Je do vás zamilovaný bezhlavě, ale i bezdůvodně

Ne, že byste nebyla hodna lásky, ale tohle je až podezřelé. Partner používá velká slova, zaklíná se nehynoucí láskou, a to se znáte měsíc. To proto, že do vás promítá svou touhu po lásce, ne skutečný cit.

Vztah postupuje rychle a pomalu zároveň

Vyznání lásky už padlo, ale skoro nic o sobě nevíte. Uprostřed debat o tom, jak vaše duše totálně souzní, najednou zjistíte, že nemáte ponětí, odkud jsou jeho rodiče nebo jestli je smrtelně alergický na houby. Taky to vypadá, že vyplňujete celý jeho život. Žádné koníčky, žádní kamarádi. Jen vy a předstírání, že jste spolu léta – velmi rychle začne používat fráze jako „my vždycky“, „vzpomínáš“, „naše oblíbená restaurace“…

Je upnutý na svoji ex nebo na to, jak se jí pomstít

Převoznici děláte muži, který několikrát denně cítí potřebu vyprávět vám, co za mrchu byla jeho poslední partnerka, co mu provedla, co nosila, jedla… hranice mezi dštěním síry a prachobyčejným vzpomínáním se občas smaže. Nebo vás okamžitě začlení do svého života a vodí vás pod nos společným známým či zaplaví svůj Facebook a Instagram vašimi fotkami s vyznáními.

Máte spoustu, spoustu sexu – aby nebylo ticho

Muž, kterého převážíte přes kamenité peřeje následující za důležitým vztahem, přehlušuje sexem prázdno, nahrazuje jím emoční propojení a navozuje permanentně libé pocity, které by ve zdravém vztahu vyvolalo i společné sledování filmu. Pokud je v posteli mezi jednotlivými akcemi ticho nebo nuda, je to varování.

Další neomylná znamení, že máte v ruce pádlo a v lodi krátkodobou známost:

  • Konec jeho předchozího vztahu pro něj byl šok a zcela jistě se nerozešel on. Hodně o tom mluví.
  • Nemáte toho moc společného, i když to snaživě hledáte.
  • Jeho city k vám hodně kolísají mezi vášní a chladem. Píše stokrát denně a najednou se dva dny neozve. To totiž zapomněl, že vy jste jeho VELKÁ LÁSKA.
  • Máte pocit, že vás pořád srovnává se svou bývalou. A že jste vlastně jen první, na kterou narazil cestou k uzdravení, a vybral si vás namátkou.

Většina těchto zjištění je vedlejším výsledkem výzkumu vědců z Queens College na University of Illinois, kteří zkoumali převoznické vztahy v roce 2014. Primárním důvodem bylo zjistit, proč to lidi po rozchodu vlastně dělají. Proč navazují urychlené vztahy s nic netušícími obětmi. Je to proto, že převozník vám poskytne útěchu a uzdravení. S jeho nebo její pomocí se přes trauma rozchodu nebo rozvodu přenesete rychleji. Nás ale nejvíc zajímal happy-end. Je možné, aby vztah s převozníkem vydržel? Aby se stal skutečným, šťastným a dlouhodobým?

Podle výzkumu je to možné, ale výjimečné. Ve většině případů platí: pokud jste zjistila, že jste něčí převoznice, utečte. Ten vztah není skutečný a vy to nemáte zapotřebí. Kdy to naopak má šanci vyjít? Pokud je k vám partner ohledně svého nedávného rozchodu a svého duševního stavu naprosto upřímný. Nejlépe pokud se rozešel v pohodě a míru, úplně nejlépe, pokud rozchod inicioval on. Musí si být taky jistý, že jeho vztah stoprocentně skončil a nechce se do něj vracet. A s vámi je ne proto, abyste ho utěšovala, ale proto, že vás má upřímně rád. Jestli to chcete v jednoduchém pravidle – nechoďte s chlapem, který se rozešel před méně než čtyřmi měsíci a vám vyznal lásku na prvním rande ještě před hlavním jídlem.