Láska a vztahy

Vzhledem k Venuši, která je ve vašem znamení v povýšení, Jupiteru, který je vaším starým vládcem, a Neptunu, který zde funguje jako vládce nový, vám je od doby, kdy jste začali samostatně mluvit, jasné, že láska je pro vás tím nejdůležitějším, co v životě řešíte.

V citech můžete podle aktuálních okolností hledat (a nacházet) buď absolutní ráj, nebo stejně absolutní peklo. Navíc hrozí nebezpečí, že lásku budete štědře rozdávat – a někdy skoro až vnucovat – lidem, kteří si ji objektivně nezaslouží, zatímco ty, kteří by vám klidně líbali nohy, více či méně vlídně odstrkujete. Patříte prostě k povahám, které mají rádi lásky romantické a takové, které vás připravují nejen o spánek, ale i o rozumný přístup k životu vůbec. A když se zamilujete, jak vy sami říkáte, pořádně, pak se dá čekat program, kdy se budete buď vznášet v oblacích, nebo přemýšlet, do které poustevny se uchýlit a skončit tam své dny.

V roce 2022 vás v citech, láskách a mezilidských vztazích čeká spousta překvapení. O první se postará váš starý vládce Jupiter. Ten se do vašeho znamení dostal koncem roku 2021 a v prvním kole se zde zdrží do 11. května. Pak se až do 28. října přesune do Berana, aby se pak na necelé dva měsíce do vašeho znamení opět vrátil. Když bude ve vašem znamení poprvé, můžete se těšit na měsíce a týdny, kdy se vám bude dařit naprosto všechno. V lásce a ve vztazích můžete klidně riskovat, a přesto si být jistí, že vám všechny vaše záměry vyjdou.

Zvlášť silný a pozitivní vliv pocítíte ve chvíli, kdy se do vašeho znamení mezi 10. a 27. březnem dostane Merkur. Pokud někoho milujete, nečekejte ani chvíli a se svými city se mu svěřte. Vrozená opatrnost vám sice říká, že můžete narazit a zbytečně se ztrapnit, ale vy byste ji poslouchat neměli. Když nic neuděláte a necháte své city nevyřčené, riskujete, že si budete ještě hodně dlouho vyčítat, že jste v kritické chvíli nemluvili, ale mlčeli. Další šanci pro citové projevy čekejte mezi 15. dubnem a 2. květnem, kdy vaším znamením prochází Venuše spolu s Marsem. Pak už opravdu pochopíte, že v lásce s pomocí dobrých duchů počítat nemůžete. To, co si neuděláte, nezajistíte a nedomluvíte sami, prostě nebude.

Na další zajímavé možnosti si budete muset počkat až do léta – konkrétně do července. Mezi 5. a 19. červencem se vaším sektorem lásky a romantiky pohybuje Merkur, na nějž mezi 18. červencem a 11. srpnem navazuje Venuše. Pokud máte pocit, že o vaši lásku aktuálně nikdo nestojí, nepropadejte panice, ale změňte prostředí. Kdybyste se rozhodli, že vyrazíte na dovolenou tam, kde vás nikdo nezná, a tam se na hledání partnera zaměříte, zcela určitě zaznamenáte pozitivní posun. Můžete si být jistí, že se vám v lásce bude dařit, ale taky si můžete být jistí, že všechno bude probíhat tak rychle, že se vám z toho bude točit hlava. Mezi 4. a 26. srpnem a následně mezi 23. zářím a 12. říjnem, kdy vaším partnerským sektorem prochází Merkur, pak můžete zjistit, že se z původně zamýšleného letního románku nějakým záhadným způsobem vyvinul naprosto seriózní a vážný vztah, který se na konci října pod vlivem Jupitera ve vašem znamení změní ve vztah naprosto trvalý.

Rodina, rodiče, děti

Pokud v lásce záležel úspěch především na správném načasování, bude tato podmínka v rodinných vztazích platit dvojnásob.

Především je potřeba, abyste se pořádně zamysleli nad tím, jak se k sobě v rámci rodiny dlouhodobě chováte. Začít můžete třeba tím, že si uvědomíte, že nemáte rádi hádky a snažíte se jim za každou cenu vyhnout. Zároveň si však připusťte, že tímto přístupem občas sobě i svým blízkým prokazujete vpravdě medvědí službu. Dlouho neřešený konflikt pak připomíná hnisavé zranění, které není na povrchu vidět, ale které pozvolna a neodvratně otravuje celý organismus. Stav, kdy se o něčem nemluví jen proto, abyste se někoho nedotkli a zbytečně ho nenaštvali, vede sice pomalu, ale zato jistě k tomu, že se nakonec hádají všichni. Vaši protivníci mohou navíc usoudit, že za všechno můžete vy!

