Inzulín

Inzulín, hlavní zásobní hormon ve vašem těle, je produkován slinivkou. Vaše tělo vylučuje inzulín v malých množstvích během dne a ve větším množství po jídle. Tento hormon pak přenáší glukózu z potravy do vašich buněk pro energii nebo skladování, v závislosti na aktuálních potřebách vašeho těla. Takzvaná inzulínová rezistence je poměrně častý stav, který způsobuje, že vaše buňky přestanou reagovat na inzulín. Tento stav má za následek vysokou hladinu cukru v krvi, protože inzulín nemůže přesunout glukózu do vašich buněk. Vaše slinivka pak produkuje ještě více inzulínu ve snaze zvýšit absorpci glukózy. Inzulínová rezistence se často spojuje s obezitou a diabetem.

Citlivost na inzulín lze považovat za opak inzulínové rezistence. Znamená to, že vaše buňky jsou citlivé na inzulín. Proto je dobré zaměřit se na návyky životního stylu, které pomáhají zlepšit citlivost na inzulín. Chcete-li podpořit citlivost na inzulín, zaměřte se na pravidelné cvičení, zdravou stravu (více omega-3 mastných kyselin, středomořská strava, nízkoglykemické sacharidy) a lepší spánkové návyky.

Leptin

Leptin je hormon sytosti, který funguje tak, že říká vašemu hypotalamu (části vašeho mozku, která reguluje chuť k jídlu), že jste sytí. Lidé s nadváhou či obezitou však často trpí leptinovou rezistencí. To znamená, že signál, abyste přestali jíst, se nedostane do vašeho mozku, a nakonec způsobí přejídání. Přímá příčina leptinové rezistence není jasná, ale může být způsobena zánětem, genovými mutacemi a/nebo nadměrnou produkcí leptinu, ke které může dojít při obezitě. Ačkoli neexistuje žádná známá léčba leptinové rezistence, hladiny leptinu lze snížit kvalitou spánku a pravidelným cvičením.

Ghrelin

Ghrelin je v podstatě opakem leptinu. Je to hormon hladu, který vysílá zprávu do vašeho hypotalamu, že váš žaludek je prázdný a potřebuje jídlo. Jeho hlavní funkcí je zvýšit chuť k jídlu. Normálně jsou hladiny ghrelinu nejvyšší před jídlem a nejnižší po jídle. Ukazuje se, že lidé s obezitou mají nízké hladiny ghrelinu, a jsou citlivější na jeho účinky. Tato citlivost může vést k přejídání. Co můžete udělat, abyste stabilizovali hladinu ghrelinu? Snažte se o kvalitní spánek, jezte pravidelně, protože hladiny ghrelinu jsou nejvyšší před jídlem, poslouchejte svoje tělo a jezte, když máte hlad. Hlavně nedržte žádné drastické diety a rychlodiety a v jídelníčku si dopřejte dostatek bílkovin. Také hodně cvičte, protože díky cvičení naberete svalovinu, a svalová hmota vede ke snížení ghrelinu.

Kortizol

Kortizol je známý jako stresový hormon a je produkován nadledvinkami. V období stresu tento hormon vyvolá zvýšení srdeční frekvence a energetické hladiny. I když je důležité, aby naše tělo uvolňovalo kortizol v nebezpečných situacích, chronicky vysoké hladiny mohou vést k mnoha zdravotním problémům, včetně srdečních onemocnění, cukrovky, únavy, vysokého krevního tlaku, poruch spánku a přibírání na váze. Chcete-li snížit hladinu kortizolu, je nutné optimalizovat spánek. Chronické potíže se spánkem, včetně nespavosti, spánkové apnoe či nepravidelných spánkových návyků, vede ke zvýšení kortizolu. Stejně tak příjem potravin s vysokým glykemickým indexem. Odborníci také doporučují trénovat mindfulness. Ukazuje se, že pravidelné praktikování všímavosti snižuje velmi výrazně hladiny kortizolu.

Estrogen

Estrogen je pohlavní hormon zodpovědný za regulaci ženského reprodukčního systému, ale i imunitního, kosterního a cévního systému. Hladiny tohoto hormonu se mění během životních fází, jako je těhotenství, kojení a menopauza, a také během menstruačního cyklu. Vysoké hladiny estrogenu, které jsou často pozorovány u lidí s obezitou, jsou spojeny se zvýšeným rizikem některých druhů rakoviny a jiných chronických onemocnění. Naopak nízké hladiny, které jsou obvyklé v perimenopauze a menopauze – mohou ovlivnit tělesnou hmotnost a tělesný tuk, a tím také zvýšit riziko chronických onemocnění. Ženy s nízkou hladinou estrogenu často trpí centrální obezitou, což je hromadění tuku kolem pasu. To může vést k vysoké hladině cukru v krvi a vysokému krevnímu tlaku. Chcete-li udržet hladinu estrogenu ve zdravé rovnováze, snažte se pravidelně cvičit, konzumujte vyváženou stravu (bylo prokázáno, že jídelníček s vysokým obsahem červeného masa, zpracovaných potravin, sladkostí a rafinovaných obilovin, zvyšují hladinu estrogenu, což může zvýšit riziko chronických onemocnění.

Neuropeptid Y

Neuropeptid Y (NPY) je hormon produkovaný buňkami ve vašem mozku a nervovém systému, který stimuluje chuť k jídlu a snižuje energetický výdej v reakci na půst nebo stres. Protože může stimulovat příjem potravy, je spojen s obezitou a přibíráním na váze. Aktivuje se v tukové tkáni, kde může zvýšit ukládání tuku a vést k abdominální obezitě a metabolickému syndromu, což je stav, který může zvýšit riziko chronických onemocnění. Některé studie naznačují, že pravidelné cvičení může pomoci snížit hladinu NPY a také snížení příjmu potravy s vysokým obsahem cukru a tuku.

Zdroj: Vlasta.cz, https://www.healthline.com/nutrition/9-fixes-for-weight-hormones

Související články