Láska a vztahy

Po loňském roce, kdy na vás ze sektoru lásek a dětí působil spolu se Saturnem i Jupiter, se situace zásadně změnila.

Jupiter se přesunul částečně do vašeho sektoru zdraví a práce a částečně do sektoru, který má na starosti trvalá partnerství (zatímco vloni se staral, abyste se seznamovali a navazovali nové kontakty, teď se bude mezi 11. květnem a 28. říjnem snažit, aby vám navázané vztahy vydržely a ty staré prošly úspěšnou modifikací). Ve vašem sektoru lásky a romantiky tedy zůstal Saturn, který už z povahy věci romantice moc nepřeje. Zároveň vám ale dává zdravý rozum, se kterým k lásce, a zejména k novým vztahům, přistupujete. Pokud budete svého nového partnera posuzovat skrze saturnskou energii a zároveň si slíbíte, že nebudete zavírat oči před tím, co se vám nebude líbit, je jistota, že navážete vztah, který bude nejen láskyplný a v každém směru inspirativní, ale zároveň i stabilní. A stabilitu – jak je známo – v svém trochu rozlítaném životě potřebujete ze všeho nejvíce.

Zajímavý bude už leden, kdy jste současně pod vlivem Merkura ve svém sektoru lásek (v lednu zde pobývá mezi 2. a 26. lednem) a zároveň Venuší, která se už od začátku listopadu 2021 až do 6. března nachází – od 24. ledna spolu s Marsem – ve vašem sektoru rodiny. Vaše vrozená touha po romantice se pak může dostat do rozporu s požadavky, které na vás klade rodina a kterých je podle vašeho názoru víc, než je zdrávo. Vy si pak můžete vybrat ze dvou cest: jedna je ta, že doma nahlas řeknete, že opravdu nejste schopni plnit všechno, co po vás rodina chce, a navrhnete způsob, jak veškeré domácí povinnosti rozdělit spravedlivěji. Druhá je ta, že zvolíte způsob pasivní rezistence, kdy neřeknete nic, ale utečete do svého vlastního vnitřního světa, kam za sebou nikoho nepustíte.

To, zda bude mít podobu trvalé nenaladěnosti, kdy nebudete chtít s nikým mluvit, nebo si místo reálné komunikace s živými lidmi založíte profil na sociální síti, kde se budete prezentovat ne jako ti, kteří opravdu jste, ale jako ti, jimiž byste být chtěli, je jen na vás. Zprvu by to vycházelo, mezi 6. březnem a 5. dubnem, kdy vaším sektorem lásky a romantiky prochází paralelně Venuše spolu s Marsem, byste se cítili dokonce bezvadně, ale záhy by následovalo tvrdé a nepříliš příjemné vystřízlivění. V době, kdy by se Venuše a posléze i Mars dostali do Ryb (což by v součtu pokrylo duben a květen), byste zjistili, že vám váš nový život přerůstá přes hlavu a začíná tvrdě ohrožovat stabilitu toho reálného. Kdybyste však v této době dokázali přepnout, virtuální kontakty omezit a postavit se oběma nohama na zem, měli byste skvělou planetární oporu. Jupiter, který se 11. května dostává do vašeho partnerského sektoru, by vám poskytl energii na vylepšení celého vašeho života. S jeho pomocí byste si pak krásně užili podzim, kdy se do vašeho znamení dostane Merkur (bude zde mezi 26. srpnem a 23. zářím v kole prvním a mezi 11. a 29. říjnem v kole druhém) a Venuše, která zde je od 29. září do 23. října. Všechno by se konečně utřídilo a srovnalo tak, abyste se svým citovým i partnerským životem mohli být spokojeni.

Rodina, rodiče, děti

O tom, že je pro vás rodina důležitá a na kvalitě vztahů s bližšími i vzdálenějšími příbuznými vám opravdu záleží, není sporu.

Pokud jste si ale mysleli, že se vám koncem roku 2021 podařilo všechny zásadní problémy vyřešit a srovnat tak, abyste se jimi už zabývat nemuseli, ukáže se, že to byl omyl. Venuše, která ve vašem sektoru rodiny pobývala už od 5. listopadu 2021 a bude zde až do 6. března 2022, vám sice život ulehčí a rodinnou komunikaci usnadní, ale všech starostí vás přesto nezbaví. Do vašeho sektoru rodiny se totiž mezi 26. lednem a 14. únorem znovu vrací i Merkur. Pokud jste počítali s tím, že se dohody, které jste dali dohromady na přelomu roku, budou dodržovat, můžete se dočkat hodně nepříjemného zklamání. Tomu, kdo by tyto dohody narušil, byste pak mohli vysvětlovat, že tím neškodí ani tak vám, jako především sobě, ale bylo by vám to málo platné.

