Předpoklady pro povolání: kriminalista, chirurg, strojní a hutní inženýr, básník, praktický lékař, ředitel, obecně vedoucí pozice

Milostné a přátelské vztahy: hodí se ke znamení Kozoroha, Raka, Ryb a Vah

Barva: červená, rumělková

Předměty: pracovní nářadí, střelné a bodné zbraně

Rostliny: cibule, kopřiva

Šťastný den: úterý

Šťastná čísla: 4, 7, 17, 35

Láska a vztahy

O tom, jaký vztah máte k lásce a zda vám city vůbec něco říkají, si můžete v astrologických knihách přečíst nejeden řádek. Nakonec to stejně z valné části skončí tím, že jste neobyčejně žárliví a že každý (každá) udělá dobře, když se vám vyhne.

To, že máte srdce hladové po lásce a ze všeho nejvíce toužíte po vyrovnaném vztahu, dokážete vysvětlit až lidem, kteří jsou vám opravdu blízcí a jimž můžete projevit důvěru. V posledních letech se navíc ve vašem sektoru lásky a romantiky nachází Neptun, který vám odhad toho, co je skutečná láska, silně znesnadňuje, komplikuje a mlží. Když k němu připočítáte Uran ve svém partnerském sektoru, nesmíte se divit, že se občas nadšeně vrhnete do vztahu, kterým překvapíte nejen člověka, kterého jste si jako druhou polovičku vybrali, ale hlavně sami sebe.

Letos se však můžete v této oblasti těšit na zásadní změnu. Postará se o ni Saturn, který se 7. března dostává na další dva roky do Ryb. Pod vlivem Neptunu se necháte sice pořád ještě okouzlovat, ale nakonec se ke slovu dostane prostřednictvím Saturnu rozum, který vám položí pěkných pár nepříjemných otázek, na něž se vám bude opravdu těžko odpovídat. Pokud se však rozhodnete, že budete lhát sami sobě a vydávat za velkou lásku něco, co jí není ani omylem, můžete se těšit na hodně nepříjemné chvíle. První planetární lekce, která vám naznačí, co můžete v této oblasti čekat, přijde už mezi 27. lednem a 19. únorem, kdy vaším sektorem lásky a romantiky prochází Venuše. Vzhledem k vrcholné společenské sezoně, kdy zábavu vyhledávají i ti, kteří ji jinak mají za zbytečnou ztrátu času, se okouzlení nevyhnete, i kdybyste opravdu chtěli. Vzápětí – tedy mezi 2. a 18. březnem – však vaše city verifikuje a prověří Merkur. Pod jeho vlivem začnete o své lásce přemýšlet zcela jinak. I kdybyste se zatím stabilnímu citovému vztahu vyhýbali, teď zjistíte, že si docela dobře dovedete představit život v páru, domeček, psa a děti.

A protože nepatříte k lidem, kteří se rozhodují urychleně a bez přemýšlení, budete se tímto tématem pečlivě a důkladně zabývat celé jaro. Času bude dost. Mezi 3. dubnem a 10. červnem totiž prochází vaším partnerským sektorem Merkur, k němuž se od 17. března do 10. dubna přidává i Venuše. To, že máte ohledně svých citů jistotu, však neznamená, že nemůže nastat nějaký zádrhel. O ty vaše se postará zatmění, které na vás a na vaše partnerské vztahy přímo působí. Prvním je měsíční zatmění, které se 5. května odehrává ve vašem znamení. Hrozí, že odložíte veškeré realistické myšlení, na které jste (dlužno dodat, že plným právem) pyšní, a začnete si skutečnost lakovat narůžovo víc, než si zaslouží. Pokud budete nevšímavost vydávat za ostych a nevychovanost za projevy zdravého temperamentu, záhy zjistíte, že jdete jinam, než jste chtěli, a vedle člověka, s nímž jste tam rozhodně jít nechtěli. To, že celou záležitost odehrajete do autu a řeknete si, že se jí nebudete zabývat, nic neřeší. 28. října přichází měsíční zatmění ve vašem partnerském sektoru a položí vám tyto – a ještě mnohé jiné – nepříjemné otázky s ještě větší naléhavostí. A vy na ně budete muset odpovídat…

Rodina, rodiče, děti

Rodinné záležitosti berete daleko vážněji než obvykle. Zatímco dosud jste si říkali (i když to tak moc upřímné nebylo), že vám na vyrovnaných vztazích zase tak nezáleží, tentokrát měníte názor.