Kdybyste se chtěli naplnění tohoto dost nepříjemného scénáře vyhnout (mimochodem jde o vývoj situace, s nímž už své vlastní zkušenosti máte a který se vám nelíbí), stojíte na prahu roku, který vám k tomu poskytuje dostatek příznivých šancí. Na vaší straně stojí od začátku roku až do 11. května Jupiter, který prochází vaším znamením. Pod jeho vlivem se budete v rámci rodiny chovat sice velkoryse, ale zase tak, aby nikoho ani nenapadlo, že jste na světě jen proto, abyste plnili jeho přání a uskutečňovali jeho záměry.

V době, kdy se vaším sektorem rodiny pohybuje Merkur (poprvé je zde mezi 30. dubnem a 23. květnem a následně mezi 13. červnem a 5. červencem), pak máte šanci otevřeně a s úspěchem mluvit o tom, co je pro vás a vaše blízké důležité. Pokud bude potřeba, dokážete i přitvrdit a obrátit tak jejich pozornost na to, co je pro ně i pro vás opravdu důležité. Když budou k rozumné komunikaci nakloněni, domluvíte se rychle a bez potíží. V případě, že zjistíte, že vaše snahy bojkotují, máte dvě možnosti: ta první využije Venuše, která vaším sektorem rodiny prochází mezi 23. červnem a 18. červencem. S její pomocí vsadíte na lásku a pozitivní pocity. Dosavadní protivníky budete přemlouvat a přesvědčovat tak dlouho, až sami pochopí, že máte ve všem podstatném pravdu. Kdyby se pak sami a dobrovolně rozhodli, že řešení komplikovaných rodinných záležitostí nechají na vás, bude to ještě lepší. Když však pochopíte, že veškeré vaše snahy narážejí na odpor a nechuť měnit cokoli (včetně toho, co se opravdu neosvědčilo a co nikomu k ničemu není), nepropadejte panice. V takové chvíli je potřeba, abyste se zastavili a vsadili na trpělivost. Na optimální chvíli k řešení si sice musíte chvíli počkat, ale pak si můžete být jistí, že to bude stát za to! Mezi 20. srpnem a 25. březnem 2023 bude totiž vaším sektorem rodiny procházet Mars, který se postará, abyste se v rodinných záležitostech chovali jako skutečné autority. To, co by se na jaře vyřešilo v klidu, v pohodě a smírnou cestou, budete nyní zvládat systémem rozkazů a příkazů. Toho, že byste neuspěli, se však bát nemusíte. Všichni mlčky uznají, že vás poslouchat musí, protože jinak se z průšvihů nevyhrabou. Vy se pak můžete těšit na konec roku, kdy se ukáže, že jste staré průšvihy vyřešili a vznik nových nedopustili.

Zdraví, kondice

Především je potřeba, abyste si uvědomili, že letošnímu roku vládne Jupiter.

Když vloni pobýval ve vašem znamení, mnoho z vás váš astrolog rozumně upozorňoval, že je potřeba, abyste se v tom, co se jídla, pití a vůbec všech životních radostí týče, drželi spíše zkrátka. Hovorů o podrážděném žlučníku, o váze, která strmě směřuje vzhůru, a cholesterolu, který překonává veškeré rozumné ukazatele, jste toho slyšeli tolik, že jste se přes svůj obvyklý přístup ke světu a k životu rozhodli, že budete pokyny, které vám lékař dává, raději respektovat. Efekt vaší snahy byl opravdu viditelný a záviděníhodný. Vy jste se začali snažit a Jupiter ve vašem znamení se rozhodl, že vás za tuto snahu odmění. Díky svému nasazení jste přivítali nový rok v opravdu slušné životní formě. Váha vám zůstala buď stát, nebo se dokonce začala pozvolna snižovat. Ukáznily se i veškeré ostatní biochemické ukazatele. Nový rok 2022 tedy vítáte ve skvělé formě a v dobré náladě.