Museli byste se smířit s tím, že opět stojíte na začátku cesty a opět musíte promýšlet nové plány a strategie. V takovém případě sami sobě slibte, že to bylo naposledy, co jste se do podobné role nechali uvrtat. A když to už vysvětlíte sobě, měli byste to taky pronést pořádně nahlas a tak, aby to slyšel, a hlavně vzal na vědomí, celý zbytek rodiny. Můžete se sice dozvědět, že to přeháníte a že situace není zdaleka tak zlá, jak to vypadá, ale to vás nesmí zmást. Pokud si chcete zachovat sebeúctu, trvejte na svém. Zásadní krizi, po které však bude následovat celkové pročištění vztahů, můžete čekat kolem 3. března, kdy se ve vašem sektoru rodiny sejde Venuše s Plutem. Pro jistotu byste se měli připravit na ostrou debatu, která se zásadních rodinných záležitostí týká. Už dopředu si přichystejte argumenty, kterými své stanovisko podpoříte. Pokud je to nutné, nachystejte si veškeré bankovní výpisy, potřebné dokumenty, ale v bodech si připravte i své vlastní návrhy řešení. Když dojde k debatě, budete se chovat sebevědomě a tak, aby bylo všem jasné, že s vámi musí počítat. Pokud tuto zkoušku zvládnete, můžete se na zbytek roku vyloženě těšit. Nejhorší už máte za sebou a s tím, co vás čeká, si už poradit dokážete.

O trochu starostí se vám sice mohou postarat děti, které touží po větší svobodě, než je ta, kterou jim chcete dopřát, ale s nimi se dokážete domluvit. Přesto byste měli přemýšlet, zda jejich požadavky nejsou oprávněné a zda byste jim v rámci začátku nového školního roku nemohli poskytnout navíc trochu svobody a třeba i přidat na kapesném. S promýšlením tohoto nového systému nebudete mít problémy. Ve vašem znamení totiž pobývá mezi 26. srpnem a 23. zářím (později ještě jednou mezi 11. a 29. říjnem) Merkur, který vám pomůže při navazování komunikace, ale zase vám nedovolí, abyste ve svých nabídkách šli příliš daleko. Zásadním zdrojem energie, který vám pomáhá tyto záležitosti nejen řešit, ale i vyřešit, je Mars, který od 20. srpna až do 25. března 2023 pobývá ve vašem sektoru duchovna. Kromě energie se vám postará i o nadhled, díky němuž budete veškeré problémy řešit tak, aby se k vám už nikdy nevrátily. O tom, že to dokážete, nepochybujte!

Zdraví, kondice

Vzhledem k tomu, že vaším sektorem zdraví těla prochází po větší část roku dvojice Jupiter/Neptun, máte se v této oblasti na co těšit.

Jde o dvě planety, které mají vliv na celkovou expanzi a rozvoj. Pod jejich vlivem se máte chuť pustit konečně do péče o své zdraví opravdu naplno – a právě tady hrozí nebezpečí. Pod vlivem Jupitera, který vám dodává sílu a energii, máte pocit, že musíte všechno zvládnout hned teď – a kdyby to šlo, pokud možno ještě včera. Odmítáte všechno, co by vám mohlo život ulehčit. Jako heslo jste si dali Zátopkovo okřídlené Když nemůžeš, tak přidej. Jestliže se v tomto období rozhodnete, že chcete vylepšit svůj vzhled a hubnout, hrozí nebezpečí, že upadnete ne přímo do anorexie, ale do podvýživy. Pokud se rozhodnete, že začnete cvičit, hrozí vám zpočátku nebezpečí svalové horečky a posléze mikrotraumata kloubů. Co se týká péče o zdraví v případě, že trpíte nějakou chronickou chorobou, je to ještě horší. Neustále budete pátrat a nutit lidi ze svého okolí, aby spolu s vámi hledali nějaký zázračný prostředek, který vás vyléčí hned a okamžitě. Když vám rozumný lékař sdělí, že řešení potíží, s nimiž se aktuálně potýkáte, je běh na hodně dlouhou trať, budete na něj velice naštvaní. To by ale nebylo nejhorší. Pokud zapnete veškeré své síly a budete se mu snažit dokázat, že nemá pravdu, nic se neděje. Daleko horší to bude v případě, kdy se necháte přemluvit k vyzkoušení nějaké neprověřené alternativní léčby. Ta je pro vás nebezpečím jak zdravotním, tak finančním. Jupiter vás přesvědčí, že za své zdraví nemáte litovat peněz, což může taky skončit tím, že za drahé byliny z amazonského pralesa dáte opravdu velké peníze, aniž byste tušili, že to je docela obyčejné seno v pěkném balení.

