„Muži se stejnou hmotností v porovnání s ženami při stejném cvičení spálí více energie, a i po cvičení mají větší spotřebu energie v klidu,“ vysvětluje neúprosnou, alespoň z pohledu žen, fyziologii odborník na výživu Pavel Suchánek ze společnosti FitBee. Podle jeho zkušeností začínají muži v průměru s hubnutím později v tom smyslu, že se do toho pustí, až když mají třeba desítky kil navíc, zatímco ženy mají tendenci shazovat alespoň něco průběžně. Ovšem muži, když už se k hubnutí odhodlají, spíše to dotáhnou do konce než ženy, jejichž pokusy často nemívají dlouhého trvání.

Nicméně z dlouhodobého hlediska se podmínky vyrovnávají, tvrdí zámořský dietolog David Grotto, jehož citoval web WebMD.com. V jedné britské studii, která porovnávala úspěšnost mužů a žen v hubnutí pomocí komerčních diet, jako je Atkinsova či Weight Watchers, během prvních dvou měsíců muži zhubli dvakrát tolik než ženy, přičemž shodili dokonce třikrát více tělesného tuku. Nicméně do půl roku se míra hubnutí mezi pohlavími vyrovnala – více ZDE.

Teď hubnu já!

Pokud chcete přimět svého muže, aby shodil, nabídněte mu to spíše jako společný program, díky němuž budete oba zdravější a úbytek kil přijde jako vedlejší efekt, jako příjemný bonus. Zabrat může například obyčejná preventivní prohlídka u praktika, který mu naměří vysoký krevní tlak – o tom předem vědět nemusí, protože tahle patálie nebolí, ovšem může skončit infarktem. Dostat muže k praktikovi může být těžké, ale zase, můžete vás na prevenci objednat oba, klidně na jiné dny.

Nemá každopádně cenu muže strašit nebo zahrnout výčitkami, ale projevit zájem, případně obavy.

Mimochodem, typická mužská obezita se projevuje tukem uloženým v oblasti břicha, který je skutečně zdraví nebezpečný – ženám se tam zdaleka tak často neukládá, to až kolem padesátky a výše. Na druhou stranu, když se muži do hubnutí dají, právě tento tuk bere za své a s ním i rizika týkající se nemocí srdce, cév či cukrovky.

Více cvičení, méně diet

Počítejte pak ovšem s tím, že když se muž rozhodne shodit, stane se z toho velké téma. Muži neváhají a mění program a plány, postaví rodinu před hotovou věc a očekávají, že se rodina přizpůsobí a že jim manželka nebo přítelkyně budou dietně vařit.

Pro obě pohlaví platí, že musí méně jíst a více se hýbat – ale ženy musí být kvůli menší svalové hmotě v jídelníčku pečlivější, muži naopak díky větší tendenci ke cvičení a více svalům stravu v porovnání se ženami až tolik řešit nemusí. K tomu, aby metabolismus fungoval rychle, je nutné mít ve stravě dostatek bílkovin, bez nich svaly muži a koneckonců ani ženy nevybudují.

Platí také, že zatímco ženy věří spíše dietám a cvičení berou jako doplněk, mužům více sedí opačný přístup – hodně se hýbou a na talíři se zase tak omezovat nemusí. Když se však muž do hubnutí pustí, je dobré se mu neposmívat, i když vám bude sdělovat poznatky, které znáte léta, nebo se bude s vervou pouštět do kupování činek a tepláků.

Zdroje:

https://www.webmd.com/diet/features/do-men-lose-weight-faster-than-women

https://www.healthline.com/health-news/how-men-and-women-approach-weight-loss-differently

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24103395/