou na realistickém myšlení.

Co však budete dělat, když půjde o práci, která vás baví, a v níž navíc i sami sobě šéfujete, což znamená, že vám na jejím výsledku opravdu záleží? Tady je potřeba, abyste byli zvláště opatrní. Čím častěji si budete opakovat, že vám na vašem zdraví záleží a že ho vnímáte jako to nejcennější, co máte k dispozici a na čem můžete stavět svůj další život, tím je to lepší. Potíž je však v tom, že vaším sektorem profese prochází od 7. března až do konce roku (a ještě dva další roky procházet bude) Saturn. Tlak, který na vás vytváří, je opravdu náročný. Pokud ho chcete zvládnout bez větších škod, měli byste si kromě práce najít čas i na relaxační cvičení, pravidelné návštěvy bazénu nebo jen pravidelné procházky, na které vyrazíte s holemi. Vědomě hubnout byste však v tomto období neměli. Nároky, které život na vaše tělo i mysl má, jsou opravdu hodně vysoké. Když k nim navíc připočítáte i energii Saturnu, velice rychle zjistíte, že hubnete, aniž se o to nějak zásadně snažíte. Pak bude stačit, když budete tělo jen lehce tvarovat. A když pochopíte, že své zdraví můžete posílit i úsměvem a pozitivním myšlením, a taky to uděláte, bude to už naprosto dokonalé.

Kariéra, práce, peníze

Především je potřeba, abyste si uvědomili, že rok 2023 je ve vašem případě v tom, co se peněz týče, rok zlomový. Může za to Pluto, který poprvé od roku 2009 opouští (i když jen na chvíli) váš sektor peněz cizích.

Dosud jste se mohli těšit na to, že Pluto, který je přirozeným vládcem dluhů, půjček, směnek a podobných ekonomických vymožeností (kdo nevěří, nechť nikam neběží, ale najde si ve slovníku heslo plutokracie), vždy v poslední chvíli zasáhne a elegantně vás vytáhne ze situace, která pro všechny i pro vás vypadala jako něco naprosto bezvýchodného. Teď však nastává situace, kdy naopak váš sektor peněz cizích tvoří celý rok trigon Uran, což znamená, že se v těchto záležitostech budete rozhodovat spíše na základě impulzu, který moudrý být může, ale taky nemusí. Zejména od 1. ledna do 10. února, kdy vaším sektorem majetku cizího prochází Merkur, který se zde 18. ledna obrací do přímého chodu, máte sklon riskovat víc, než je zdrávo. Pokud jste navíc neměli rozum a na Vánoce a novoroční oslavy jste si půjčili, může vám najednou dojít, že odstrojením stromečku celá záležitost neskončila, ale naopak začala. Pak nezbude než si s partnerem sednout a rychle se domluvit, jak se z této situace dostat co nejrychleji ven.

O tom, že na něco rozumného přijdete, nepochybujte. Když budete jen trochu rozumní, podaří se vám situaci zvládnout tak, abyste měli do konce prvního pololetí všechno splaceno, a tedy i klidné spaní. Když pak Merkur, Venuše a ve třetí červencové dekádě i Slunce opustí váš sektor majetku cizího, můžete začít volně a bez obav pracovat na své kariéře. Jde o cestu, která nebude sice ani lehká, ani příjemná, ale na niž vykročit musíte. Saturn, který vás v tomto směru ovlivňuje, vás v období od 17. června do 4. listopadu nutí, abyste odložili veškeré nadšené představy a řídili se jen tvrdou realitou. O to, abyste v tomto směru nebyli zcela bez pokušení, se stará Neptun, který váš postoj ke kariéře ovlivňuje celý rok. Přesto se dá čekat, že vliv Saturnu přece jenom převládne. Dojde vám, že nemůžete doufat, že před vámi bude někdo v práci otevírat pomyslné dveře a postrkovat vás stále výše a výše. I kdyby vám někdo nabídl protekci (pravděpodobné je to zejména v únoru a v první polovině března), musíte o tom velice intenzivně přemýšlet. Ve vašem případě totiž hrozí, že člověk, který se vám rozhodl pomáhat, udělá něco, co jeho opravdu dobře míněnou intervenci změní ve skutečnou medvědí službu. Právě proto by bylo lepší, kdybyste se spoléhali jen a pouze na své vlastní schopnosti a talenty.