Pokud tedy chcete rok prožít v pohodě a klidu, je potřeba, abyste se do 11. května a potom opět od 28. října řídili v tom, co se tělesné kondice týče, především zdravým rozumem. V době, kdy je Jupiter v Beranu, vás naštěstí podobná zdravotní dobrodružství lákat nebudou.

Další období, kdybyste na sebe měli být opravdu opatrní, přijde mezi 15. dubnem a 2. květnem, kdy ve vašem sektoru zdraví těla pobývá zároveň Venuše i Mars. Tendence ukázat, že opravdu nepatříte do starého železa, jsou velice silné, ale vaše jindy dobře směřovaná síla vůle se může tentokrát postavit proti vám. Pokud nechcete mít zbytečné problémy, nedokazujte nikomu včetně sebe samotných vůbec nic. To, že nezvládnete zdaleka tolik, co ještě před deseti lety, není důvod ke smutku, ale maximálně k lehké nostalgii. Vy si pak můžete vybrat, zda na všechno rezignujete, nebo zda se rozhodnete, že si budete veškeré životní radosti včetně sexu vychutnávat tempem sice pomalejším, ale zase daleko promyšleněji než dříve. Pokud tuto úlohu zvládnete, můžete být dalšího půl roku v pohodě. Mars, který se mezi 20. srpnem a 25. březnem 2023 pohybuje Blíženci tak, že současně ovlivňuje vaše zdraví těla i ducha, vám ublížit nedokáže. Vy naopak využíváte jeho energii k tomu, abyste obě tyto důležité oblasti měli ošetřené a zabezpečené tak, aby vám v nich nic nechybělo.

Kariéra, práce, peníze

Máte pocit, že toho v poslední době máte až nad hlavu a naděje na zlepšení vaší finanční, a tím i psychické situace je v nedohlednu?

Planety pro vás mají dobrou zprávu: příznivá změna je už zde a přichází ze směru, který byste nečekali. Hlavní zdroj vašich příjmů sice pořád tvoří práce, ale na to jste si už zvykli. Dobře víte, že patříte k lidem, kteří pracovat prostě musí a kterým pečený holub spadne na talířek až v době, kdy už je všechno ostatní, co zvládli vlastními silami, hotovo. Dárky osudu tedy přijít mohou, ale vy je v podstatě nepotřebujete. Když přijdou, samozřejmě je uvítáte, ale taky je vám jasné, že byste se dokázali obejít i bez nich.

V roce 2022 se však žádných problémů s tím, že by práce nebyla nebo že by jí bylo málo, obávat nemusíte. Od konce roku 2021 se vaším sektorem práce pohybuje až do 11. května Jupiter, který zároveň příznivě ozařuje jak váš sektor peněz vlastních, tak oblast, která má na starosti peníze cizí. Díky jeho energii můžete čekat práci, které je sice hodně, ale která vám nejenže nevadí, ale navíc vás i baví. Peníze, které za ni máte dostat, sice přijdou s jistým zpožděním – dá se čekat, že až v listopadu nebo prosinci, ale zase si můžete být jistí, že částka bude přesně podle dohody, kterou jste učinili.

O trochu složitější bude vliv energie, kterou k vám vysílá Neptun a kterou musíte hlídat zejména kolem 12. dubna, kdy se Jupiter dostává do konjunkce s Neptunem. Naštěstí jde o aspekt jednorázový, který se už opakovat nebude, ale který vaše finance přesto ohrožuje. I když jste jindy opatrní a riziko je vám cizí, tentokrát hrozí, že se budete chovat tak, že tím překvapíte sami sebe. Máte sklon nejen utrácet peníze, které jste měli našetřené pro horší časy, za něco, co není potřeba, ale zároveň máte sklon uzavírat nevýhodné smlouvy a investovat do něčeho, co není v žádném směru ošetřené a podepřené. Pozor si v tomto smyslu dávejte zejména na veškeré změny trvalých smluv. Když v práci dostanete novou smlouvu s tím, že ji nemusíte studovat, protože je přesně taková, jako byla ta stará, nenechejte se uchlácholit, ale opravdu pořádně si ji přečtěte. Stejně tak byste se měli chovat při přepisu energií, pronájmu bytu a podobných aktivitách.

