Láska a vztahy

Zejména na začátku roku můžete mít pocit, že vám láska nic neříká a nic pro vás neznamená.

Možná budete rádi, že jste ji ze svého života konečně vyškrtli, možná vám bude líto, že jste se s motýly v břiše rozloučili a že je už necítíte. V každém případě se připravte na leden, kdy budou vaše vztahy probíhat spíše na intelektuální úrovni a kdy si budete s lidmi, které milujete, hlavně vyjasňovat nynější a zejména budoucí podobu vašich vzájemných relací. Musíte si však dát pozor, abyste při této činnosti nezabředli až příliš hluboko do minulosti. Nebezpečí hrozí zejména kolem 14. ledna, kdy se Merkur ve vašem partnerském sektoru obrací do zpětného chodu. Vzhledem ke kvadratuře, kterou zároveň tvoří s Uranem, si dejte pozor, abyste partnerovi nezačali vyčítat i to, co bylo sice v minulosti aktuální, ale co se současností nemá už vůbec nic společného. Zároveň je však potřeba, abyste na vysvětlování zbytečně netlačili a partnera neprovokovali. Když si něco nevyjasníte hned v lednu, nevadí. Pak můžete s větším úspěchem využít období mezi 14. únorem a 10. březnem, kdy bude Merkur procházet vaším partnerským sektorem podruhé. Následně se ale dostává do vašeho sektoru sexu a vášní, odkud hrozí nebezpečí. Do vašeho partnerského sektoru vstupuje totiž 6. března současně Venuše spolu s Marsem, což vytváří atmosféru silně, ale zároveň nereálně erotickou. Hrozí, že si začnete s někým jen tak psát na sociálních sítích (nebo začnete s kolegou nebo kamarádem jen tak chodit na kávu), a zdánlivě zcela nezávadný vztah se vám může lehce vymknout z ruky. Zprvu sice můžete mít dojem, že všechno zvládáte, ale jak praví staré přísloví – šídlo v pytli se neutají. S prozrazením byste mohli počítat hned na rozhraní dubna a května, kdyby se o ně postaral Merkur z vašeho sektoru přátel, nebo později na zlomu června a července, kdybyste se začali chovat tak neopatrně, že byste si o průšvih vlastně řekli sami.

Pokud o takovýto (a ve vašem případě vysoce pravděpodobný) scénář nestojíte, musíte se hned od ledna chovat jinak. Veškeré nabídky na jednou vícerázové dobrodružství odmítejte. A jestli chcete vypadat opravdu jako mistři světa, vytvořte situaci, kdy nikoho ani nenapadne, že by vám takovou nabídku vůbec mohl dát. Když to zvládnete, budete na lásku sice trochu déle čekat, ale pak to zase bude stát za to. První příjemné možnosti přijdou mezi 11. srpnem a 5. zářím, kdy vaším znamením prochází Venuše, která tvoří zároveň živlový trigon s Jupiterem. S její pomocí se máte šanci seznámit s lidmi, kteří jsou nejen přitažliví a šarmantní, ale zároveň si s nimi máte o čem povídat. O to, aby řeč nestála, se postará Merkur, který se právě na přelomu srpna a září (později mezi 11. a 29. říjnem) nachází ve vašem sektoru komunikace. S jeho pomocí se bez problémů domluvíte na všem, co je pro vás důležité. A když se pak Venuše mezi 16. listopadem a 10. prosincem dostane do vašeho sektoru lásky a romantiky, budete po všech stránkách spokojení. Je vám sice jasné, že vaše nová láska nepatří k těm lehkým a snadným, ale o to vlastně vůbec nestojíte. Vám stačí, že naplní celý váš život a dá mu konečně smysl.

Rodina, rodiče, děti

Veškeré rodinné záležitosti jsou stále pod planetárním tlakem, který na vás a vaše blízké vyvíjí Saturn.

Na jedné straně chcete fungovat jako moderní rodiče, kteří chtějí svým dětem otevírat veškeré dveře, na druhé jako pevné znamení chápete, že vaše ratolesti potřebují pořádek, systém a zejména povinnosti, které jsou sice přiměřené jejich věku, ale které musí plnit. Navíc se po téměř dvou letech, kdy byly se školou samé problémy, vracíte naplno do školního systému, proti němuž máte v hloubi duše plno výhrad, které však z pochopitelných důvodů nesmíte dávat najevo. Když k sobě budete upřímní a přiznáte si, že je to pro vás opravdu náročné, bude to jen dobře. Protože jen díky tomu, že se pravdě podíváte přímo do očí, dokážete tuto situaci zvládnout.

