Doba přípravy:

15 minut + 60 minut pečení

Suroviny na 4 porce:

  • 250 g mletého hovězího masa
  • 250 g mletého vepřového masa
  • 1 houska
  • 50 ml mléka
  • 1 větší cibule
  • 2–3 stroužky česneku
  • kůra i šťáva z 1/2 citronu
  • 40 g slaniny
  • 2 vejce (1 bílek nechte na potření šišky)
  • 80 g strouhanky
  • 50 g sádla
  • 10 g hladké mouky
  • majoránka
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

Postup: Jak udělat sekanou

Připravte si suroviny. Housku nakrájejte na kostičky a namočte je do mléka. Cibuli nasekejte na drobné kostičky a usmažte na sádle dozlatova. Slaninu nakrájejte na menší kostičky.

V dostatečně velké míse, aby se do ní všechny suroviny vešly, nebo na prkýnku smíchejte mleté hovězí maso s vepřovým. Dobře ho promíchejte a uprostřed udělejte velký důlek, do kterého vyklepněte 1 celé vejce a 1 žloutek.

K masu dále přidejte namočenou housku, na sádle osmaženou cibulku, utřený česnek, nastrouhanou citronovou kůru i vymačkanou citronovou šťávu a na kostičky nakrájenou slaninu. Nakonec vše podle chuti osolte, opepřete a okořeňte majoránkou. Směs dobře propracujte rukama a podle potřeby zahustěte strouhankou.

Troubu rozehřejte na 200 °C. Rukama z masa vytvarujte šišku a potřete ji odloženým bílkem.Pekáč vymažte zbytkem sádla a nechte ho trochu rozehřát. Potom na něj položte sekanou a pekáč vraťte do rozehřáté trouby. Krátce po zapečení sekanou podlijte vlažnou vodou a pak zmírněte teplotu v troubě na 180 °C. Během pečení sekanou podlévejte malým množstvím vlažné vody a vypečenou šťávou. Tak také zajistíte, že nepraskne.

Pečte asi 60 minut dozlatova. Upečenou sekanou pečeni vyjměte a ostrým nožem ji nakrájejte na tenké plátky. Šťávu zaprašte moukou, poduste, rozřeďte vodou a povařte. Podle chuti dosolte. Teplou sekanou podávejte přelitou šťávou, s bramborami a kysaným zelím, studenou s hořčicí a čerstvým pečivem.

Tip: Sekaná pečeně neztratí nic ze své chuti, když do ní přidáte 1 velkou syrovou nastrouhanou bramboru nebo hrst vařené rýže. Moje babička do ní přidávala také hrst opražených (nebo povařených) ovesných vloček, občas ještě promíchaných s oloupanými a nasekanými mandlemi. Mleté maso můžete také osolit den předem – lépe se spojí dohromady. Šťávu, která se z masa vyloučí, k němu pak vmíchejte zpátky.