"Od včerejšího rána je mi smutno – bylo to náročné odcházení. Ale Hanička ve své křehkosti byla stále obdivuhodně silná, pevná. Miluju ji dál, mám ji stále v zádech. Teď tu její pomyslnou štafetu lidskosti ponesou ti, kteří jí byli nejblíže a kteří nechali do sebe vepisovat to, co pro ni bylo příznačné: pokoru, vděčnost, sebevědomí, laskavost, ohleduplnost a schopnost prožívat okamžik naplno," říká Jiří Vymětal.

Před rokem nám poskytl rozhovor, kde mluvil také o Haně – své blízké přítelkyni, která se na dva roky stala patronkou komunitní ZŠ a MŠ Svatoplukova v Olomouci, kde je Jiří ředitelem. Tehdy jsme v redakci doufali, že si budeme moci popovídat i s ní. To už se nám bohužel nesplní.

Anička z Krkonoš či Miriam z Ulice

Hana Maciuchová se narodila v roce 1945 ve Šternberku u Olomouce. Zahrála si v mnoha divadelních, televizních i filmových rolích. Známá je například jako Anička z Krkonošských pohádek nebo noblesní Miriam, středoškolská učitelka z Ulice. Před několika lety se ale v seriálech kvůli jejich náročnosti přestala objevovat.

Byla dlouholetou členkou pražského Divadla na Vinohradech. V něm ztvárnila řadu zejména tragikomických rolí. K takovým patřila Líza z Obchodníka s deštěm, Roxana ze Cyrana z Bergeracu či Markétka v Mistrovi a Markétce.

Její poslední divadelní rolí na Vinohradech byla Maude v představení Harold a Maude. V té roli už byla Hana Maciuchová nemocná, ale návrat vážného onkologického onemocnění tajila. „Byla energická a mladistvá jako vždy. S Markem Adamczykem tvořili jiskřivý pár, prakticky neslezla z jeviště. Až při děkovačce bylo v náznaku znát, jak ji ta role vyčerpává – soubor odcházel a přicházel a ona stála uprostřed nehybně jako vrostlá,“ vzpomíná dramaturgyně České televize Zuzana Trávníčková.

Slávu jí přinesla role ve filmu o Karlu Čapkovi Člověk proti zkáze z roku 1989, kde ztvárnila Olgu Scheinpflugovou. Zahrála si i v Samotářích Davida Ondříčka, naposledy ji diváci mohli vidět v drobnější roli ve filmu Tátova volha. Velkou popularitu jí kromě inscenací a pohádek přinesly také televizní seriály ze 70. a 80. let.

Jejím životním partnerem byl dvacet let, až do své smrti v roce 1993, herec Jiří Adamíra. Vztah zůstal bezdětný.