Láska a vztahy

To, že budete na začátku tohoto jinak velice příznivého roku pod vládou Jupitera tak trochu rozladěni, berte jako něco, co tak prostě je a s čím nic nenaděláte.

Kdybyste však k sobě chtěli být upřímní, přiznáte, že za nedostatkem pozitivních nálad, které začátek roku provázejí, stojí Venuše, která se od začátku listopadu 2021 až do 6. března 2022 pohybuje znamením Kozoroha. Problémy, které s tím máte, nejsou sice zřetelně viditelné (což jste rádi), ale taky se nedají označit za něco, co si pozornost nezaslouží. Když si budete muset přiznat, že jste se zamilovali do svého nadřízeného, podívejte se pravdě do očí. Pokud jde o člověka, který je šťastně zamilovaný, dejte od něj ruce pryč. Může vás sice přitahovat, ale vy byste za narušení jeho dosavadního života platili výčitkami svědomí. To, že o vás projeví zájem on sám, taky není tak velké štěstí, jak to na první pohled vypadá. Zvláště v zahraničních firmách, kde se vztahy tohoto typu posuzují hodně přísně, pak můžete mít hlavu plnou starostí.

Když ale vydržíte až do máje, který se ve vašem případě rýsuje jako skutečný lásky čas, máte se na co těšit. Už 2. května vstupuje Venuše do vašeho znamení a postará se, aby se mraky rozestoupily a na vás konečně začalo svítit slunce. I když se objektivně vůbec nic nemění, vy sami se budete cítit skvěle. Na to, abyste věděli, že vám to sluší, se nebudete ani muset dívat do zrcadla. Potvrdí vám to obdivné pohledy a lichotivé poznámky, které budete sbírat na každém kroku. Vzápětí – tedy přesně 25. května – vstoupí do vašeho znamení Mars, který vám dá energii, díky níž dokážete své sny převést ve skutečnost daleko rychleji, než si dovedete představit. Práce a jiných aktivit budete mít sice až nad hlavu, ale zase si budete jistí, že poprvé po delší době jen nepřežíváte, ale žijete. O další dávku pozitivních zážitků se vám postarají dny mezi 11. srpnem a 5. zářím, kdy bude Venuše procházet vaším sektorem lásky a romantiky. Právě proto by bylo dobré, abyste dovolenou odložili až na tento termín. Užívat si budete nejen v českých zemích, ale zejména v zahraničí. Tam se ani nebudete muset snažit a okouzlíte každého, na koho se jen podíváte.

Dejte si jen pozor, abyste to nepřehnali a příliš nenapínali trpělivost svého partnera. Jeho žárlivost by vám mohla jinak hezké dny nenávratně zkazit Další zajímavé zážitky vás čekají mezi 29. zářím a 23. říjnem, kdy se Venuše dostane do vašeho partnerského sektoru. Pod jejím vlivem však budete muset věnovat podstatně větší pozornost tomu, co v lásce chce a prosazuje partner. Navíc se v této oblasti můžete přichystat na nečekaná překvapení. I když jste dosud byli se svým životním druhem jedno tělo a jedna duše, hrozí, že se vůči vám začne vymezovat a tvrdě po vás vyžadovat změny, které se vám nelíbí. Zvlášť ostré debaty mohou nastat kolem 20. října, kdy se Venuše dostane do kvadratury s Plutem. Pak vsaďte na trpělivost a na důvěru v to, že jsou to jen maličkosti, které vaše vzájemná láska přemůže. A když to budete opravdu chtít, můžete si být jistí, že to taky tak bude.

Rodina, rodiče, děti

O tom, že rodina je to, na čem vám opravdu záleží, a hodnota, kterou se snažíte posilovat a rozvíjet, víte už dávno.

