Člověk se nemusí zrovna rozhodnout pro to, že bude hubnout pomocí zvýšeného příjmu tuků na úkor sacharidů, jako to radí třeba Atkinsova dieta. K tučné dietě někdy nevědomky sklouzne ten, kdo volí špatné zdroje bílkovin – například v podobě uzenin nebo sýrů, místo aby se zaměřil na libové maso, ryby či třeba skyr.

Po počátečním snižování váhy totiž často nastane opačný efekt a nejen to. Vědci mají jasno – kdo dlouhodobě jí stravu s vysokým obsahem tuků, musí počítat s tím, že se mu rozšíří pas a zmenší mozek. Dospěl k tomu tým odborníků z University of South Australia, podle nichž existuje souvislost mezi přemírou tučných jídel a rozvojem depresí a úzkostí nebo zhoršením Alzheimerovy choroby. Odkaz na studii najdete ZDE, originál vyšel v časopise Metabolic Brain Disease.

Myši tloustly a hlouply

Vědci svoji hypotézu v rámci mezinárodní studie ověřili zatím na myších, ale předpokládají, že to samé bude platit i u ostatních savců včetně lidí. Každopádně studie prokázala jasnou souvislost mezi tím, co myši jedly, a následným zhoršením zdravotního stavu. Když po dobu třiceti týdnů dostávaly stravu s vysokým obsahem tuku, rozvinula se u nich cukrovka a následovalo zhoršení jejich kognitivních schopností, včetně rozvoje úzkosti, deprese a zhoršení projevů demence.

Myši s narušenými kognitivními funkcemi navíc častěji přibíraly na váze kvůli špatnému metabolismu způsobenému mozkovými změnami. Jedna z autorek, neurovědkyně a biochemička Larisa Bobrovskaya uvedla, že výzkum je dalším potvrzením souvislosti mezi chronickou obezitou a rozvojem cukrovky či Alzheimerovy choroby. Právě druhá jmenovaná nemoc přitom začíná být pro lidstvo velkým problémem, protože se v populaci vyskytuje stále častěji.

„Obezita a diabetes poškozují centrální nervový systém, zhoršují psychiatrické poruchy a kognitivní úpadek. Prokázali jsme to v naší studii na myších,“ říká docentka Bobrovskaya. Obecně se přitom obezita dávala do spojitosti s potížemi se srdcem a oběhem, o poškození nervové soustavy se mnoho nevědělo.

Pokud člověk naopak chce, aby jeho strava svědčila jeho mozku, měl by se zaměřit na jídlo ve středomořském stylu, případně se držet diety označované jako MIND, kterou vyvinuli odborníci právě proto, aby díky ní byl zdravý člověk i jeho mysl. Kombinuje zmíněnou středomořskou a DASH dietu.

ZDROJ: https://link.springer.com/article/10.1007/s11011-022-01029-x, https://www.onlymyhealth.com/high-fat-diet-leads-to-anxiety-depression-and-alzheimer-s-disease-1658132807

Související články