Předpoklady pro povolání: novinář, spisovatel, hoteliér, hostinský, průvodce cizinců, námořní důstojník, překladatel, lékárník, umělec, učitel

Milostné a přátelské vztahy: hodí se ke znamení Ryb, Štíra, Panny a Blíženců

Barva: bílá, stříbrná, modrozelená

Předměty: bytové zařízení, potraviny, lodě

Rostliny: sedmikráska, brambory, fazole

Šťastný den: pondělí

Šťastná čísla: 5, 31, 42

Zdroj: Youtube

Láska a vztahy

Předem je potřeba, abyste si přiznali, že jsou pro vás jako pro každého řádného Raka vztahy prvořadé. Bez souladu v lásce si život sice představit dokážete, ale neměl by pro vás žádnou cenu.

Letos se ale po dlouhých letech, kdy jste mohli s určitými planetárními jevy počítat jako s konstantou, na které se dá stavět, setkáte v této oblasti se změnou, ke které si sice jen přičichnete, ale která vás bude v dalších letech ovlivňovat velmi důrazně. Jde o Pluto, které od roku 2009 pobývalo ve vašem partnerském sektoru, odkud se vám staralo ve vztazích o změny, s nimiž jste nepočítali, a o pády a opětovná znovuzrození, na která jste si museli zvyknout. V tomto roce poprvé po hodně dlouhých letech nakoukne 23. března do Vodnáře, kde se zdrží do 11. června. Velké a zásadní změny čekat nemůžete, ale přesto můžete sami sebe překvapit reakcemi, které se zásadně liší od všeho, co jste dosud zažili. Vzhledem k tomu, že se Pluto dostává do vašeho sektoru erotiky, vášní a sexu, se lehce dostanete do stavu, kdy začnete shánět nové zkušenosti. Usoudíte, že lásku bez sexu už znáte, takže je nejvyšší čas, abyste si dopřáli i sex bez lásky. Jako planetární preludium můžete v tomto směru využít energii Venuše, která tímto sektorem prochází mezi 3. a 26. lednem, i Merkura, který zde pobude od 11. února do 1. března. S jejich pomocí si poprvé dokážete své sexuální potřeby definovat jako něco, co sice není romantické, ale co ve svém životě potřebujete už jen proto, abyste je zažili.

Když usoudíte, že toto období necháte pominout bez využití možností, které vám dává, máte šanci na vylepšení svého citového života i později. Využít můžete jak dnů, kdy vaším znamením prochází Mars (ten se zde nalézá mezi 25. březnem a 19. květnem), Venuše, která je zde od 7. května do 4. června, tak Merkuru, který je zde mezi 28. červnem a 10. červencem. Jde o dny, kdy si uvědomíte svou cenu do té míry, že usoudíte, že chcete opravdu vztah, na kterém můžete stavět a který bude založen nejen na lásce, ale i na úctě a věrnosti. Přelétavých partnerů jste měli dost (a možná jste trochu poletovali i vy sami) a o další nestojíte. Než vysvětlíte své stanovisko někomu, kdo u vás hledá jen erotické dobrodružství, bude to chvíli trvat. Nakonec je ale pravděpodobný zlom, kdy pochopí, že s vámi nehne, a bude s vašimi podmínkami souhlasit. Pak byste ale měli držet slovo a šanci mu poskytnout. To, jaký bude výsledek a jaký měla vaše akce dopad, zjistíte až později. Využijete k tomu dny mezi 12. říjnem a 23. listopadem, kdy vaším sektorem lásky a romantiky projde Mars, k němuž se od 10. do 30. listopadu přidá Merkur. Díky jejich pomoci a energii dokážete jasně říct, co od partnera chcete. Situace se však na rozdíl od jara a léta změní ve váš prospěch. Partner vám dá najevo, že o nic jiného nestojí a že vaše přání chce splnit ještě dřív, než je stačíte vyslovit.

Rodina, rodiče, děti

Když si z vás kamarádi a známí dělají legraci a říkají, že byste za své děti nejraději i dýchali, zní to sice jako dobrý vtípek, ale humor v tom v žádném případě není. Kdo vás jen trochu zná, velice dobře ví, že to ve vašem případě není nic přehnaného, ale naopak velice realistický popis skutečnosti.