Uvědomujete si, že v posledních více než dvou letech pobýval ve vašem sektoru rodiny Saturn, který tyto vztahy upevňoval sice ne tak úplně něžnou a hedvábnou rukou, ale stabilitu vám zaručoval celkem bez námahy. O to, abyste se rozhodli, že přes veškeré pokušení bude lepší, když zůstanete tam, kde jste, se postaraly především vnější okolnosti. To, že se Saturn od 7. března přesouvá do Ryb, má na vás dvojí dopad. Jeho vliv především stabilizuje vaše lásky a citové vztahy, což je dobře. Zároveň však vytváří situace, kdy hrozí střety s dospívajícími a dospělými dětmi. Vy máte pocit, že by vám ratolesti měly být zvláště v nynější náročné době za veškeré vaše rady vděčné, zatímco mladší generace se domnívá, že se zbytečně pletete do věcí, které se vás netýkají a kterým nemůžete rozumět. A protože jsou hvězdné energie spravedlivé, můžete mít stejně intenzivní pocity směrem ke svým rodičům. U nich však máte stejně tak pocit, že vám mluví do něčeho, v čem sami nemají moc jasno, a ještě se diví, že se vám to tak úplně nezamlouvá.

Další zajímavý vliv, který si nepamatujete, a tedy nemůžete čerpat ze zkušeností, vám do života vnáší Pluto, který mezi 23. březnem a 11. červnem poprvé nakoukne do Vodnáře a tím přímo ovlivní vaši rodinu. Pod jeho vlivem může dojít ke změnám, na které nejste připravení, a vůbec nevíte, jak na ně reagovat. Může vás však utěšit, že jsou na tom stejně i všichni ostatní lidé kolem vás – a vlastně všichni na celé zeměkouli. Vy si musíte jen pamatovat, že pod vlivem této planety budou důležité i záležitosti, které můžete zprvu vyhodnotit jako zcela marginální. Taky by bylo dobré, kdybyste se připravili na to, že každé vaše slovo budou brát ostatní jako něco, co musejí brát vážně. V takovém případě si uvědomte, že musíte zapomenout na žerty. Je potřeba, abyste předem nenápadně rodinu a hlavně děti upozornili, že hodláte žertovat. Vtipy, které by druhá strana brala jako fakt a jako na fakta na ně taky zareagovala, by atmosféru moc nevylepšily.

Pozor byste si měli dávat i na vztahy, které máte s druhým rodičem svých dětí. Týká se to zvláště období, kdy se do vašeho partnerského sektoru přesune Jupiter, který zde pobývá až do konce roku. I kdyby se kolem vás dělo cokoli – a můžete vzít jed na to, že se toho bude dít opravdu hodně –, musíte se domluvit, že budete držet spolu a hájit společné stanovisko. Jde o taktiku, kterou ve svůj prospěch využijete zejména v případě, kdy se někdo (včetně vašich ratolestí) rozhodne, že vás rozhádá a sám na tom získá něco, k čemu by se jinak nedostal. Nebezpečí tohoto druhu hrozí zvláště kolem 28. října, kdy se ve vašem partnerském sektoru odehrává měsíční zatmění. Lidi, kteří za vámi přijdou s tím, že vám váš partner dělá za zády něco, co by se vám zcela jistě nelíbilo, vyslechněte. Nedejte však na to, co vám říkají, ale hned si to s ním vyjasněte. Je to jediný způsob, jak nedovolit, aby mezi vámi vznikala nedůvěra, která by pod vlivem plutonovské energie měla důsledky opravdu zhoubné.

Zdraví, kondice

Základní vliv vyvíjí v letošním roce na vaše zdraví těla Jupiter, který se v této úloze osvědčil už v roce 2022. Vrátil se sem na konci roku 2022 a pobude zde až do 15. května. Vy sice víte, že je pro vás jistým způsobem nebezpečný a že se musíte chovat rozumně, ale taky je vám jasné, že souboj to snadný nebude.

Pod vlivem Jupiteru máte totiž tendenci jíst víc, než je zdrávo, a tempem, které se spíše podobá hltání než vychutnávání. Když se pak na sebe podíváte, sami usoudíte, že to tak dál nejde, a stejně nadšeně, jako jste se vrhali na jídlo, se pustíte do sportovních aktivit a posilování, které mají vaše tělo uvést do stavu, kdy na sebe budete moci být pyšní. Zdraví těla ale jde ruku v ruce se zdravím duše a vy se musíte oběma oblastem věnovat rovnoměrně. Pak teprve nehrozí nebezpečí, že to, do čeho se nadšeně pustíte, zanechá na vašem těle negativní stopy. Při nevhodném zatížení byste mohli zbytečně přetížit klouby i svaly a pak shánět rehabilitaci nebo lázně.