Především si uvědomte, že byste dny před školním pololetím měli nechat spíše na partnerovi než se v nich angažovat sami. Zatímco partner je zvládne a s dětmi naváže rozumnou řeč, u vás hrozí, že na ně budete zbytečně tlačit a pak se budete divit, že doma místo obvyklé pohody panuje zmatek a nálada mírně řečeno napjatá.

Pokud máte děti malé, dokážete se s nimi docela slušně domluvit. Jestliže jsou už větší, budou větší i problémy. Na ty se můžete těšit zejména mezi 6. březnem a 5. dubnem, kdy se do vašeho partnerského sektoru dostává Venuše spolu s Marsem a kdy zároveň Merkur pobývá v ohnivém Beranu (je zde mezi 27. březnem a 11. dubnem). V těchto dnech čekejte doma velmi ostré diskuse, v nichž musíte aktivovat veškeré své sebeovládání. Počítejte s tím, že se od svých ratolestí dozvíte o sobě, své povaze, své výchově a vůbec svém životě spoustu zajímavých věcí. Příjemně se to poslouchat nebude, ale pokud k sobě budete upřímní, musíte přiznat, že vaši miláčkové mají v tom zásadním pravdu. Pak vám nezbude, než abyste se jich přímo zeptali, jak si váš další život představují. Své ratolesti však tímto návrhem zaskočíte tak, že zmlknou a rozumné odpovědi schopné nebudou.

Pak je potřeba, abyste si v rámci domova domluvili nová pravidla hry. Musíte ale přesně stanovit hranice, které budou všichni dodržovat a o kterých se dál už diskutovat nebude.

Další období, kdy se budete muset věnovat rodinným záležitostem opravdu naplno, přijde až na podzim. Odehraje se na přelomu října a listopadu, kdy se ve vašem sektoru rodiny mezi 26. říjnem a 16. listopadem současně nacházejí Slunce, Merkur a Venuše a kdy zjistíte, že se musíte zajímat o životy nejen svých nejbližších příbuzných, ale i o životy těch, s nimiž sice nesdílíte stejnou krev, ale jejichž život vás nějak oslovil. Když zjistíte, že jsou to lidé, kteří vaši pomoc potřebují, bez větší námahy je adoptujete do svého srdce. Začnete se o ně starat způsobem, který je sice nenápadný (což je při vašem obvyklém chování dost neobvyklé), ale zato velice účinný. Bez problémů dokážete nejenže navázat kontakt s lidmi, kteří by jejich problémy dokázali vyřešit, nebo alespoň zmírnit, ale taky je přinutíte, aby v této záležitosti opravdu něco udělali. Po skončené práci budete mít vy dobrý pocit, že jste pomohli. Vaše děti pak ve vás budou mít skvělý příklad pro svůj vlastní život. A to vůbec není k zahození!

Zdraví, kondice

Ve vašem sektoru zdraví těla zůstává trvale sice jen Pluto, ale to neznamená, že se na své zdraví můžete vykašlat a přestat ho brát vážně.

Od konce roku 2021 až do 6. března jím totiž prochází Venuše a spolu s ní mezi 24. lednem a 6. březnem i Mars, k nimž se od 26. ledna do 14. února přidává i Merkur. Počítejte s tím, že vaše zdraví bude pod tlakem a že na sebe musíte dávat pozor. Hlídat si musíte jak dýchací cesty – což ve vašem případě znamená, že se budete důsledně vyhýbat nachlazení –, tak správnou výživu. Potíž může v tomto punktu nastat zejména v případě, kdy máte partnera hubeného, zatímco sami patříte k typu, který za dávných dob, kdy lidstvo ohrožovaly hladomory, dokázal díky bohatým zásobám podkožního tuku bez větších problémů přežít. Teď se však můžete bez větších problémů (zvláště v lednu, kdy vaším sektorem zdraví těla prochází Slunce a následně v únoru, kdy se Slunce nachází ve vašem sektoru partnerském) dostat do situací, kdy budete spolu s partnerem držet krok nejdříve při přípravě a pak při konzumaci nejrůznějších dobrot, abyste pak upřímně plakali nad ciframi, které vám ukáže vaše naprosto nevychovaná a necitelná váha. Potíže, které vám může Venuše v tomto období přinést, jsou sice nepříjemné, ale zároveň při troše chtění a nasazení několika kapek silné vůle celkem zvládnutelné.