Na začátku roku s nimi mít problémy nebudete. Situace se zahustí až od října do prosince, kdy bude vaším sektorem dětí procházet Merkur s Venuší a s Marsem. Všechny tři planety pak budou v živlové opozici s Jupiterem a Uranem z Býka. Vy se pak chtě nechtě budete muset smířit s tím, že děti, které dosud viděly jen vás a řídily se tím, co se vám líbí, zamlouvá a co si přejete, začínají mít jiné idoly, jiné lidi, na které se obracejí a jejichž názor je zajímá, a především jiné názory na to, co děláte a co si myslíte vy. Vy si pak můžete vybrat, zda se rozčílíte a budete jim vysvětlovat, že se mýlí (eventuálně jim budete vytýkat nevděčnost a to, že si ničeho neváží), nebo zda to vezmete jako logickou vývojovou etapu, kterou si musíte všichni projít a během níž se máte šanci přesvědčit, že máte opravdu skvělé potomky, které jste vychovali nejen v úctě k rodičům, ale zejména k vlastnímu rozumu a k uvažování. Když vám trochu ochladne hlava a vy si na nové poměry zvyknete, dokonce zkonstatujete, že to vlastně nedopadlo tak zle. O trochu horší nebo spíše náročnější budou však vztahy se starší generací.

Počítejte s tím, že se rodiče a prarodiče ocitli už koncem roku 2022 v turbulencích, kdy jim připadá, že na nic nemají vliv a sami nemohou aktivně ovlivnit ani svůj život, ani nic jiného. Zejména mezi 23. březnem a 11. červnem, kdy se Pluto z Kozoroha přesouvá do Vodnáře, mohou ztratit víru v to, že všechno dobře dopadne. Když budou jen rezignovaní, máte šanci, že jim vysvětlíte, že není všem dnům konec a že se opravdu nemají čeho bát. Pak jim taky můžete s veškerou svou nemalou výmluvností vysvětlit, že přišly doby, kdy je potřeba, aby rodina držela spolu a nedovolila, aby vás probíhající události rozhádaly. Trochu horší bude situace, kdy senioři přejdou do útoku a začnou z nynější situace obviňovat všechny včetně vás. Potíž nastane zejména v případě, kdy jim v takové situaci nemůžete poskytnout kompenzaci v podobě lázní, víkendového pobytu nebo zájezdu k moři. Než pochopí, že za tím opravdu nevězí vaše dosud dobře skrývaná lakota, ale objektivní nutnost šetřit, bude to chvíli trvat.

Naštěstí se dá čekat, že se situace během léta zklidní a všichni uznají, že v dané situaci děláte všechno, co se jen dělat dá. Další zajímavé dny ve vztahu k dětem i k rodičům vás čekají v říjnu. 14. října se ve vašem sektoru rodiny uskuteční sluneční zatmění. Pod jeho vlivem a s jeho pomocí se dokážete rozloučit se vším, co vám překáží, co vás vyčerpává a co vás zbavuje sebevědomí a víry v lepší příští. Pak zjistíte, že se situace sice nezměnila, ale vám se najednou dýchá podstatně lépe a lehčeji.

Zdraví, kondice

Čekáte změnu, na kterou se už těšíte a nahlas říkáte, že to, co prožíváte, je nuda, která vás nebaví a nic dobrého vám nenese? Pokud ano, mají pro vás hvězdy zprávy sice zajímavé, ale rozporuplné. Především je potřeba, abyste si uvědomili, že pochybnosti, které ohledně sebe a svých talentů a schopností pocítíte, jsou naprosto neopodstatněné.

Pokud chcete tento rok zvládnout v klidu a v pohodě, máte šanci. Je jen potřeba, abyste se podřídili planetárnímu jízdnímu řádu, a dokázali všechno, co se na obloze děje, využít ve svůj prospěch. Právě proto je potřeba, abyste v prvních dvou měsících roku 2023 svou aktivitu trochu omezili. Snažte se vyhýbat situacím, kdy byste se museli ponořit do svého nitra a hledat tam odpovědi na trýznivé a nepříjemné otázky. Venuše, která mezi 27. lednem a 19. únorem spolu s Neptunem živlovou kvadraturu do vašeho sektoru zdraví duše a zároveň i zdraví těla, vás do podobných úvah sice nutí, ale vy jí podlehnout nesmíte. Zároveň jde o pár dní, kdy byste si měli dávat enormní pozor na alkohol, drogy, a navíc i všechny látky, které vám mají přinést buď uvolnění, nebo vás naopak přimět k výkonům jak duševním, tak tělesným. Žádoucí efekt sice přijít může, ale hrozí, že za něj zaplatíte formou ztráty duševního klidu víc, než je zdrávo.

