Ocet

Na ocet přísahaly už naše babičky. A měly pravdu. Přemůžete s ním totiž téměř všechny nečistoty, je šetrný k životnímu prostředí a stojí jen pár korun. Základní úklidový prostředek vyrobíte smícháním octa s vodou v poměru 1 : 2 – odstraníte s ním běžné nečistoty i mastnotu. Roztok dobře funguje i na kuchyňskou digestoř nebo žaluzie, vycídit s ním ale můžete i nerezové povrchy. Ocet vás také perfektně zbaví vodního kamene v koupelně. Potřete jím postižená místa a nechte ho chvilku působit. Pak už ošetřená místa stačí jen opláchnout. Stejným způsobem můžete vycídit i vnitřek rychlovarné konvice, jen v tomto případě nařeďte ocet vodou a nechte vodu přejít varem.

Jedlá soda

Z jedlé sody připravíte účinný čisticí přípravek, který upotřebíte na odolné nečistoty, jakými jsou například připáleniny na hrncích nebo v troubě. Vyčistíte s ním ale i zašlé dveře nebo špinavé plastové povrchy. Smíchejte sodu s vodou v poměru 1 : 1, vznikne vám čisticí pasta, kterou stačí nanést na zaneřáděné povrchy a nechat chvilku pracovat. Pak pastu opláchněte a povrch doleštěte hadříkem, je-li to potřeba.

Citron

Citron má stejně jako ocet schopnost zbavovat povrchy vodního kamene, má také výrazné bělicí účinky. Jednoduše postižená místa potřete půlkou rozkrojeného citronu, nechte chvíli působit a pak opláchněte. Citron se také postará o hnědé skvrny od čaje a kávy, které často ulpívají na hrnkách. Potřete je citronovou štávou, nalijte do hrnku vodu a postavte na dvě minuty do mikrovlnky. Odolné skvrny zmizí a uniklá pára zároveň zbaví nečistot i mikrovlnku. Stačí ji pak už jen sestřít navlhčeným hadříkem.

Šetrná drogerie z obchodu

Šetrná drogerie z obchodu

Je-li vám milejší koupit si čisticí prostředky v obchodě, sáhněte po jejich ekologických alternativách, které životní prostředí zatěžují opravdu jen minimálně. Zajímavou a cenově velmi přístupnou nabídku už dnes najdete i u privátních značek některých řetězců.

ZDROJ: časopis Vlasta

Související články