Prezidentské volby se pomalu ale jistě blíží a kandidáti se snaží, seč můžou. Mezi potvrzenými uchazeči o novou hlavu státu nechybí například generál ve výslužbě Petr Pavel, předseda odborových svazů Josef Středula, diplomat a senátor Pavel Fischer, podnikatel a filantrop Karel Janeček, lékař a senátor Marek Hilšer, lékař a bývalý rektor Karlovy univerzity Tomáš Zima, bývalá předsedkyně ERÚ Alena Vitásková, předseda hnutí ANO a podnikatel Andrej Babiš nebo třeba moderátor a komik Miloš Knor. Horkou favoritkou, která sbírá body především lidským přístupem, pochopením a reprezentativním vystupováním, jenž vidíme u slovenské prezidentky Zuzany Čaputové, je však stále více bývalá rektorka Mendelovy univerzity v Brně, ekonomka a vysokoškolská pedagožka Danuše Nerudová.

Zdroj: Youtube

Stát není firma ani vojsko

Její vize je velice jednoduchá, díky čemuž se s ní mnoho lidí dokáže ztotožnit. S Českou republikou by totiž ráda zacházela jako se svými nejbližšími. „Naše společnost byla osm let řízena jako firma. Naše země se ale nedá řídit jako firma, a mimochodem ani jako vojenská jednotka. Naši zemi je potřeba spravovat jako rodinu. V rodině ti silnější totiž vždy pomohou slabším a nikdy je nenechají v nouzi. Hlava státu musí umět lidem otevřít své srdce a naslouchat jejich problémům. Chci být prezidentkou země, ve které může člověk důvěřovat státu jako vlastní rodině,” vysvětlila Nerudová, která by se ráda stala první českou prezidentkou a nejmladší hlavou státu.

Na Hrad by si přitom někdejší rektorka přivedla svůj vlastní tým odborníků, na který bude mít vysoké profesní a etické nároky. Dle jejích slov by byla velmi nerada, aby lidé v naší zemi museli "znova přihlížet ostudě, kdy kancléř nemá bezpečnostní prověrku a tiskový mluvčí prezentuje spíš sám sebe než prezidentský úřad".

Přeje si být prezidentkou všech občanů

Podle Danuše Nerudové potřebuje Česko prezidenta, který rozumí aktuálním výzvám. V jejích očích to jsou především vyvedení země z ekonomické krize, řešení dopadů klimatických změn a navrácení lidem jejich důstojnosti. "Potřebujeme hlavu státu, se kterou tuto krizi úspěšně překonáme. Jen slova o pochopení a slušnosti nebudou stačit. Ta lidem k zaplacení stále se zvyšujících cen a složenek nepomohou," míní Danuše Nerudová, která věří, že by dokázala být prezidentkou všech občanů, ne jen určité části, chce totiž vracet do společnosti lidi stojící na jejím okraji. Dlouhodobě se pere za práva sociálně slabších i genderově odlišných komunit.

Proč se rozhodla kandidovat na prezidentku ČR?

"V naší zemi během covidu chyběl laskavý hlas nejvyššího představitele, který by dokázal uklidnit, pochopit a především ocenit extrémní nasazení celé řady lidí, kteří ukázali, jak silní ve skutečnosti jsme. Chyběl tu hlas, který by lidem dal naději, že to společně zvládneme. Po začátku války a posledních 9 let vůbec, nám chyběl stejný hlas, který by řekl, kdo je nepřítel, ohrožující naši svobodu a hodnoty," říká rozhodně.

Kdo je Danuše Nerudová?

  • Vystudovala obor hospodářská politika a správa na Provozně ekonomické fakultě Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně. V tomto vzdělání dosáhla doktorského stupně a promovala v roce 2005.
  • Od září 2007 působila jako vedoucí Ústavu účetnictví a daní PEF MENDELU.
  • Mezi lety 2009 až 2014 také částečně vedla fakultu jako proděkanka.
  • Chvíli byla i prorektorkou celé univerzity.
  • Ve své práci se věnovala především daním a jejich harmonizaci s Evropskou unií. Také se zajímala o témata genderové rovnosti nebo důchodového systému a jeho financování.
  • V roce 2018 se stala historicky první rektorkou Mendelovy univerzity v Brně.

Miluje přírodu, ve které nachází klid na přemýšlení. Nejlepší chvíle volna jsou pro ni s prutem na rybách a s košíkem v lese. Dvanáct let hrála na klavír, zbožňuje hudbu. Její manžel, Robert Neruda, je právník, spolumajitel největší česko-slovenské advokátní kanceláře Havel & Partners. V roce 2018 spolu zakoupili v obci Telecí na Svitavsku objekt bývalé fary ze 17. století, který následně zrekonstruovali k rekreačním účelům. Mají dva syny, Filipa a Daniela.

Zdroj: vlasta.cz danusenerudova.cz

Související články