Když obezitologové mluví s klientkami, které někdy kolem padesátky začaly přibírat, ačkoli jedly málo, často se ukazuje stejná věc – už roky předtím hladověly, respektive velmi se krotily v jídle. Jedly méně, než se doporučuje při přísné dietě, tělo si na to zvyklo, a jakmile snědly něco navíc, okamžitě si to uložilo do tukových zásob. A když se jim spolu s věkem zpomalilo spalování, stalo se to samé – část energie se uložila do tukových rezerv. Nově kolem pasu, což se v mladším věku nestávalo.

Je pravda, že některé nové výzkumy ukazují, že metabolismus se významně zpomaluje až kolem šedesátky, nicméně to si vyžaduje ještě dalšího zkoumání. I kdyby se kolem padesátky nezpomalil až tak výrazně, mnoho žen mění životní styl – nemají už malé děti, kolem kterých musí stále kmitat, jsou línější než dřív a je pro ně samotné těžší dostatečně se hýbat. Výsledek je zase stejný, i kdyby jedly pořád stejně, a to relativně málo, mají menší energetický výdej, a co nespálí, tělo si uloží.

„Pokud člověk jí příliš málo, nejenže se nenají, ale ještě navíc mu dost pravděpodobně chybí mnoho živin. Kromě vitaminů to bývají i bílkoviny anebo třeba železo. Důsledkem je mimo jiné trvalá únava, problém s pravidelným cyklem, může trpět i imunita. Nemluvě o tom, že trvale hladovějící ženy přicházejí o potěšení z jídla,“ upozorňuje Iva Málková ze společnosti Stop obezitě na rizika věčného hubnutí.

Teď to půjde hůř

Mějte na mysli, že kolem padesátky by vaším cílem měla být spíše snaha udržet si váhu, s níž budete spokojená, než opakované pokusy o hubnutí. Má nicméně smysl si dobrovolně postupně o něco málo zmenšovat porce dřív, než se vám kolem pasu začne objevovat pneumatika.

„Vždycky jsem měla sklony k tomu hlídat si váhu, ostatně dost jsem kvůli tomu i cvičila. Přesto se mi kolem pětačtyřiceti začala měnit postava. Svaly na rukou mi ochably a zvětšilo se mi břicho a stehna,“ líčí osmačtyřicetiletá Lucie Venclovská. Díky tomu, že se zaměřila na zdravější jídelníček, dokázala si i přes trochu jinou postavu váhu udržet a hodlá v tom pokračovat.

S věkem zkrátka ubývá svalové hmoty. Stačí se podívat na ženu vysokou kolem 165 centimetrů – pokud by měla 65 kilo ve dvaceti, bude vypadat při těle, v padesáti to však může být i na pohled akorát. Mění se totiž parametry postavy – většinou se o něco rozšíří ramena i boky –, a kila navíc se proto jinak rozloží.

Pokud chcete ze všeho nejdřív hubnout, usilujte o optimální váhu, nesnažte se vážit oněch padesát kilo. Při výpočtu optimální váhy se orientujte podle roků, po které nadváhu máte. Tento údaj vydělte dvěma a přičtěte ho k nejnižší váze, jakou jste kdy v dospělosti měla. Je vám padesát, ve dvaadvaceti jste měla 55 kilo a od pětatřiceti máte dvacet kilo navíc? Pak k oněm pětapadesáti přičtěte polovinu z dvaceti kil navíc a za svou metu považujte sedmdesát kilo.

Jeden konkrétní tip? V padesáti už si dejte pozor na pečivo. Snídáte housku s máslem, svačíte chleba se salámem a k večeři si dáte chleba se sýrem? Pečivo, tmavé stejně jako světlé, obsahuje množství mouky, tudíž i cukru, a malý kousek sýra zase hodně tuku. Takhle dietní jídlo nevypadá. Zaměřte se na zeleninu – s ovocem to zase tolik nepřehánějte, je hodně sladké. Hlídejte si také bílkoviny. Jsou třeba v rybách, libovém mase, tvarohu a moderním skyru.

Pět skvělých rad, z toho ani jedna o hubnutí

1. Pět set za každých deset let

Tahle jednoduchá pomůcka vám pomůže alespoň trochu pochopit váš metabolismus. Zhruba každých deset let jeho výkonnost klesne v průměru o 500 kilojoulů denně, což představuje jeden tučný jogurt, pět deka šunky, jednu housku či koblihu nebo třeba jedno velké jablko. O tolik byste měla sníst ve srovnání s minulostí méně, aby vaše váha nerostla.

2. Nepřejídat se, neříkat už nikdy…

Když se jednou za čas, dejme tomu na oslavě synovy promoce nebo neteřině svatbě, přejíte, nevadí to. Ale nedělejte to každý den ani týden. To by šlo jen za cenu následného hladovění, a tím už byste spalování jen mátly. Zrovna tak si ale neříkejte, že už si NIKDY nedáte čokoládu nebo paštiku, ač je máte rády. Nedá se to vydržet, a proč žít s pocitem, že musíte trpět? Dopřejte si všechno, co vám chutná. Něco však jen občas a v malých porcích.

3. Sázejte na kvalitu, jezte zdravě

Když už se nepřejídáte, ušetříte vlastně na velikosti porcí. Bez váhání tyhle pomyslné peníze vrazte do lepšího jídla. Nekupujte gothaj, ale šunku od kosti, místo nechutné čokolády ze sóji kupte tu se sedmdesáti procenty kakaa a z masa zkuste nějaké s přídomkem bio. A vůbec, zkuste jíst zdravě – v tom se dá docela dobře spoléhat na vlastní instinkt. Vyhýbejte se instantním potravinám a jídlům plným éček – sem patří skoro všechny průmyslově vyráběné sladkosti. To si radši dejte dobrého nanuka.

4. Mezi jídly nejezte

Ochutnávání při vaření, uzobávání přes den (sušenka od kolegyně, oříšky od kolegy, nedojedené jídlo po vnoučatech), tuky skryté v pečivu, cukr v alkoholu. Na vyjmenované zákeřníky ještě nikdo neumřel, ale pár kil navíc dokážou zajistit, a to i během jediného roku. Snažte se je všechny držet pod kontrolou. Pokud jde o alkohol, sklenka vína či dvě za večer nic neznamenají, ale pivo, či dokonce dvě k mastné večeři už si raději rozmyslete.

5. Smiřte se s tím, že svět není fér

Je to nespravedlivé, ale nedá se s tím nic dělat. Pokud nechce přibírat, může si průměrná žena dopřát jen menší porce než průměrný muž, a to dokonce i v případě, že tento je stejně starý, stejně vysoký a stejně vážící. Nehledě na to, že většinou jsou muži o něco větší. V jejich prospěch hraje mimo jiné vyšší podíl svalů, které na svůj provoz potřebují více energie než tukové buňky.