Zní to skvěle. Antónia Mačingová, povoláním specialistka na vzdělávání dospělých, tvrdí, že její dieta pomáhá doslova likvidovat zásoby tuku v těle, a to hlavně tam, kde o to člověk stojí. Ale jak možná tušíte, zní to příliš dobře, než aby to mohla být pravda.

Dieta, kterou napsala, navazuje na dříve populární dělenou stravu – někdy se jí jen sacharidy, jindy jen bílkoviny. Do toho přimíchává detox údajně ve stylu pravěkých lovců. Pohyb? Ten není potřeba, dieta funguje i bez něj, slibuje autorka, ačkoli to jde přesně proti odborným doporučením a zkušenostem mnoha lidí.

Mačingová zároveň slibuje, že díky její dietě dokáže člověk změnit životní styl a naučit se žít a jíst zdravě jednou provždy, přitom její dieta je velmi hladová a držet ji dlouhodobě by bylo dost náročné. Neváhá slibovat také vyrovnání tělesného pH, přitom tělo si ho umí spolehlivě v pořádku udržovat samo – kdyby tomu tak nebylo, šlo by o těžké zdravotní potíže a ohrožení života.

Chybí bílkoviny

„Nejrizikovější je na této dietě absolutní nedostatek bílkovin a dále pak nedostatek energie. Výsledkem je likvidace svalů a odvodnění, takže váha jde skutečně dolů hodně rychle. Bohužel, jde právě jen o odvodnění a nikoli o skutečné hubnutí,“ vysvětluje Pavel Suchánek, odborný garant a spoluzakladatel nutričních poraden FitBee.

Jakmile se začnete vracet ke svému normálnímu stravování, hrozí, že se vám ztracená kila rychle vrátí zpět, a to i tehdy, když se nebudete nijak přejídat. Jojo efekt jako vyšitý. A o to horší, že v podobných případech se kila vracejí nikoli v podobě svalů, ale tukových zásob. Výsledkem je celkové zpomalení metabolismu. Abyste napříště zhubli, museli byste ještě více přitvrdit.

Jaké jsou principy

Základem diety je osmadvacetidenní detox, díky němuž slibuje zhubnutí o dvě až tři velikosti měsíčně. Zakázané je všechno pečivo, uzeniny, polotovary, káva, alkohol, mléko a další potraviny. Mačingová sice neurčuje, kolik přesně jídla můžete sníst, ale striktně zakazuje, abyste si dali něco jiného, než je v návodu a než uvádějí jí předepsané recepty. V jídelníčku se stále dokola opakuje asi deset surovin, jako je třeba řepa, brokolice, celer a jablka s ořechy. Denní příjem energie je u diety podle Mančingové někdy sotva poloviční, než kolik by měla přijmout dospělá žena, což se rozhodně nedoporučuje. Vedlejším efektem je zvýšená únava.

Dieta jako zboží

Mačingová jde ještě dál, slibuje například, že se díky její dietě zbavíte chuti na sladké, a dokonce neváhá přidat informaci, že kdo bude jíst podle jejích rozpisů, zbaví se pětiny váhy, kterou představuje lepek. To je naprostý nesmysl. Její doporučení pít denně čtyři až pět litrů vody je také přehnané a pro lidi, kteří například nemají zcela v pořádku ledviny, může být vyloženě nebezpečné.

Je dobré uvědomit si, že tahle Slovenka napsala svou dietu jako obchodní artikl, že prodává hned několik knih, v nichž svá tvrzení stále dokola popisuje, a že na svém e-shopu nabízí i rozvoz jídel připravených dle jejích zásad za cenu od pěti tisíc korun měsíčně výš.

Dá se u ní inspirovat vůbec něčím? Například tím, že byste měli přemýšlet o tom, co jíte, nebo že byste se měli stravovat pravidelně. Ale to není nic, co by vynalezla zrovna Antónia Mačingová.