Po minulých letech, kdy jste sami nevěděli, čemu se máte v této oblasti věnovat naplno a k čemu naopak můžete přistupovat lehčeji, nastávají konečně trochu lepší časy. Povinnosti, které jednotliví členové vaší smečky mají, se roztřídily tak, aby nikdo nebyl přetěžovaný. Děti si po dlouhé přestávce zvykly na školu a pochopily, že se učit prostě musí. Vy sami pak doma fungujete jako zkušený dirigent, který lidi kolem sebe neovlivňuje přímo, ale nenápadně jim naznačuje, co mají dělat, aby bylo všechno v pořádku a rodinný stroj fungoval hladce a bez skřípotu. Jediný problém, který může v této oblasti vzniknout, může vyvolat Venuše, která od začátku listopadu minulého roku až do 6. března prochází vaším sektorem profese. Pod jejím vlivem se vám v kariéře otevírají možnosti, o kterých jste dosud jen snili a které berete jako uskutečnění všech svých představ a přání. Pak je ale nesmírně důležité, abyste se doma domluvili, jak budete fungovat a jak budete spolupracovat. Představa, že budete mít práce daleko víc, než jste měli dosud, a ještě budete doma muset plnit veškeré povinnosti, je stejně nepříjemná a pro rodinu škodlivá, jako styl, kdybyste se práci věnovali naplno a rodině pak nechávali jen zbylé drobky své pozornosti a energie. Na přelomu července a srpna, kdy vaším sektorem rodiny prochází mezi 18. červencem a 11. srpnem Venuše, musíte věnovat pozornost rodinným seniorům. To, že vám říkají, že nic nepotřebují a že si se vším dokážou bez problémů poradit sami, ještě neznamená, že to tak opravdu je. Jakmile zjistíte, že jim síly opravdu ubývají a oni už přes veškerou snahu nestíhají to, co jim ještě nedávno problém nedělalo, musíte zasáhnout hned a bez váhání. Nedovolte, aby se vám situace vymkla z rukou a vy byste museli později pod tlakem řešit to, co byste teď zvládli bez problémů a v relativně krátkém časovém úseku.

Pokud se jedná o rodinný majetek a jeho přesuny mezi jednotlivými členy rodiny, je potřeba, abyste se měli na pozoru. Nezapomeňte, že ve vašem sektoru majetku vlastního probíhá 30. dubna zatmění sluneční a 25. října zatmění měsíční. Okolo obou těchto dat je potřeba, abyste zaměřili svou pozornost na veškerý hmotný i duchovní majetek, který máte k dispozici. Ještě větší opatrnost je nutná při zacházení se statky, které nejsou přímo vaše a které jen máte ve správě pro své děti nebo je opatrujete pro rodinné seniory. Právě tam musíte mít všechno v naprosto dokonalém pořádku. Zároveň si nezapomeňte zkontrolovat plné moci a všechny ostatní dokumenty, které k práci s takovým majetkem potřebujete. Občas vám to může sice připadat jako zbytečná námaha a protivný opruz, ale pravý opak je pravdou. Pořádek, který budete v těchto záležitostech mít, vám zajistí pohodové rodinné vztahy a vzájemnou důvěru. Když se nad tím zamyslíte, zjistíte, že to vůbec není málo a že si to trochu námahy zaslouží.

Zdraví, kondice

Start do nového roku je po zdravotní stránce daleko příznivější, než byly ty předchozí.

Váš sektor zdraví těla příznivě ovlivňuje především Venuše. Od začátku listopadu 2021 až do 6. března 2022 vytváří z Kozoroha do oblasti, která ovlivňuje vaše zdraví, příznivé vazby. Pokud chcete své zdraví vylepšit – ať už dietou, cvičením, dodržováním zdravého životního stylu, nebo tím, že omezíte, nebo dokonce úplně odhodíte alkohol a cigarety –, budete k tomu mít nejen patřičný elán, ale i dostatečnou vytrvalost. Stav, kdy byste se nejdříve do něčeho energicky pustili a záhy to vzdali, tedy nehrozí. To, že byste se mohli vrátit na staré chodníčky, vás napadne až na začátku března, ale to už budou výsledky nového životního stylu tak průrazné, že budete chtít dál pokračovat sami a dobrovolně.

Jaro a počátek léta proběhnou v naprostém klidu. V klidu zvládnete jak jarní únavu, tak nebezpečí alergií, které vám obvykle na jaře komplikují život. Změna přijde až mezi 4. a 26. srpnem, kdy se do vašeho sektoru zdraví dostává Merkur. Nové informace, které ohledně svého zdraví a dalšího vylepšení životního stylu dostanete, vám potvrdí, že jdete správným směrem. Když se pak do stejné oblasti dostane Venuše (bude zde mezi 5. a 29. zářím), začnete přemýšlet, zda byste se neměli svému zdraví věnovat ještě systematičtěji. V takovém případě byste měli začít tím, že si zajdete na veškeré preventivní prohlídky, které vás napadnou a na nichž jste už dlouho nebyli. Nezapomeňte ani na oči a na zuby. Když se pak Merkur mezi 23. zářím a 11. říjnem vrátí do Panny, měli byste se zamyslet nad vztahem práce a své duševní pohody. Pokud usoudíte, že práce je nadmíru a pohoda nějak chybí, měli byste s tím něco dělat. Kdyby to jen trochu šlo, přemýšlejte, zda byste se alespoň některých svých aktivit neměli vzdát. Volný čas, který tam vznikne, věnujte pak sobě a především svému partnerovi. Mějte na paměti, že lidé, kteří žijí v dlouhodobém vztahu, fungují jako dvojice, která se zdravotně vzájemně ovlivňuje. Právě proto byste se měli vědomě snažit, aby doma byla větší pohoda. Stejně tak je nutné, abyste věnovali pozornost svému zdraví duše. Nezapomeňte, že Neptun, který tuto oblast už dlouho ovlivňuje, pořád ještě rozmývá obrysy toho, co se kolem vás děje, a komplikuje vám porozumění situaci. Právě proto by bylo dobré, kdybyste přemýšleli o komunikaci, kterou se svými blízkými vedete. Kdybyste měli pocit, že se vám přes veškerou snahu nedaří tak, jak byste si představovali, uvažujte o kurzu, kde se v této dovednosti zdokonalíte. Naučíte se tam spoustu nových věcí, které pak s úspěchem uplatníte v práci i doma. Zároveň se intenzivněji zajímejte o děti, které to měly v poslední době těžké. Kdybyste měli na přelomu školních pololetí pocit, že se chovají jinak než obvykle, nekárejte, situaci nedramatizujte, ale bedlivě monitorujte. Když usoudíte, že je potřeba, abyste zasáhli, udělejte to bez váhání. V tomto případě není rychlost nebezpečná, ale naopak namístě.