Nezapomeňte, že na jaře bude tato oblast vašeho života pod vlivem zatmění (nejdříve to bude zatmění ve vašem sektoru majetku cizího – 30. dubna – a následně 16. května v oblasti majetku vlastního). Situace se v opačném gardu zopakuje na podzim, kdy bude 25. října zatmění ve vašem sektoru majetku vlastního a 8. listopadu v oblasti majetku cizího. V obou těchto obdobích je potřeba, abyste si hlídali nejen přesný den zatmění, ale i dny, které jsou mezi nimi. Pokud to jde, nic nedojednávejte, nepodepisujte, nekupujte. Při prohlídce nemovitosti si s sebou vezměte ještě jednoho znalce a spolu s ním pátrejte po skrytých vadách a informacích, které jste nedostali, ale které mohou mít na celkovou transakci nezanedbatelný vliv. Je prostě potřeba, abyste ve financích byli opatrní. A když budete, můžete se těšit na konec roku, v němž budou vaše finanční podmínky daleko lepší, než byly ty dosavadní!

Seberozvoj a duchovní cesta

Vaše duchovní cesta a s ní spojený další rozvoj ve vašem případě fungují jako dokonalé spojité nádoby.

Navíc potřebujete v tomto směru neustálé podněty, které vás nutí shánět nejen nové vědomosti, ale i nové lidi, s nimiž můžete o tom, co vás baví, mluvit a dělit se o vzájemné zkušenosti. V tomto roce vás navíc čeká poměrně dlouhé období, kdy bude váš rozvoj ovlivňovat Mars, který vás nutí k daleko větší aktivitě, než byla ta dosavadní (i když i tak byla na dost vysoké úrovni). První zajímavé období vás v tomto směru čeká už na přelomu roku. Pod vlivem Marsu ve svém sektoru krátkých cest se můžete rozhodnout, že si začátek roku zpestříte tím, čemu se říká pozitivní motivace. I když se obvykle novoročním předsevzetím se značnou dávkou skepse vyhýbáte s tím, že i ty nejlepší záměry stejně nedodržíte, tentokrát byste mohli uspět. Je ale potřeba, abyste pro posílení svých kvalit vybrali vhodný způsob. Pak si ale musíte uvědomit, že ve vašem případě ryze pasivní způsoby nefungují. Můžete se sice rozhodnout pro meditaci, ale pokud ji máte provádět vsedě, mlčky a se zavřenýma očima, žádný velký efekt od ní nečekejte. Kdybyste se ale rozhodli pro meditaci dynamickou, jako je třeba taj-či, nějaký náročnější typ jógy nebo i výrazový tanec (ten by při vašem vrozeném smyslu pro estetiku pohybu mohl zafungovat ze všeho nejlépe), bylo by to lepší. V zimě tedy zkoušejte, vybírejte a studujte. Vypadá to sice jako zbytečné zdržování, ale v žádném případě to není ztracený čas. Když všechno – řečeno slovy klasika – vyzkoušíte a toho nejlepšího se přidržíte, udělali jste pro sebe opravdu hodně.

Zároveň si ale musíte uvědomit, že na vás z vašeho sektoru zdraví pokukuje Neptun, který s výše uvedeným Marsem dělá kvadraturu. Počítejte s tím, že se vás na vaší nové životní cestě nejednou zmocní pocit, že je všechno zbytečné a že vlastně o žádnou změnu nestojíte. V takovém případě se musíte zastavit, sami sobě vynadat a donutit se k rozumnému fungování. Když si uvědomíte, kolik námahy jste do svého přerodu dali a že opravdu nechcete, aby byla vynaložená bezúčelně, je velká šance, že rozvojovou krizi překonáte. O tom, že jste se rozhodli dobře, vás přesvědčí Merkur, který se do sektoru vašeho vyššího vzdělání dostává poprvé mezi 30. dubnem a 23. květnem a v etapě druhé mezi 13. červnem a 5. červencem. Vzhledem k tomu, že se k němu mezi 23. červnem a 18. červencem přidává i Venuše, bude váš seberozvoj probíhat způsobem velice příjemným. Vy si budete jisti, že jdete tou správnou cestou, a vaše okolí vás bude ve vašich aktivitách všestranně podporovat. Kdybyste měli v létě možnost vyrazit na tábor, nebo alespoň na nějaký workshop, kde se můžete svým oblíbeným aktivitám věnovat a kde získáte mnoho nových poznatků i přátel, udělejte to bez váhání. Pak budete mít spoustu času, abyste všechno, co jste se naučili, využili ve prospěch svůj i svých blízkých. Pomůže vám v tom Mars, který se 20. srpna dostává do vašeho sektoru duchovna, kde pobude až to 25. března 2023. S jeho pomocí dokážete to, co jste se naučili, využít nejen ve prospěch svůj, ale dokážete tento pozitivní vliv předat i ostatním.

Článek vyšel v časopise Vlasta – speciál z 12. 11. 2021.