Pokud ale chcete a potřebujete, aby váš zdravotní stav letos nejen vydržel, ale navíc se pokud možno i vylepšil, musíte se chovat rozumně i dál. Zároveň je nutné, abyste pochopili, že se kromě zdraví těla musíte stejně zodpovědně zabývat i stavem své psychiky. V zimě, kdy vitalita kvůli sníženému množství slunečního svitu přirozeně klesá a kdy vaše psychika tento stav věcí kopíruje, na vás budou planety v tomto směru tlačit opravdu intenzivně. Základem je Venuše, která se vaším sektorem zdraví duše pohybuje od začátku listopadu 2021 do 6. března 2022. Pod jejím vlivem byste na sobě měli pracovat nejen sami, ale taky byste měli poslouchat, co si v tomto směru myslí váš partner. Nápady, které vám poskytne, mohou být sice nezvyklé, ale jejich respektování vám velice prospěje. A kdyby váš partner přišel s tím, že byste měli navštívit psychologa nebo psychiatra, ničemu se nebraňte. Týká se to zejména dnů mezi 26. lednem a 14. únorem, kdy vaším sektorem zdraví duše prochází Merkur, k němuž se mezi 26. lednem a 6. březnem přidává Venuše spolu s Marsem. Jde o týdny, kdy si můžete své zdraví a duševní vyrovnanost značně posílit. Kdybyste vymysleli cvičení, které bude zároveň vyrovnávat psychiku a trochu namáhat tělo, bylo by to pro tuto dobu řešení přímo geniální. Když se vám podaří tyto podmínky alespoň trochu dodržet, můžete se těšit na jaro, které přivítáte v pohodě a bez zbytečných stresů.

Co se vašeho tělesného zdraví týče, můžete v klidu čekat na léto. Ke slovu se dostane nejdříve Merkur, který se ve vašem sektoru zdraví těla pohybuje mezi 5. a 19. červencem. Jde o dny, kdybyste si měli dávat pozor na nejrůznější nachlazení a problémy s dýchacími cestami. To, že je léto, ještě neznamená, že nemůžete mít problémy s virózou. Další problematické období hrozí mezi 18. červencem a 11. srpnem, kdy tímto sektorem prochází Venuše. Vy si pak musíte dávat pozor na jídlo. Týká se to zvláště diabetiků. Pokud k nim patříte, musíte dietu dodržovat, i kdybyste nechtěli. Když se vám všechno podaří, máte až do prosince klid. Pak se sice do vašeho sektoru zdraví duše vrátí Merkur i Venuše, ale to už takový problém nebude. Kolem Vánoc jsou nervózní naprosto všichni, takže je velká šance, že si vás nikdo nevšimne.

Kariéra, práce, peníze

I když se o Rybách obecně říká, že je kariéra nezajímá, není to tak úplně přesné.

Kariéra vás zajímá, ale chcete ji dělat v oblasti, která vás baví, a způsobem, který vám vyhovuje. Na to, že byste ji mohli získat slíděním v účetnictví nebo vymýšlením nejrůznějších právnických kliček, vás moc neužije. Kdybyste se nedopatřením osudu mezi účetní nebo právníky dostali, je celkem slušná šance, že se tím uživíte – ale vaše srdce bude někde docela jinde. Pro to, abyste se cítili dobře, potřebujete mít práci, která je alespoň trochu tvůrčí a ve které budete moci projevit svou pravou podstatu. Jupiter, který je do 10. května poprvé a pak mezi 28. říjnem a 20. prosincem ve vašem znamení podruhé, vám dává v tomto ohledu skvělé šance. Bude po vás sice chtít, abyste vystoupili ze své komfortní zóny a vyzkoušeli něco, s čím dosud mnoho zkušeností nemáte (nebo nemáte vůbec žádné), ale to vám nevadí. Každou takovou příležitost vnímáte jako skutečný dar shůry. Konečně máte možnost ukázat, že jste opravdu dobří. Navíc jde o osvědčený způsob, kterým zaženete nudu. Jako sekundární zisk pak můžete brát pohodu, kterou vaše jednání vnese do rodinných vztahů. Z práce nebudete chodit naštvaní, což znamená, že doma nebudete hledat na svých blízkých jen chyby, ale naopak se zaměříte na jejich silné stránky.