Pozor byste si však měli dávat na energii Marsu, který vaším sektorem zdraví prochází rovněž, a jehož vliv je daleko komplikovanější. Pod jeho vlivem máte sklon uspěchat naprosto všechno, co se jenom dá. K tomu, že ke všemu, co jakkoli ohrožuje vaše zdraví, přistupujete se značnou porcí lehkomyslnosti, není ve vašem případě co dodat. V mladých letech jste to dělali proto, že jste nechtěli, aby vás někdo považoval za bolestíny nebo za lidi, kteří se příliš kontrolují a příliš hlídají. Teď to zase (a buďte k sobě prosím alespoň jednou upřímní!) děláte proto, že máte skoro až strach, co by lékař mohl při preventivní prohlídce najít. Přesto jsou chvíle, kdy se musíte o své zdraví starat a podívat se v tomto směru pravdě přímo do očí, i když se vám nechce. Především je potřeba, abyste si uvědomili, že v době, kdy je ve hře Mars, má tělo větší a intenzivnější sklon k zánětům a horečnatým reakcím vůbec. Právě proto je nutné veškerým podobným nebezpečím předcházet. Úvahy o tom, že si tělo poradí a imunita to zvládne, jsou jak nerozumné, tak nepodložené. Když se pak mezi 11. květnem a 28. říjnem přesune Jupiter do Berana, můžete narazit na léčebnou metodu, která slibuje, že vám ode všech neduhů pomůže kombinací tělesného a duchovního přístupu. Jde o věc, kterou byste měli vyzkoušet, ale jíž nesmíte propadnout bez rozmýšlení a bez hledání zpětných vazeb. To, že vám někdo tvrdí, že je to skvělé, nestačí. Vy musíte chtít důkazy, bez kterých do žádného procesu vstupovat nebudete. Navíc vás v tomto ohledu čeká běh na opravdu dlouhou trať. První příznaky toho, že se věc obracejí k lepšímu, dostanete až na přelomu roku 2022/2023. Pak si ale můžete být jisti, že jste vyrazili tím správným směrem a že to opravdu stojí za to.

Kariéra, práce, peníze

Především je důležité, abyste si naplno uvědomili, že patříte k lidem, kteří kariéru potřebují a peníze, které vydělají, považují za hmatatelné uznání svých schopností a talentů.

Navíc vůbec nevidíte důvod, proč byste se měli chovat skromně a stydět se za to, že jste opravdu dobří. Přísloví o panenkách, které sedají v koutě a čekají, až je někdo vyloví a konečně ocení, jsou vám leda tak k smíchu. Vy naopak dobře víte, že když se nepochválíte sami, nikdo to za vás neudělá. Během života jste se navíc naučili rozlišit boje, které můžete vyhrát a do nichž se tedy má cenu pustit, od aktivit, které budou náročné, ale ve kterých je vítězství buď sporné, nebo naprosto nemožné. A tyto akce si pak s chladnou hlavou a s racionálním přístupem zakážete. V sektoru, který má na starosti vaše finanční záležitosti i kariéru, se navíc už po dlouhou dobu nachází Uran. Než jste se naučili jeho vliv zvládat a než jste se začali ovládat natolik, že jste pod tlakem jeho energie přestali vyvádět opravdu psí kusy, chvíli to trvalo. Na prahu roku 2022 však můžete klidně říct, že jste se s ním sžili natolik, že se od něj žádných velkých negativních překvapení nebojíte. Velká překvapení sice nepřicházejí, ale o nějaké nepříjemnosti se mohou postarat i ta malá. Nebezpečí, že se něco podobného stane, hrozí zejména mezi 11. a 30. dubnem (v druhém kole mezi 23. květnem a 13. červnem).

Vaším sektorem profese prochází v této době Merkur, jehož od 28. května do 23. června provází Venuše, na jejíž vliv pak od 5. července do 20. srpna navazuje Mars. Jde o období, které je sice pro vaši kariéru a tím i pro vaše peníze plné neobyčejně slibných možností, ale které je v tomto směru zároveň neobyčejně nebezpečné. O to, abyste měli štěstí na dosah ruky, se postará Venuše. To, abyste uměli mluvit tak, aby vás ocenil každý, s kým vstoupíte do kontaktu, zajistí Merkur. O trochu problematičtější však bude vliv Marsu, který musíte zvládnout, i když se vám chtít nebude. Neriskujte situaci, kdy se rozčílíte a bez rozmyšlení podáte výpověď jen proto, že vás podle vašeho názoru někdo urazil. S obvyklým scénářem totiž počítat nemůžete. Zatímco dosud se v takové situaci vždycky našel někdo, kdo vám zadržel ruku a v akci vám zabránil, tentokrát se na to spoléhat nemůžete. Moment, kdy byste se až z kuloárových drbů dověděli, jak jsou vlastně všichni rádi, že konečně vypadnete a ve firmě konečně nastane klid, by byl hodně nepříjemný. Pokud chcete takovému vývoji situace předejít, je potřeba, abyste si uvědomili, že se máte za všech okolností chovat jako důstojný král zvířat, a ne jako vzteklá prskající kočka.

