„Máma nás určitě lakuje, jede si někam na kafíčko a tvrdí, že se koupe v řece, haha,“ smál se tuhle manžel a dál blbnul s dcerou a syny ve vyhřátých peřinách. Do Berounky má problém vlézt i v parném létě, takže mé hobby bezmezně obdivuje, ale samozřejmě se to neobejde bez občasného vtípku. Já se pro otužování v každém případě nejspíš narodila.

„Uf, není ti v těch šatech zima?“ „Já bych zmrzla!“ „Ty sis v únoru vzala tílko?“ Podobné poznámky slýchám léta. Holt horkokrevná holka, odkojená beskydskou Morávkou, v níž brní nohy i v červencové výhni, se nezapře. Při stavbě domu jsem odmítla podlahové topení, v ložnici a dětských pokojích stahuju kohouty radiátorů k nule, celý rok spíme při otevřeném okně a v obýváku přitápíme v krbu jen tehdy, když jsou na návštěvě naše zmrzlé panelákové babičky.

Kožich na holé tělo

Prorážím ledovou vodu, do kůže buší miliarda jehliček. Někomu svírají zadek, mně se nejvíc zakusují do podpaží. A pak chodidla a ruce, ty jsou nejzranitelnější, a tak už teď do vody lezu chráněna neoprenovými ponožkami a rukavicemi. Pluju proti proudu, nasávám ostrý vzduch a je mi blaze. „Dneska bych plavala až do Prahy,“ komentuje kamarádka. Mám to podobně. Ale když člověk v ledové vodě začne být až příliš šťastný, je nejvyšší čas vyskočit na břeh. Někteří otužilci se řídí pravidlem: tolik minut ve vodě, kolik má stupňů. Dneska deset, díky slunci se nám však z vody ani trochu nechce a natahujeme koupel na dvojnásobek.

A pak hurá ven, proběhnout se bosky po mokré trávě, udělat pár cviků a nasoukat se do teplého oblečení. „V mrazu je nejlepší kožich přímo na nahé tělo,“ říká jedna z otužen. Já to tedy nikdy nezkoušela, zato jsem na svůj první ponor v lednových minus dvanácti dorazila v šatech a silonkách. Dodnes se mi za to u kalíšku s horkým čajem smějí.

Endorfiny a otužování

Vracím se domů a připadám si jako kreslená postava ze seriálu Byl jednou jeden život. Adrenalin nastřelený endorfiny. Nepopsatelný pocit. Lék proti stresu, depce, únavě… Urychluje také hojení měkkých tkání a za poslední oplach ledovou vodou vám při mytí hlavy poděkují i vaše vlasy. Myslím na spolužáka, který díky otužování výrazně zhubnul a po 30 letech vysadil léky na vrozenou chorobu.

Dle smršti koupacích fotek v mém Facebooku nejsme jediní, kdo tenhle zázrak objevil, ledovému kouzlu po zavření bazénů, saun a fitek propadla hromada lidí včetně celebrit. Takže na viděnou ve vodě! Anebo tento přirozený způsob posílení imunity zkuste aspoň každé ráno ve sprše.

EVA VYCHODILOVÁ

EVA VYCHODILOVÁ

Autorka vystudovala žurnalistiku, mediální a mezinárodní studia na Karlově univerzitě v Praze. Jako novinářka a editorka spolupracovala s řadou tištěných a internetových médií, nyní pracuje pro neziskový sektor. Ve volném čase se věnuje psaní beletrie, vydala několik pohádek a novelu Nora. S manželem Ondřejem má tři děti.