S dobrou zprávou nečekáme a vypálíme ji hned na začátku – vypadá to, že čokoláda je rychlým lékem na depresi a pocity úzkosti. Dlouhodobé benefity pro psychické zdraví se ještě zkoumají.

Čokoládu přivezl do Evropy na konci svého života Kryštof Kolumbus. Nejdřív se používala v medicíně, později se oslazená trochou cukru stala populární na španělském královském dvoře a stala se jednou z komodit neblaze pohánějících trh s otroky. Až průmyslová revoluce ale přišla se stroji a chemickými přípravky, které umožnily masovou produkci čokolády, a odstartovala tak lásku moderního člověka k téhle cukrovince.

Jak působí na mozek

O čokoládě se vykládá spousta mýtů, z nichž jen některé mají vědecký základ. Je součástí mnoha oblíbených dezertů a vedle dalších dobrot obsadila místo mezi poklady našeho dětství, sama tak překrásně zvěčněná v knize Roalda Dahla Karlík a továrna na čokoládu. Hraje roli v mnoha romantických rituálech a často se tvrdí, že má afrodisiakální účinek (pojmenovaný po řecké bohyni lásky Afroditě). Nedávno se začlenila do moderní kategorie superpotravin, protože obsahuje antioxidanty, protizánětlivé látky, vylepšuje náladu a má spoustu dalších žádoucích účinků.

Jak ale působí čokoláda na mozek? Tvrdých dat moc nemáme, ta dostupná jsou ale slibná – říkají autoři nové studie Critical Reviews in Food Science and Nutrition (Kritický souhrn vědeckých poznatků o potravinách a výživě) z letošního roku. Uvádějí, že kakaové boby, tedy semena kakaovníku pravého, obsahují spoustu sloučenin, z nichž některé se mění budoucím zpracováním. Patří sem mastné kyseliny, vitaminy a zvláštní pozornosti hodné polyfenoly jménem flavonoidy – hořké rostlinné látky s potenciálními blahodárnými účinky na organismus. Od prevence onemocnění srdce a rakoviny po zlepšení výkonu mozku. Dále methylxantiny jako theobromin a kofein, které mají psychologické účinky (stimulují, posilují výkon, zlepšují náladu) nebo biogenické aminy podobné látkám, které v mozku přenášejí signály jako je serotonin a tryptofan (spojené s dobrou náladou a snížením úzkosti). A tuto hodinu aplikované biochemie uzavřeme tím, že kakaové boby obsahují i tyramin, výchozí látku pro dopamin, známý jako hormon štěstí.

Zdravotní vlivy čokolády se liší podle toho, v jaké formě ji zkonzumujete, jak byla zpracovaná a jaké jsou v ní přidané látky a doplňky. Zdravotní výhody čokolády třeba dost podstatně ničí cukr a nasycené tuky.

Potlačení emocí

Aby lépe pochopili psychologické účinky čokolády, uspořádali výzkumníci Fusar-Poli, Aguglia a kolektiv systematický přehled a analýzu kvalitní vědecké literatury sepsané na toto téma. Prostudovali 874 publikací a článků s prokazatelnou vědeckou hodnotou a hodně jich i pro nedostatečnou úroveň vyřadili. A přišli na to, že konzumace potravin bohatých na kakako opravdu ulevuje při depresi a úzkostech – v krátkodobém horizontu. V tom dlouhodobém se prokázal vzestup pozitivních emocí, ale už ne potlačení těch negativních.

Když budeme tedy čokoládu (oprávněně) považovat za lék, musíme ji pořádně vyzkoušet. Najít tu, která na nás funguje nejlépe a pořídit si pro své vlastní zdraví dostatečnou zásobu. Nedá se nic dělat – psychické zdraví za to stojí!