O změně práce raději neuvažujte. I když jste až dosud měli pocit, že každou změnou můžete jen získat a posunout se výše, v roce 2023 to tak úplně platit nemusí. Právě proto by bylo dobré, kdybyste se snažili co nejintenzivněji využít energii Jupiteru z vašeho sektoru tajemství a věcí skrytých. S jeho pomocí seženete nejen spoustu informací, ale taky zjistíte, co máte dělat, abyste během tohoto roku zvýšili svou cenu na trhu práce tak, abyste v roce 2024 mohli bez problémů přejít někam, kde bude zajímavější práce, rozsáhlejší perspektivy, a navíc i víc peněz.

Seberozvoj a duchovní cesta

To, že je pro vás zima obdobím, kdy o sobě přemýšlíte, učíte se spoustu nových věcí, vážíte jednotlivé možnosti a přemýšlíte, kdo jste, odkud přicházíte a kam jdete (což je jak známo jedna ze základních otázek jakékoli filozofie), víte už dávno.

V tomto roce však zjistíte, že se vám odpovědi na tyto otázky hledají daleko obtížněji než obvykle. Pokud vám na jejich získání nijak zásadně nezáleží, můžete mávnout rukou a místo jejich hledání si třeba vyrazit na hory. Po dni stráveném na svahu nebo na běžkách (ale v každém případě na čerstvém vzduchu a hodně intenzivní fyzickou námahou) dospějete k osvícení sice trochu jiného stylu, než jste čekali, ale pořád příznivému a pro vás užitečnému. Když však usoudíte, že odpověď získat opravdu chcete, ať to stojí, co to stojí, musíte si na to udělat čas. Ve vašem případě by byl ideálním termínem na podobné hledání celý leden a pak druhá a třetí únorová dekáda. Kdybyste se rozhodli, že si velikonoční půst užijete zcela jinak, než jste si užívali dosud, máte vynikající šanci. Od Popeleční středy (která je v roce 2023 22. února) se můžete rozhodnout jak pro to, že v rámci předvelikonočního půstu nebudete jíst maso, tak pro to, že se konečně naučíte pořádně meditovat a pracovat se svou psychikou.

Pak se ale musíte připravit na to, že to nebude v žádném případě jednoduché. Vaše myšlení je rozlítané, a než se naučíte soustředit na sebe a na své myšlenkové pochody, bude to chvíli trvat. Navíc to bude pro vás a tím i pro celou vaši rodinu docela zásadní životní změna. Právě proto je potřeba, abyste si s partnerem dopředu o svých plánech promluvili a vyžádali si jeho podporu, pomoc a v naprosto ideálním případě i spoluúčast. Když budete mít za zády partnera, který chápe, o co vám jde, rozumí důvodům, které vás k takovému rozhodnutí vedly, a ještě ví, proč potřebujete jeho podporu, půjde se vám po nelehké cestě, kterou jste si vybrali, daleko lépe.

Když budete mít toto postní období za sebou a budete mít alespoň rámcovou představu o tom, co vám dalo, a s čím jste se naopak během něj dokázali rozloučit, můžete přemýšlet, zda byste se o své poznatky neměli podělit s ostatními lidmi – zejména těmi, kteří stejně jako vy na začátku roku tápou, přešlapují na místě a pořád nevědí, jak mají správně vyrazit a kam se mají dostat. Díky vašemu daru slova, kterým nepochybně disponujete, by byla nejlepší formou jakákoli podoba knihy. Týdny po Velikonocích (tedy po 9. dubnu) pak můžete věnovat sběru materiálu, přemýšlení o tom, co a jak chcete svým elaborátem sdělit a podobným záležitostem. K psaní samotnému přistupte po 11. červnu, kdy váš vládce Merkur vstupuje do vašeho znamení. To, že máte pocit, že vám hvězdy daly opravdu náročný a nezvládnutelný úkol, nevadí. Když se přesto chcete o své zážitky podělit a psát se vám nechce nebo vám to opravdu nejde, promluvte si s kamarády přímo. Pak s údivem zjistíte, že si s vámi přijdou povídat i lidé, které jste v životě neviděli a kteří se o vás jen doslechli. Když se pak nad vším zamyslíte, zjistíte, že právě pro ty, kteří se na duchovních stezkách moc neorientují, sloužíte jako maják, který jim ukazuje správný směr.


ZDROJ: časopis Vlasta, E.M.A. Europe

Související články