Kariéra, práce, peníze

Vývoje vašich finančních záležitostí, jakož i rodinné ekonomiky, se bát nemusíte.

Během posledních náročných dvou let jste se naučili spoléhat v této oblasti jenom a výhradně sami na sebe. Daleko opatrněji se chováte i v oblasti půjček a investic. Než se rozhodnete, že se v této oblasti do něčeho opravdu pustíte, pečlivě si všechno spočítáte a rozhodujete se až na základě takto získaných dat. Zároveň si velice dobře uvědomujete, že byste potřebovali více peněz, než máte teď. Pokud neuvažujete přímo o nové práci, přemýšlíte, jak své nadřízené přimět, aby změnili svůj obvyklý styl jednání a aby vám přidali. I když to vypadá jako téměř nesplnitelný úkol a jako křížovka bez tajenky, máte na splnění tohoto úkolu podstatně větší šanci než většina lidí z vašeho okolí. Když budete jen trochu chtít, dokážete využít energii Venuše, která se od začátku listopadu 2021 až do 6. března pohybuje vaším sektorem profese a pracovní ctižádosti. K příznivým podmínkám, které vám v tomto směru vytváří, se přidává mezi 24. lednem a 6. březnem i váš vládce Mars. Když k tomu přidáte ještě i vliv Jupitera, který se na přelomu roku 2021/22 definitivně vrátil do Ryb, a tedy do vašeho sektoru věcí tajemných a skrytých, máte ve hře další planetu, která stojí na vaší straně. Neposiluje sice přímo vás, ale zase vám poskytuje kvalitní protekci a přízeň mocných. Abyste ji dostali, však musíte sami něco umět. Jen málokterý mocný se chce ztrapnit tím, že na dobré místo prosadí někoho, kdo mu tam nakonec udělá ostudu.

Další vliv – tentokrát přímo na vaše finance, neboť se už několik let ve vašem sektoru financí vlastních nachází a ještě pár let nacházet bude – vyvíjí Neptun. Naštěstí jste si na jeho energii už zvykli a umíte s ní zacházet. Dobře si pamatujete radu klasika, který praví, že ani dobré vlivy Neptuna není radno přeceňovat, a taky se tak chováte. K okouzlení novými finančními možnostmi přistupujete opatrně. Když vám napíše fešný americký generál, který potřebuje finanční výpomoc, pošlete ho do háje. O tom, že byste mu poskytli nějaké peníze, neuvažujete ani na vteřinu.

Pokud se jedná o majetek rodinný, je potřeba, abyste se měli na pozoru zejména kolem 30. dubna, kdy ve vašem sektoru majetku vlastního probíhá zatmění sluneční, a posléze 25. října, kdy budete ve stejné oblasti pod vlivem zatmění měsíčního. V obou těchto obdobích se nenechejte nahnat do ničeho, co se vám nelíbí a co považujete za podezřelé. Když chcete kupovat něco jen trochu dražšího, než je běžný nákup v samoobsluze, zjistěte si ohledně dané nabídky veškeré Jaký je váš mazlíček ve znamení Berana? • Kočka ve znamení Berana je statečná, odvážná a miluje dobrodružství. Nikdy nedovolí, aby jí něco zabránilo v tom, dělat si, co chce. Kočky Beranice milují skrýše, zejména v kuchyňské skříni. Někdy jsou impulzivní a můžou se vrhnout na vaše oblíbené lodičky. Jejich energie je poháněná planetou Mars, takže bývají nevyzpytatelné. Jsou to průzkumnice, které nesnášejí, když jim v tom budete bránit, to vás klidně poprskají. Jsou taky chytré, hravé a chtějí být středem pozornosti. podrobnosti, které jste schopni získat. Nevyhýbejte se ani klepům, jejichž shánění jindy považujete za nedůstojné. Teď sice o nic důstojnější nejsou, ale ukáže se, že i takto získané informace mohou být velice užitečné.

