„Manželství mého syna Tomáše bylo od začátku dost problémové. Věděla jsem, že se k němu Petra nehodí. Proti hloubavému a mírnému Tomášovi byla povrchní, materialisticky založená, náladová a taky strašný bordelář. Ale dokud byl syn zamilovaný, stejně nemělo smysl jeho lásku zpochybňovat. A já to ani nechtěla, vždycky jsem ho respektovala jako osobnost a neobtěžovala ho nevyžádanými radami. Nakonec na všechno stejně přišel sám,“ říká Eva.

Nechtěla jsem se jim do vztahu motat

Tomášovi začalo docházet, jaká je jeho žena, až postupně. „Několikrát si mi dokonce postěžoval. Vadilo mu, jak rozhazuje jeho těžce vydělané peníze, i to, že se nestará o domácnost. Tomáš není žádný puntičkář, ale má rád hezké prostředí. A čisté! Petra na nějaké poklízení kašlala, zameteno bylo ve chvíli, kdy halabala smetla smetí do kouta kuchyně, ale sehnout se s lopatkou a hromádku zamést už bylo nad její rozlišovací schopnosti. Plný dřez nádobí v kuchyni s myčkou mluvil za všechno. Ale ani v těchto chvílích jsem do snachy nešila, Tomáše jsem vyslechla a řešení nechávala na něm. Nechtěla jsem ho svými řečmi ponoukat k nějakým zásadním změnám, pokud se měl nějak rozhodnout, musel k tomu dospět úplně sám.“

Onemocněla mu tchyně

Slovo „rozvod“ padlo z Tomášových úst poprvé dva roky po svatbě. Děti neměli, bydleli v nájmu, vlastně by o nic nešlo, rozešli by se dva lidé, kterým vztah nevyšel. Jenže pak se stalo něco zásadního! Matka Petry vážně onemocněla. Lékaři zjistili, že má rakovinu slinivky v pokročilém stadiu. Šance na uzdravení byly mizivé. V takové situaci samozřejmě nepřicházelo v úvahu, aby se mladí rozváděli. Období, kdy se stav jeho tchyně zhoršoval, bylo velmi drastické. „Trpěla velkými bolestmi, byla dlouhodobě v nemocnici. Na smrtelné posteli pak vyslovila poslední přání: chtěla, aby se Petra a Tomáš nikdy nerozešli, a pokud budou mít dceru, aby ji pojmenovali po ní.“

Dodržení slibu za každou cenu

Zanedlouho Petřina matka zemřela a Tomáš se ocitl v pasti. Předtím opravdu uvažoval o rozvodu, ale po smrti tchyně se cítil zavázán oním slibem. „Viděla jsem na něm, jak ve skutečnosti trpí a jak se mu vedle Petry žije stále hůř. Snacha si byla dobře vědoma, jak má nyní mého syna v hrsti. A ačkoli předtím na dítě nespěchala, chce si Tomáše pojistit těhotenstvím,“ říká Eva.

Zatím se jí otěhotnět nepodařilo, ale Tomáš dál setrvává v nešťastném manželství. „Při jakémkoli pokusu o řešení situace vydírá Tomáše oním slibem. Je mi líto života promarněného v nefunkčním svazku. A je mi líto Tomáše, takhle jsem si život svého syna nepředstavovala. Ale slib je prý slib. Kolikrát si říkám, že je škoda, že jsem ho vychovala k čestnosti a plnění závazků, kdokoli jiný by se na nějaký slib vykašlal a šel o dům dál.“

Pohled psychologa: Mgr. Kateřina Vaníčková, Online psychologická poradna Mojra.cz

Pohled psychologa: Mgr. Kateřina Vaníčková, Online psychologická poradna Mojra.cz

Určitě není správné přetrvávat ve vztahu, který je nefunkční. V případě, že Tomáš zjistil, že jsou některé zásadní věci, se kterými je dlouhodobě ve vztahu s Petrou nespokojený, měl by to řešit, ať se děje, co se děje. Zmíněným slibem nemůže Petra Tomáše vydírat. Samozřejmě by měl být člověk citlivý vzhledem k situaci, ale neznamená to, že by měl navždy zůstat ve vztahu, který jej nenaplňuje a nedělá jej šťastným. Neměl by přehlížet plíživou nespokojenost. Pokud vztah nefunguje, někde se to dříve či později projeví.

Může to přicházet pomalu v podobě pocitů nespokojenosti, které zpočátku nemusí mít jasné kontury. Může se nám to projevit na častých hádkách a na tom, jak smýšlíme a mluvíme o svém protějšku. Dokonce nás na to může upozornit blízké okolí nebo rodina, která si všimne změny dříve než samotní aktéři. I to se stává.

Je pochopitelné, že výše uvedenou nespokojenost nezaznamenáme najednou, zčistajasna. Byť si uvědomíme, že něco není v pořádku, nechceme to lehce vzdát. Často nechceme hned rozchod a snažíme se dát vztahu šanci, protože jsme mu věnovali několik měsíců nebo let našeho života. Chvíli trvá, než nám dojde, že něco není v pořádku a samo to nepřejde. Rozchody mohou být bolestivé a do toho se nikomu moc nechce.

To, že vztah udržujeme v nezdravých vzorcích, poznáme na svých emocích. Tomáš dle všeho „sundal růžové brýle“ a začal vidět svůj protějšek reálně. Začal pociťovat tíži a sem tam si postěžoval mamince. Může to být důvod k ukončení, ale může to být i důvod k tomu začít na vztahu s Petrou pracovat a nenechat jej jen tak plynout. Tomáš s Petrou by zde mohli využít pomoc z druhé strany (párovou konzultaci/psychoterapii). Cílem terapie je dosažení nejvhodnějšího řešení pro oba partnery. Zároveň zde partneři mají dostatečný prostor, aby vyjádřili své názory, potřeby a pocity. Dobrým výsledkem párové terapie nemusí být jen zachování páru. V některých případech to prostě není to nejlepší řešení a úspěchem je spíš klidný a důstojný rozchod.

I kdyby se rozhodli Tomáš s Petrou rozejít a vztah tak ukončili, nemusí to znamenat neúspěch nebo špatnou volbu. Každý vztah má svoji hodnotu a v kontextu našeho života nám něco přinesl. Ostatně je to dobrý začátek pro něco nového.

Kontakt: www.mojra.cz