Homeopatická podpora může ve většině těchto případů přinést účinné a neškodné řešení. Nikdy ovšem nenahradí vyšetření gynekologem, který posoudí celkový stav a zhodnotí, jestli vaše příznaky skutečně signalizují blížící se přechod. Jak říká praktická lékařka a homeopatka Hana Váňová, protože se menopauza týká harmonizace celého organismu, je nejvhodnější určit individuální lék, tedy lék na „míru“. „Homeopatika příznaky nepotlačuje, ale povzbuzuje organismus k jejich řešení ve směru vlastní fyziologie těla. Je to jakýsi bioregulátor. Pokud jde o závažnější problémy, velmi efektivně doplňuje ostatní terapie,“ říká odbornice z Homeopatické lékařské asociace (HLA). Jaké léky můžete mimo jiné využít?

BELLADONA

Ideální lék pro ženy, které mají výrazné „horké“ návaly s překrvením hlavy, jež náhle začínají a končí a často je provází hojné pocení v obličeji.

GLONOINUM

Lék pro návaly, které jsou navíc provázeny oběhovými potížemi, migrénami s pocitem hlavy „na prasknutí“ a bušením srdce a bolestmi na hrudi.

SANGUINARIA CANADENSIS

Vhodný lék při návalech hlavně do obličeje a krku, které vyvolávají kruhovité zčervenání na tváři na úrovních lícních kostí s pocitem horkých uší. Pocity pálení se můžou šířit až do dlaní a chodidel.

GELSEMIUM SEMPERVIRENS

Lék vhodný při úzkostných stavech doprovázených celkovým oslabením až neschopností cokoli dělat. Úzkost je doprovázena třesem, který je někdy viditelný, ale často spíše subjektivně vnímaný. Ženy mají potřebu neustále močit, často se přidává brnění rukou a migrény začínají v zátylku. Může být zhoršené vidění.

COFEA CRUDA

Homeopatikum vhodné při nespavosti a excitovanosti před očekávanou pozitivní událostí – například oslavy narozenin, odjezdem na dovolenou či návštěvou.

ARGENTUM NITRICUM

Lék vhodný pro ženy, které vše dělají ve spěchu a pro něž je typický vnitřní neklid. Mívají průjmy, často močí, bolí je žaludek, mají závratě či chrapot.

CHAMOMILLA

Lék pro ženy, u nichž se úzkost projevuje vztekem a hádavostí, přestože jsou jinak mírné. Po záchvatech vzteku přichází úzkost a někdy břišní bolesti.

MAGNESIA PHOSPHORICA

Homeopatikum vhodné při bušení srdce, křečích a podobně. Magnesium v homeopatické podobě řeší potíže bez nežádoucích průjmů.

NUX VOMICA

Lék pro ženy, u nichž se úzkost projevuje nejčastěji podrážděností, agresivitou a špatnou snášenlivostí konfliktů. Mívají sklon k hypertenzi a zažívacím potížím, probouzejí se mezi druhou a čtvrtou hodinou ráno.

Více čtěte na www.svethomeopatie.cz.