Když začínal v seriálové Pohotovosti, bylo mu přes třicet a skráně měl už dávno prošedivělé. Vždycky vlastně působil starší, než ve skutečnosti byl – a zároveň se poměrně dlouho choval jako nedospělý bohém. Když se po krátkém manželství s herečkou Talií Balsam v roce 1993 rozvedl, prohlásil, že ženit se už nehodlá. Jezdil na motorce, jeho domácím mazlíčkem byl pořádný vepř, měl pověst mistra kanadských žertíků a coby vyhlášený casanova sváděl ženy jako na běžícím pásu.

Zdroj: Youtube

Proslulého proutníka nakonec okouzlila v roce 2014, kdy mu bylo třiapadesát, krásná právnička Amal Alamuddin natolik, že s ní přece jen stanul před oltářem a v šestapadesáti se poprvé stal otcem. „Víte, někteří lidé mají jako svůj životní cíl zplodit a vychovat děti. Já to tak neměl, nemyslel jsem si, že má existence bude bez potomků k ničemu. Měl jsem pocit, že žiju poměrně bohatý život. Jenže pak jsem poznal Amal, přišly děti – a já teprve pochopil, jak neuvěřitelně prázdné mé dosavadní bytí bylo. Musel jsem si prostě počkat na tu pravou,“ chválí svou ženu, kudy chodí.

Jeho rodičovské praktiky ovšem nesou stopy vášnivé záliby v kanadských žertících. „Mým úkolem je naučit je příšerné věci. To mě baví, ukázat jim něco, z čeho bude jejich máma zaručeně v šoku,“ vypráví, a dokonce uvádí i příklad: „Třeba jsem poradil synkovi, aby vzal kousek banánu, rozžvýkal ho a pak ho vyplivl do kapesníku. Pak aby se postavil před mámu a předstíral že do toho ubrousku smrká, donutil ji podívat se na to a pak… aby to rychle snědl. To byla neuvěřitelná sranda!“ Zároveň se v talk show britského moderátora Grahama Nortona přiznal k dalším poťouchlým žertům – třeba že už několik let posílá hereckým kolegům dopisy jménem svého kamaráda a dalšího vyhlášeného krasavce Brada Pitta. „Obzvlášť jsem pyšný na moment, kdy jsem Bradovým jménem poslal Meryl Streep cédéčka s dialektovými cvičeními se vzkazem, aby se dobře připravila na roli Margaret Thatcherové. Popravdě, občas mám strach, že kvůli těm svým vtípkům půjdu do vězení, ale zatím se to nestalo.“

Ještě žije!

Georgeův bohatý život je plný milníků a osudových okamžiků – mezi ty vážnější jistě patří nehoda na motorce ve více než stokilometrové rychlosti v roce 2018. „Ten moment si budu navždy pamatovat. Bylo tam hodně svědků, ale nikdo nepřivolal záchranku ani nespěchal na pomoc. Točili si mě na mobil a nejhorší chvíle mého života pro ně byla – zábava,“ říká rozhořčeně při vzpomínce na havárii, při níž měl namále, ale rekonvalescence nakonec netrvala tak dlouho. Tahle nehoda sice nebyla první, ale George se rozhodl, že bude poslední. Kvůli dětem a rodině se na motorky raději už jen dívá. Asi opravdu nastal čas a on si konečně přiznal svůj věk.

Dlouhá léta žertoval, že až bude zase jednou na titulní straně nějakého časopisu, bude to kvůli výhře v anketě na téma „Nejvíc sexy muž, jenž ještě žije“. „Teď, když mám šedesátku za sebou, mi to tedy rozhodně už tak vtipné nepřipadá,“ komentoval s úsměvem svůj výrok. Za pravdu mu dala také pandemie koronaviru, v níž byl jako starší a „rizikový“ nucen zůstat v domácí izolaci. Nakonec si to však prý s dětmi moc užil.

Devítinásobný režisér a Vstupenka do ráje

V roce 2020 uvedl na Netflixu svůj sedmý režijní počin Půlnoční nebe, na konci roku 2021 pak v produkci Amazon Studios představil osmý snímek Něžný bar, v němž ztvárnil hlavní roli Ben Affleck, a vysloužil si za ni nominaci na Zlatý glóbus. Teď neúnavně připravuje devátý kousek, adaptaci bestselleru Hrdinové ve člunu spisovatele Daniela Jamese Browna, který vypráví neuvěřitelný, byť pravdivý příběh posádky jedné americké osmiveslice. Ta se vypracovala natolik, že porazila i tým Německa, veslující na olympijských hrách v roce 1936 v Berlíně pro Adolfa Hitlera. V chystaném snímku sám nehraje, ale letos o něj v kinech rozhodně nepřijdeme. Už za několik dní totiž do kin vstoupí slunná romantická komedie Vstupenka do ráje, v níž se herec představí po boku své dlouholeté kamarádky Julie Roberts. Hrají rozvedené rodiče, kteří se vydávají na Bali, aby zamezili uspěchané svatbě jejich dcery.