Další velká změna přijde 7. března, kdy se do Ryb dostane Saturn, který bude vaše zdraví duše i těla ovlivňovat další více než dva roky (v podstatě až do února 2026). Jde o měsíce, kdy budete pod silným planetárním tlakem, který vás povede k pochybnostem o vás samotných. Budete přemýšlet, zda má to, o co se snažíte a čeho chcete dosáhnout, vůbec nějaký smysl. Naštěstí pro vás panuje v astrologii jedna zásadní spravedlnost: i za těch nejtěžších okolností je něco, co vám ukáže východisko a co rozsvítí i na vašem konci tunelu pověstné světlo. Ve vašem případě jde o Uran, který se ve stejnou dobu pohybuje stabilním a spolehlivým znamením Býka. Díky jeho vlivu se do vašeho života dostanou přátelé, kteří vám pomohou zvládnout všechno, co potřebujete a na co by vám samotným chyběly síly. Stejnou pozitivní roli hraje mezi 23. březnem a 11. červnem Pluto. S jeho pomocí zjistíte, že jste schopní zvládnout i to, co by vás samotné nikdy nenapadlo. Síla, kterou vám dodá, vám pomůže zvládnout i to, co později sami označíte jako velké věci.

Pokud se zdraví těla týká, je to daleko jednodušší. O tělo se staráte, protože víte, že si nějakou dlouhodobější nemoc nemůžete z ryze praktických důvodů dovolit. Právě proto chodíte vzorně na preventivní prohlídky a vůbec se snažíte, aby vaše tělesná schránka fungovala tak, jak má. Zejména v posledním čtvrtletí roku, kdy vaším sektorem zdraví těla prochází Merkur, Venuše i Mars, byste však měli nasadit vědomě optimistický přístup. Při vaší citlivosti a vnímavosti (ne nadarmo je vaším vládnoucí planetou Luna) máte sklon vidět v každém výkyvu vašeho zdraví nějakou hodně nepříjemnou chorobu, která vede rovnou k těm nejhorším koncům. V takovém případě byste opravdu měli naslouchat kamarádům, kteří vám někdy i trochu drsnějším způsobem řeknou, že se máte vzpamatovat a zbytečně nebláznit. Vy byste pak měli uznat, že mají pravdu, a jejich slovy se řídit.

Kariéra, práce, peníze

Ohledně kariéry a tím i financí, které za svou práci dostanete, jsou k vám hvězdy zejména v první třetině roku velice příznivé. Než se však rozhodnete, že začnete jásat a hned si objednáte minimálně jachtu, měli byste si následující řádky pozorně přečíst a třeba i některá data poznamenat do kalendáře.

Opětovné konstatování, že všechno má svá pro a proti, je už ve vašem případě skoro nudné, ale učinit ho musíme. Jupiter, který vaši kariéru v loňském roce příznivě ovlivňoval od května do konce října, pak se vrátil do Ryb a posléze vás znovu začal příznivě ovlivňovat, ve vašem sektoru profese zůstane jen do 16.

května. Mezi 20. únorem a 16. březnem jím kromě něj projde Venuše, na kterou naváže mezi 19. březnem a 2. dubnem Merkur. Na to, abyste uskutečnili veškeré posuny, které se vaší kariéry týkají, vám hvězdy zejména na přelomu února a března vytvoří ty nejlepší podmínky.

Kombinace Venuše, která vám zajišťuje kouzlo osobnosti, a Jupiteru, který přisypává potřebnou špetičku štěstí, dává dohromady atmosféru sice pracovní, ale zase plnou šťastných náhod. Toho, že byste se namáhali zbytečně, nebo toho, že by si vaši námahu někdo přisvojil a využil ji pro sebe, se obávat nemusíte. Potíž je jen v jedné záležitosti: 20. dubna, tedy v době, kdy budou ještě veškeré zdroje planetární přízně otevřené, se ve vašem sektoru profese odehrává sluneční zatmění. Jde o den, kdy Slunce zároveň váš sektor profese opouští a přestává ho ovlivňovat. Vy se pak můžete chovat tak, jako by vám někdo hodil přes hlavu šátek a na oči dal klapky. Nad vším, co by vám v rámci budování vaší kariéry přišlo jindy zvláštní až podezřelé, mávnete rukou s tím, že to není podstatné. Když však přijdete na to, že to podstatné je, bude už na veškerou nápravu pozdě, protože budete do průšvihu ponoření až po uši. Právě proto je potřeba, abyste si toto datum poznamenali do kalendáře a slíbili si, že se budete chovat opatrně.

Pokud se peněz týče, budete velice rádi, že s nimi umíte hospodařit a že se za žádných okolností nenecháte svést ke zbytečnému utrácení. I v době, kdy vás každý přesvědčuje, že jsou veškeré úspory zbytečné, protože je inflace stejně sežere, si vytváříte svou malou rezervu, do které můžete v případě potřeby sáhnout. Ve vašem případě do ní sice nebudete sahat pro sebe, ale pro svou rodinu nebo nejbližší přátele, ale to na situaci nic nemění. V tom, co se majetku týče, si ale nebudete mít na co stěžovat. Pozitivně ho ovlivní planeta Malé štěstí – tedy Venuše –, která na to bude mít tentokrát spoustu času. Zdrží se zde od 5. června do 4. října.