Co se majetku cizího (tedy půjček, hypoték, ale i pojistek a dluhů) týká, měli byste si uvědomit, že v sektoru, který ve vašem případě podobné věci ovlivňuje, stojí už dlouho Neptun, na nějž bude od 20. srpna až do 25. března 2023 vytvářet kvadraturu Mars z Blíženců, a tedy z vašeho sektoru přátel. Jde o oblast, ve které byste se měli chovat velice opatrně. Informace, které ohledně peněz a dalšího růstu své kariéry dostanete, dobře zvažte a uvažujte o jejich věrohodnosti. Neboť i ve vašem případě platí, že do pekla se lehce spadne, ale hodně těžce se z něj dostává ven.

Seberozvoj a duchovní cesta

O tom, že byste se měli začít dobrovolně rozvíjet, nechcete vlastně ani slyšet. Jako každá velká šelma dáváte přednost pohodlí a tomu, aby se události samy od sebe složily tak, že byste museli pracovat málo, nebo nejlépe nemuseli pracovat vůbec.

Za poslední roky jste navíc v této oblasti prožili spoustu událostí, které vás nasměrovaly (nebo se vás alespoň snaží nasměrovat) tak, abyste za cenu co nejmenších ztrát a výdajů nasbírali co nejvíce zkušeností a cenných poznatků. Momentálně se můžete těšit na rok, který vám v této oblasti přinese spoustu zajímavých zážitků. Postará se o ně především Jupiter, který je sice na začátku roku v Rybách, ale který se mezi 11. květnem a 28. říjnem přesouvá do vašeho sektoru duchovna, vyššího vzdělání a dalekých cest. Pokud jste měli v této oblasti nějaké resty nebo jste si říkali, že byste se měli něco důležitého doučit, dá se čekat, že do toho půjdete s plnou parou a až nevyčerpatelnou spoustou energie.

O tom, co byste měli v této oblasti dělat a čemu se máte věnovat přednostně, se poraďte s Merkurem, který se ve stejném sektoru nachází mezi 27. březnem a 11. dubnem. S jeho pomocí si srovnáte myšlenky a nápady. Přijdete na to, zda chcete pracovat spíše na svém vzdělání, nebo zda chcete znovu a tentokrát daleko efektivněji vyrazit na svou duchovní cestu. O další příjemné zážitky se v tomto směru postará Venuše, která stejným sektorem prochází mezi 2. a 28. květnem, na jejíž vliv pak navazuje Mars (mezi 25. květnem a 5. červencem). Nabídek na to, co byste měli a chtěli ve svém životě změnit, budete mít neskutečně mnoho a bude se vám mezi nimi opravdu těžko vybírat. Navíc byste měli z ryze rozumových důvodů vzít v úvahu dostupnost toho, co chcete dokázat. Pokud se pod vlivem Jupitera rozhodnete pro daleké cesty, na kterých kýžené poznání načerpáte, měli byste toto období věnovat shromažďování informací, které se týkají místa, kam pojedete, a toho, co tam chcete vlastně dělat.

Kdybyste se ale v tomto období rozhodli, že se vrátíte k něčemu, o čem jste si původně mysleli, že je to koníček, ale z nějž se teď může stát plnohodnotná aktivita, můžete klidně zůstat doma a výše uvedené planetární energie využít k tomu, abyste se oním něčím opět začali věnovat naplno. Možná zjistíte, že umíte malovat daleko lépe, než jste si mysleli. Kdybyste se rozhodli, že napíšete knihu, mohlo by se vám podařit i to. V žádném případě si však nenechejte namluvit, že je to, co provozujete, zbytečným plýtváním časem. Všechno, čím si zajišťujete svou duševní rovnováhu a co vám pomůže ve vašem dalším rozvoji, svůj smysl má. Pokud věnujete dostatečnou pozornost svému duchovnímu i duševnímu rozvoji mezi květnem a říjnem, můžete se začít těšit na konec roku, který vám v tomto směru chystá nejedno příjemné překvapení. Postará se o ně Merkur s Venuší, kteří vám na přelomu listopadu a prosince přihrají do cesty lidi stejné krevní skupiny. S těmi se pak bez problémů naladíte na stejnou vlnu a budete se navzájem obohacovat. A Jupiter, který se do vašeho sektoru věcí duchovních 20. prosince opět vrací, vám v tom bude moc rád a s chutí pomáhat. Dobře si uvědomuje, že energie, kterou na vás vynaloží, ladem nezůstane.