Akutní nebezpečí nesmyslného utrácení vám letos naštěstí nehrozí. V týdnech mezi 5. červencem a 20. srpnem, kdy se ve vašem sektoru majetku vlastního nachází váš vládce Mars, máte sice takové sklony, ale včas se dokážete zarazit. Velice dobře si uvědomujete, že chvíle, kdybyste se dostali do minusu a kdybyste museli sáhnout do rezerv, by mohla vaše hospodaření negativně ovlivnit. A to je to poslední, co chcete a potřebujete.

Seberozvoj a duchovní cesta

I v duchovním životě může docházet ke změnám.

V poslední době jste měli svůj růst spojený s kamarády, kurzy a vůbec získáváním znalostí a vědomostí v širším okruhu lidí. Teď se dostáváte do situace, kdy musíte tuto oblast posilovat sami. Možná by bylo dobré, kdybyste si hned na začátku roku určili jednu vlastnost, kterou chcete propracovat a důkladně si ji osvojit. S jejím výběrem potíže mít nebudete. Využijete energii svého vládce Marse, který se do 24. ledna nachází ve vašem sektoru duchovního růstu a vyššího vzdělání. Pod jeho vlivem rychle pochopíte, v čem se máte zdokonalovat a co byste se měli naučit.

Další pomoc vám poskytne Jupiter, který se mezi 11. květnem a 28. říjnem nachází ve vašem znamení. Posléze znovu couvne do Ryb a zpět se vrátí až v poslední prosincové dekádě – přesně 20. prosince. Jde o dny, kdy budete mít čas na to, abyste konečně začali přemýšlet o tom, co opravdu chcete. Probírejte přání, která byste si chtěli splnit. Vzhledem k tomu, že Jupiter můžeme definovat mimo jiné jako planetu expanze, je potřeba, abyste nejdříve přesně věděli, zda přání, která plníte, jsou vaše vlastní. To, že chcete v mladším věku udělat radost rodičům a ve starším partnerovi (později třeba i dětem), je naprosto logické a není na tom nic špatného. V žádném případě byste však neměli jejich přání nadřazovat tomu, co si přejete vy sami. Neriskujte stav, kdy dáte spoustu energie, času a třeba i peněz do něčeho, co vás vlastně ani nebaví a nezajímá. Výsledkem by pak mohl být sice titul nebo prestižní místo, ale zase pocit totálně zmarněného života. Navíc se situace může vyvinout tak, že spokojení nebudou ani ti, pro které jste se obětovali. Vidí, že jste nespokojení, a uvědomují si, že na této nepříjemné situaci mají svou vinu. Pokud chcete takové nepříjemné situaci předejít, chovejte se jako dospělí a za sebe zodpovědní lidé a stejné chování vyžadujte i od ostatních. Zejména pro starší ročníky to může být trochu problém, ale při troše chtění se to zvládnout dá.

Další zásadní vliv na vás vyvíjí Mars, který od 20. srpna až do 24. března 2023 prochází vaším sektorem krátkých cest a základního vzdělání. Základní vzdělání můžete v tomto směru chápat jako něco, co je naprosto nové, s čím zkušenosti nemáte, v čem děláte první nesmělé a opatrné krůčky. Krátké cesty mohou váš život obohatit ještě víc. Místo zdolávání kilometrů a prohlídky chronicky známých památek si můžete vyrazit pěšky po světě, který je daleko různorodější, než byste na první pohled řekli. Pokud se necháte vést svým vládcem Marsem, budete sice muset vydat značné množství energie a fyzické síly, ale efekt, který tím vznikne, bude neobyčejně pozitivní. Když získáte jen trochu větší praxi, naučíte se navazovat spojení s živou i neživou přírodou. Zjistíte, že celý svět, jímž procházíte, jen čeká na to, aby si s vámi mohl povídat a zprostředkovávat vám nejrůznější informace. Když je dokážete využít tak, abyste tím prospěli nejen sobě, ale i lidem, které potkáte, splnili jste letošní planetární úkol na výbornou.

Článek vyšel v časopise Vlasta – speciál z 12. 11. 2021.