V této době jí rychlostí blesku proletí Merkur (mezi 28. červnem a 10. červencem) a mezi 20. květnem a 9. červencem i Mars. Pokud se dostanete do situace, kdy budete mít pocit, že se někdo snaží na vaší práci zbohatnout, ale vám spravedlivý díl nedá, zapomeňte na svou plachost a ostýchavost a ozvěte se nahlas a důrazně. Následků a důsledků se obávat nemusíte. Naopak! Jakmile vaše okolí zjistí, že si k vám opravdu nemůže dovolit cokoli, začne se chovat rozumně. I těm méně chytrým pak dojde, že je lepší, když vás budou mít jako přátele.

Seberozvoj a duchovní cesta

Když se sami zamyslíte nad duchovní cestou a nad tím, co pro vás znamená, usoudíte, že je to něco, o čem sice z ostýchavosti nijak často nemluvíte, ale co je pro vás neobyčejně důležité až zásadní. Právě proto je potřeba, abyste této oblasti věnovali náležitou pozornost.

Toho, že by to při hektické atmosféře, která kolem vás vládne a která vás nutí k velice aktivnímu životu, mohlo být na škodu, se neobávejte. Ve vašem životě funguje jakýkoli typ víry a duchovního života jako zdroj síly, oprávněného sebevědomí a zejména důvěry v to, že nakonec všechno dopadne dobře. Je sice pravda, že se budete v této oblasti muset rozloučit s vlivem Jupiteru, který vás v ní vloni provázel, ale to vám nijak zvlášť nevadí. Uvědomujete si, že to, co vám do života po této stránce vnášel, bylo sice přínosné, a většinou dokonce i příjemné, ale že toho, co jste pak museli zvládnout, bylo občas až nad vaše síly. Právě proto jste moc rádi, že se situace změnila a Jupiter se alespoň na chvíli přesunul do vašeho sektoru práce a kariéry. I kdyby vám někdo řekl, že se kariéra a práce na tom, aby člověk po této stránce vynikl, s duchovnem spojit nedá, věřit mu nemusíte – a vlastně byste ani neměli. Vy sami svým přístupem k životu dokážete, že se tyto dvě oblasti naopak dají spojit tak harmonicky, že na tom vyděláte vy jako zrozenec, ale i celá vaše rodina a lidé vám blízcí.

Navíc jde o vliv, který bude trvat poměrně krátce. Jupiter profičí vaším sektorem kariéry do 16. května. Po zbytek roku se pak bude pohybovat Býkem – a tedy vaším sektorem přátel. Když už mezi svými kamarády někoho, s kým byste se mohli zabývat duchovnem, máte, můžete být v pohodě. Pokud vám někdo takový chybí, měli byste si ho vědomě hledat. Potřebovat ho budete už od 7. března, kdy do vašeho sektoru duchovních záležitostí a vyššího vzdělání vstupuje Saturn, jenž se zde připojuje k Neptunu. Lehké preludium toho, co se bude dít, pak prožijete v prvních dvou únorových dekádách, kdy touto oblastí prochází Venuše, a posléze od 2. do 18. března, kdy zde pobývá Merkur. Najednou pochopíte, co musíte dělat, abyste se po duchovní stránce povznesli a konečně se do toho taky aktivně pustili. Ukazatele, které vám tyto dvě planety poskytnou, jsou k nezaplacení. Pak i vám bude jasné, že je buď budete respektovat, nebo si pak můžete stěžovat jen sami na sebe.

Když pak Saturn ve vašem sektoru duchovních záležitostí konečně zdomácní, měli byste se především sednout a zavzpomínat na dobu před 29 lety. Je docela možné, že se dostanete do okolností, které ji budou hodně připomínat. Pak si ale taky musíte vzpomenout, co jste v té době dělali a jak jste byli s výsledkem spokojení. Když usoudíte, že to bylo vlastně i přes veškeré neshody fajn, pokračujte v nastoupené linii přímo dále. Když si však budete muset přiznat, že jste vyrazili na špatnou cestu, udělejte všechno pro to, aby se podobný scénář už neopakoval. Nebude to snadné, ale vy to dokážete. A když už budete padat na pusu, uvědomte si, že hvězdy jsou na vaší straně!

ZDROJ: časopis Vlasta, E.M.A. Europe

Související články