V době mezi 11. květnem a 28. říjnem, kdy se Jupiter dostává do vašeho sektoru financí vlastních, se pak můžete ve všem, co se peněz týká, těšit na velice příznivé změny. Šance na zvýšení platu jsou značné, ale možnost, že se konečně vyřeší vaše staré peněžní problémy, ještě vyšší. Týká se to zejména dnů mezi 2. a 28. květnem, kdy touto oblastí prochází Venuše. Jde o období, kdy byste měli bez obav iniciovat rozhovory o rodinných dluzích, o pohledávkách, které ke svým příbuzným máte, ale i o tom, jak se budou v budoucnu dělit rodinné majetky. Můžete se sice dozvědět, že jste cyničtí a myslíte jen na svůj prospěch, ale to vás neodradí. Dobře víte, že jde o záležitosti, ve kterých byste si měli udělat pořádek v době, kdy je na to čas a kdy se nikdo nemusí rozhodovat pod tlakem. Pokud se nedomluvíte během května, využijte období od 25. května do 5. července, kdy stejnou oblastí prochází Mars. Tam ale budete muset přitvrdit. S člověkem, který se s vámi nechce domluvit sám a dobrovolně, se nehádejte, ale nahlas řekněte, že budete hledat spravedlnost klidně i před soudem. Dotyčný však musí vědět, že se z vaší strany nejedná o plané vyhrožování, ale že jde o definitivní rozhodnutí. Pak se ale musíte snažit, abyste měli v tom, co uděláte, do poloviny srpna jasno. Když se pak do vašeho sektoru rodiny 20. srpna dostane Mars, který zde vydrží až to konce března 2023, hrozí, že se do této záležitosti začnou plést i lidé, kterým do ní v podstatě nic není a kteří jen zvýší míru chaosu. Stejně jako v rodině se pak musíte chovat i v práci. Když vám nadřízení něco slíbili, musíte to vyžadovat. Jakmile si necháte vysvětlit, že teď není na platový postup doba a že musíte být trpěliví, riskujete, že spadnete do kategorie lidí, pro které doba dobrá nikdy není a nebude.

Seberozvoj a duchovní cesta

Kdyby bylo jen na vás, o svém rozvoji nepřemýšlíte.

Našli jste si cestu, po které kráčíte krokem sice pomalejším, ale zato rovnoměrným. Doby, kdy jste v této oblasti zkoušeli stále něco nového a překvapivého, jsou za vámi. O tom, že byste se jeli podívat, jak se žije třeba v klášteře v Tibetu, můžete sice uvažovat, ale když se tam nedostanete, nic to pro vás neznamená. Pokrčíte rameny s tím, že vám daleké cesty patrně nejsou přány. Váš sektor duchovního růstu navíc od začátku roku až do 11. května a potom od 28. října do 20. prosince pozitivně ovlivňuje Jupiter. Pod jeho vlivem pak budete mít šance a možnosti, o nichž jste dosud neuvažovali a které jste považovali skoro až za nemožné. Když budete jen trochu chtít, objevíte v sobě talenty psychoterapeuta, astrologa, nebo dokonce mága. Pak je především potřeba, abyste si uvědomili, že jde o oblast, ve které je důkladné vzdělání a předběžné studium důležité stejně, jako ve všech ostatních oborech lidské činnosti – a někdy možná i důležitější. Naštěstí nepatříte k lidem, kteří by chtěli psychoterapii a astrologii provozovat primárně pro to, aby lidi ovládali. I kdybyste v sobě takové sklony objevili, dokážete je včas odhalit a velice rychle je ze svého života eliminovat. S magií je to stejné. Talent na tuto oblast lidské činnosti nepochybně máte, ale taky si uvědomujete, že jste za všechno, co touto cestou ovlivníte, zodpovědní.

Vzhledem k tomu, že na vaši oblast duchovního růstu tvoří celý rok sextil Pluta z Kozoroha, a tedy vašeho sektoru přátel, máte navíc štěstí na přátele, kteří vám v nerozumném jednání v duchovní oblasti hodně energicky zabrání. Kromě toho vás mohou přivést k zajímavé a přínosné literatuře. U vás by to sice znamenalo nutnost prohloubení jazyků, kterými vládnete, a možná i studium nějakého nového, ale to pro vás není problém. Když usoudíte, že vám to bude k užitku, naučíte se spoustu nového jen tak mimochodem. To, co by jiní považovali za práci, budete navíc vnímat jako vynikající zábavu. Jak již bylo psáno, jaro je ve vašem případě obdobím plným růstu a rozvoje. Pozor byste si však měli dávat v listopadu a v prosinci, kdy se Jupiter do vašeho znamení vrátí. Od 20. srpna do 25. března 2023 se totiž ve vašem sektoru vzdělání základního a krátkých cest nachází Mars, který s výše uvedeným Jupiterem tvoří opozici. Jde o aspekt, který je sice plný energie, ale taky nebezpečí. Pod jeho vlivem budete chtít získat ze všech svých aktivit maximum – a když to nepůjde po dobrém, hrozí, že na to půjdete silou. Naštěstí se vždycky v kritické chvíli přihlásí o slovo Saturn z vašeho sektoru tajemství a věcí skrytých. Ten vás pak spolehlivě vrátí na správnou cestu, což moc příjemné nebude. Kdybyste si ale hned na začátku stanovili hranice, které za žádných okolností nepřekročíte, mohli byste se této náročné planetární lekci vyhnout. Nechcete to přece jenom zkusit?

Článek vyšel v časopise Vlasta – speciál z 12. 11. 2021.