Název GOLO odkazuje ke třem slovním spojením – go lose weight, go look great a go love life, což se dá přeložit jako zhubni, vypadej skvěle a miluj život. Dieta se zaměřuje na úpravu produkce hormonu inzulínu, který má pod palcem ukládání nebo uvolňování tělesného tuku.

Přesněji řečeno, cílem je regulace hladiny cukru v krvi, zrychlení spalování cukru a zmírnění únavy, která jinak hubnutí často provází. Vedlejším produktem by naopak mělo být právě spalování tuku díky tomu, že hladina cukru bude nízko.

Nejvýše pět kilo za měsíc

Dieta má přitom trvat jen třicet dní. Jejím základem je omezení energetického příjmu, zmenšení porcí a snížení konzumace průmyslově zpracovaných potravin, a naopak přidání pohybu. Některé zahraniční weby navíc uvádějí, že hubnutí lze podpořit GOLO potravinovými doplňky, jejichž výrobce tvrdí, že dieta byla sepsána lékaři, lékárníky a odborníky na výživu poté, co provedli „rozsáhlý výzkum“. Více se k tomu najít nedá a snad to ani není nutné, protože hubnutí založené na doplňcích vám stejně žádný skutečný odborník nedoporučí. Jeden z těchto doplňků obsahuje chrom, zinek a hořčík, které sice nedokážou zázraky, ale například zinek svědčí imunitě a hořčík je dobrou prevencí únavy či bolestí hlavy.

Základní pravidla GOLO diety jsou v pořádku a neliší se od těch, která se doporučují pro hubnutí obecně. Včetně toho, že by kila neměla ubývat rychleji než tempem půl kila až kilo týdně – za měsíc se tak dá podle této diety zhubnout jen nejvýše čtyři až pět kilo. Navíc člověka učí návyky zdravého životního stylu, kam patří jak kontrola velikosti porcí, tak pravidelné cvičení, které by měly pomoci s udržením hmotnosti. „Tohle je tempo hubnutí, které se rozhodně dá doporučit, pokud někdo shazuje rychleji, pravděpodobně se omezuje příliš a měl by svoje tempo zpomalit,“ říká odbornice na výživu z iniciativy Vím, co jím Karolína Hlavatá. Podle ní je snížení hladiny krevního cukru v pořádku i ze zdravotního hlediska, snižuje totiž mimo jiné riziko rozvoje cukrovky.

Co můžete jíst?

Dieta povoluje denní příjem 5000 až 7000 kilojoulů, což odpovídá obecným dietním doporučením. Pokud jste žena kolem padesáti, týká se vás spíše dolní hranice. Na talíři byste měli mít jídlo z čerstvých surovin, jako je zelenina, libové maso, celozrnné produkty, zdravé tuky, ovoce.

Najít můžete i on-line recepty, bohužel jen v angličtině. Nicméně nejsou ničím odlišné od běžných zdravých receptů, což je rozhodně plus GOLO diety. Na druhou stranu to dokládá, že dieta není ničím zvláštním, jde v podstatě o zavedení zdravého životního stylu, u kterého vlastně můžete zůstat déle než 30 dní, klidně napořád.

Pokud se začnete o GOLO dietu zajímat podrobněji, zjistíte, že prvních deset dní byste měli jíst především jídla bohatá na bílkoviny čili proteiny s minimem sacharidů. Patří sem například maso, ryby, vajíčka, mléčné produkty, zelenina a luštěniny. Nesmí se produkty z bílé mouky, hotová jídla nebo cokoli, co obsahuje přidaný cukr. Ostatní jídla se přidávají postupně. Podle Hlavaté však není dobré něco vynechávat úplně, protože pak se obtížně učí nové stravovací návyky. Na druhou stranu, týdenní až desetidenní vynechání či spíše velké omezení sacharidů není z dlouhodobého hlediska žádným průšvihem, které vám přivodí vyčerpání a rozhodí metabolismus. Na rozdíl třeba od keto diety, kdy se takto lidé stravují celé měsíce.