Kdybyste se ale rozhodli, že se ke svému zdraví začnete chovat odpovědně a tak, aby vaše nové metody prošly kontrolou vašeho zdravého rozumu, máte skvělou šanci. K zodpovědnému přístupu ke svému zdraví potřebujete informace, díky nimž si lehčeji vyberete tu správnou cestu, po které se vydáte. Když sháníte dobrého lékaře, který vám poradí i v situaci, s níž si nikdo jiný rady neví, bude to z vaší strany vyžadovat dostatečně promyšlený přístup. Začít můžete tím, že požádáte buď partnera, nebo člověka, o kterém víte, že pro vás má slabost, o pomoc. Udělat byste to měli mezi 20. únorem a 16. březnem, kdy ho poprosíte, aby někoho, kdo je vám schopen pomoci, našel. O tom, že se mu to podaří, nepochybujte. Za to, co pro vás udělá, byste mu měli být vděční. Když si popovídáte s kamarády, zjistíte, že pro vás dokázal opravdu nemožné. Na přímý kontakt s dotyčným lékařem se připravte mezi 19. březnem a 4. dubnem.

Lékař po vás bude chtít vaši vlastní aktivitu. Když usoudí, že se jen trochu ošíváte, vysvětlí vám, že to bez toho v žádném případě nepůjde. Navíc dodá, že je ve vašem případě potřeba, abyste kromě těla věnovali stejnou pozornost i stavu vlastní duše a konečně si trochu začali hýčkat psychiku. Kdybyste si měli možnost vyrazit na akci, kde se s psychikou pracuje a kde se naučíte, jak se o sebe v tomto směru starat, měli byste tam vyrazit. Ideální by byly dny mezi 5. a 21. říjnem, kdy na vás v tomto směru působí Merkur, a pak od 8. října do 7. listopadu, kdy vaši duši ovlivňuje Venuše. Čas, který si v těchto dnech věnujete, strávíte sice zcela jinak, než jste zvyklí. Můžete si být jistí, že v žádném případě nepůjde o čas ztracený!

Kariéra, práce, peníze

Vzhledem k aktuální situaci je potřeba, abyste v této oblasti našlapovali jemně a veškerým průšvihům se vyhýbali obloukem.

To, že byste ve financích riskovali a rozhodovali se nerozumně, vám naštěstí nehrozí. Přesto mohou vzniknout situace, kdy byste si měli dávat pozor a chovat se opatrně. Když vás rodina nebo hodně dobří přátelé požádají o půjčku, je jasné, že jim chcete vyhovět. Přesto byste se měli předem zajímat o to, jak, z čeho a hlavně kdy vám budou zapůjčenou částku vracet. Když se už pak rozhodnete, že jim výpomoc poskytnete, měli byste trvat na řádně sepsané smlouvě. Můžete se sice dozvědět, že to přeháníte, ale to vám může být jedno.

Stejně prozíravě musíte jednat v práci. Když dostanete odměnu – a letošní odměny se rýsují opravdu štědře –, zkuste si promluvit se šéfem a požádat ho, aby vám místo odměn trvale zvýšil plat. Jeho sliby se ale nespokojte. Trvejte na novém pracovním výměru, ve kterém bude částka napsaná číslicí i slovem. Mezi 11. a 27. červnem, kdy vaším sektorem peněz cizích prochází Merkur a kdy se platí daně, vás opět čeká období, kdy si musíte své finance hlídat. Pokud vám váš daňový poradce nabídne, že vaše daně spočítá tak, abyste platili co nejméně, měli byste mu to velmi důtklivě rozmluvit. Nebezpečí, že se u vás do konce roku objeví kontrola, která se ponoří do papírů a najde tam i to, co v nich není, je vysoké. Pokud se vylepšení vašich vlastních financí týče, musíte si na kýžený, vytoužený a zasloužený okamžik chvíli počkat. S tím, že byste si v létě užili dovolenou, na které byste nemuseli obracet každou korunu, raději nepočítejte. Když vám zdravý rozum říká, že právě léto je obdobím, kdy byste měli místo utrácení šetřit, měli byste ho poslechnout. Kromě už zmíněných zaplacených daní byste si měli zkontrolovat veškeré pojistky, povinná ručení a ostatní platby, které vám každý měsíc ukrajují značnou částku z rozpočtu. Když k tomu přidáte ještě účty za telefon, bude to ještě lepší. Zejména děti potřebují slyšet, že velký objem dat není životně nutný a že se bez nakupování různých doplňků ke hrám mohou docela dobře obejít.