„Tenhle film je vážně něco. Měli jsme štěstí na skvělého a talentovaného režiséra jménem Ol Parket, který napsal pro mě a Julii krásný scénář. V romantické komedii jsem nehrál vlastně od doby Báječného dne, což už je dlouho, navíc s Julií na sebe můžeme být strašně zlí velmi vtipným způsobem. Jakmile jsem tenhle scénář poprvé dočetl, zvedl jsem telefon a zavolal Julii. Zeptal jsem se, jestli se už k tomu dostala a zda by do toho šla. Zeptala se, co si myslím já. Odpověděl jsem, že jestli řekne ano, tak já samozřejmě taky. A bylo to,“ vzpomíná George na začátky příběhu nejnovějšího filmu, jehož natáčení v Austrálii narušila covidová vlna. Naštěstí to premiéru neovlivnilo a září bude patřit Vstupence do ráje. Při pohledu do vzdálenější budoucnosti nás pak čeká filmová lahůdka režiséra Jona Wattse (Spider-Man: Bez domova), v níž by se měl George Clooney herecky potkat s Bradem Pittem. Oba projekt navíc produkují prostřednictvím svých společností a po dohodě se studiem Apple si snížili honoráře, aby film mohl být uváděn i v kinech. Těšit se na něj budeme pravděpodobně ještě dva roky.

V čem můžete vidět George Clooneyho

  • Dannyho parťáci 3 (2007) Komediální série tří snímků (2001–2007) mu přinesla titulní roli šikovného zlodějíčka Dannyho Oceana, který pomocí skvělého týmu a brilantních plánů likviduje movité konkurenty či nepřátele.
  • Po přečtení spalte (2008) V černé špionážní komedii bratří Coenů ztvárnil nezapomenutelnou vedlejší roli domýšlivého úředníka Harryho, jenž si ve sklepě vyrábí sexuální pomůcky a má pletky s ženou hlavního hrdiny (John Malkovich).
  • Syriana (2005) Politický thriller režiséra Stephena Gaghana nahlíží do zkorumpovaného prostředí světového ropného průmyslu. Za vedlejší roli Bena Barnese získal Clooney svého jediného hereckého Oscara.
  • Den zrady (2011) Pro svůj čtvrtý celovečerní režijní počin si zvolil téma amerických prezidentských voleb. Do politického thrilleru obsadil kromě sebe i Ryana Goslinga nebo Paula Giamattiho.
  • Památkáři (2014) Pátá režie George Clooneyho má skvostné obsazení – on, Matt Damon, Bill Murray nebo John Goodman vytvořili jednotku „památkářů“, která ke konci druhé války podnikala akce za záchranu uměleckých děl ukradených nacisty.

GEORGE CLOONEY

GEORGE CLOONEY

  • George Timothy Clooney se narodil 6. května 1961 v Lexingtonu ve státě Kentucky.
  • Před kamerou se objevil poprvé v roce 1978, v letech 1994–1999 byl hlavní tváří seriálu Pohotovost. 
  • V 90. letech hrál ve filmech Od soumraku do úsvitu, Báječný den, Peacemaker, Tři králové a stal se i Batmanem v neúspěšném snímku Batman a Robin.
  • V roce 2000 se stal poprvé Dannym Oceanem (trilogie Dannyho parťáci) a po komedii Bratříčku, kde jsi? z roku 2001 se začal pravidelně objevovat i ve filmech bratří Coenů. 
  • V roce 2006 získal svého jediného hereckého Oscara za vedlejší roli v politickém thrilleru Syriana. 
  • V roce 2002 debutoval jako režisér filmem Milujte svého zabijáka a získal respekt diváků i kritiky. 
  • K dnešnímu dni režíroval osm filmů (Dobrou noc a hodně štěstí, Tvrdé palice, Den zrady, Památkáři, Suburbicon: Temné předměstí, Půlnoční nebe, Něžný bar). 
  • Stal se prvním umělcem, který byl nominován na Oscara v šesti kategoriích (herecký výkon v hlavní roli, herecký výkon ve vedlejší roli, nejlepší film, nejlepší režie, nejlepší originální scénář a nejlepší adaptovaný scénář).

ZDROJ: časopis TV Star

Související články