Když zvládnete léto tak, abyste nejenže zbytečně neutratili, ale ještě i nějakou korunu ušetřili, můžete být sami se sebou spokojení. Vytoužený zlom k lepšímu přijde v prvním kole mezi 10. až 30. listopadem, kdy vaším sektorem peněz vlastních prochází Merkur. Pod jeho vlivem máte skvělé nápady, které vám pomohou peníze, na které jste zvyklí, udržet a ještě i nějaké nové příjmy získat. Následně se do vašeho sektoru financí vlastních dostává Mars (vstupuje sem 24. listopadu a zůstává zde až do konce roku), musíte trochu popracovat na své kariéře. V žádném případě se nesmíte v práci při povyšování nechat odstrčit do pozadí. Když takové pokusy zaznamenáte, musíte přejít do protiútoku. Povýšení pro vás sice není vnitřně vůbec důležité, ale uznání, které se tím vyjadřuje vašemu pracovnímu nasazení, už zásadní je – a to hodně. Když v práci získáte vyšší místo a z něj plynoucí peníze, měli byste za ně kromě vánočních dárků koupit i něco jen a pouze pro sebe. Jde o ocenění toho, co zvládáte a co by kromě vás nikdo nedokázal. A za to si nějaký dárek přece zasloužíte!

Seberozvoj a duchovní cesta

Kdyby se vás někdo zeptal, na co vlastně duchovní život potřebujete, zareagujete bystře a budete hned vědět, co máte odpovědět. Velmi stručně – i když jde o téma, které by se dalo rozebírat téměř donekonečna – odpovíte, že vám duchovní život dává jistotu, že jdete správným směrem a směřujete přesně tam, kam se chcete dostat.

Navíc patříte k lidem, kteří jsou otevření všemu novému, co můžete v této oblasti vyzkoušet a co se dokážete naučit. Na rozdíl od jiných však nepotřebujete nikoho, kdo by vás po této cestě vedl. Sami nevíte, zda je to tím, že v podstatě nikomu nevěříte, nebo tím, že nechcete, aby se vám někdo prohrabával duší a hledal v ní něco, o čem vy sami přemýšlet nechcete a nebudete. Jde o postoj, který je vám tak vlastní, že ho změnit nedokážete, i kdybyste o to opravdu usilovali. Potíž může přijít ve chvíli, kdy z nejrůznějších důvodů usoudíte, že byste se měli podrobit nějakému typu psychoterapie. Vůle může být dobrá, rozhodnutí promyšlené, ale výsledek bude přes veškerou vaši snahu nevalný. Na rozdíl od jiných o sobě nedokážete mluvit. Osobně dáváte přednost práci s duší, kdy o sobě uvažujete sami a sami zkoušíte cesty, které k vylepšení vašeho vnitřního života vedou. Jde o něco, co je sice hodně časově náročné a při čem potřebujete vnitřní kázeň, ale to pro vás není vůbec obtížné. Když víte, že vaše snaha nese plody, dáte se do dalšího zkoumání svého nitra se zdvojenou vytrvalostí a péčí. Výsledky, ke kterým přijdete, patří k těm, co vám opravdu pomohou. To, že nad vaší metodou někteří ohrnují nos, vám může být jedno. Důležité jsou pozitivní výsledky, které vám přináší!

Šance, kdy se můžete zabývat sami sebou, přijde v prvním kolem mezi 7. květnem a 4. červnem, kdy vaším sektorem duchovního růstu prochází Venuše, na niž mezi 28. červnem a 10. červencem navazuje Merkur, který vám v tomto směru přináší vytouženou inspiraci. Najednou pochopíte, kde jste dosud dělali chyby, a slíbíte si, že už je opakovat nebudete. Od 16. května, kdy do vašeho partnerského sektoru vstupuje Jupiter, pak můžete uvažovat, zda jste s partnerem po duchovní stránce dostatečně kompatibilní. Pokud usoudíte, že ne, bylo by dobré, abyste na prohloubení této oblasti vašeho vztahu začali nenápadně pracovat. Potíž je však v tom, že partnerovi nic z toho, co se děje, nemůžete říct přímo. Jde o člověka, který by ve všem hledal buď vaši skrytou touhu po manipulaci, nebo se začal obávat, že vám v tomto směru nestačí a že se musí bát, abyste si nezačali hledat někoho jiného. Kdybyste se ale rozhodli, že spolu v rámci posílení a prohloubení vašeho vztahu pojedete na dovolenou s jógou nebo s nějakým jiným typem duchovních i tělesných aktivit, bylo by to rozumné. Navíc je docela možné, že v partnerovi během takového pobytu, během nějž nebudete nikam pospíchat, objevíte vlastnosti, které jste dosud nepostřehli. Ty vás pak donutí k zásadní změně názorů, které na něj máte. Najednou zjistíte, že vedle sebe máte člověka, který je nejen velice přitažlivý, ale i velice kvalitní – a po některých stránkách možná ještě kvalitnější, než jste vy…

Dvanáct důležitých dní, které prožijete v roce 2023

Související články