Přestanou vás bolet klouby

Pokud nosíte dvacet kilo navíc, taková kolena tím hodně týráte. Při chůzi na ně i normálně přenášíte zátěž odpovídající až čtyřnásobku vaší hmotnosti, takže čím více přebytečných kil, tím hůře pro ně. A naopak, s každým shozeným kilem ulevíte svým kolenům rovnou o kila čtyři. To je velký rozdíl, za který by se vám tyhle klouby mohly odměnit podstatně menší bolestí. Navíc výrazně klesne riziko rozvoje artrózy, případně se zmírní potíže s ní spojené.

Vaše srdce na tom bude o hodně líp

Když zhubnete, ulevíte svému srdci, které bude moci pumpovat krev s menší námahou. Pokud shodíte desetinu celkové tělesné hmotnosti, takže třeba devět kilo z devadesáti, riziko rozvoje onemocnění srdce a cév výrazně klesne. A platí to i pro lidi, kteří už se s kardiovaskulárními chorobami léčí – budou jim mnohem méně hrozit komplikace, jako je třeba riziko fibrilace srdečních síní, hrozba se sníží asi o polovinu.

Pozor ale, nesmíte hubnout moc rychle a pomocí extrémních diet. Pokud někdo shazuje pomocí některé z diet slibujících rychlý váhový úbytek, jako jsou různé typy ketogenních a vysokoproteinových diet nebo Atkinsonova dieta, skutečně se může velmi brzy dočkat velkého váhového úbytku. Ale vedlejším efektem je vzestup hladiny tuku v krvi, zejména v prvních týdnech diety. „A to u člověka, který již s ucpáváním cév neboli aterosklerózou potíže má, může znamenat problém. Pacient s onemocněním ledvin zase může mít problém s vysokou dávkou bílkovin,“ varovala kardioložka Petra Vysočanová. Podle ní se proto tyhle diety zásadně nehodí pro již nemocné, a to hlavně pro kardiaky, diabetiky a osoby s onemocněním ledvin. Ublížit navíc mohou i lidem, kteří zatím tyto potíže neměli.

Lépe se vyspíte

Spojitost mezi obezitou a špatným spánkem nemusí být na první pohled zřejmá, ale existuje. Třeba v tom, že s sebou přináší i větší množství tukové tkáně v zadní části krku, což může vést k chrápání a způsobit také spánkovou apnoe, krátké výpadky dýchání, které zhoršují spánek a zatěžují srdce. Pokud zhubnete desetinu váhy, snížíte trápení s apnoe o více než čtvrtinu.

Lepší sex

Kolem padesátky dostává sexuální život obou pohlaví na frak z více důvodů, kila navíc každopádně mohou být jedním z nich. Výzkumy jasně ukazují, že přebytečný tuk v těle může zbytečně moc ovlivňovat hladinu pohlavních hormonů, v tomto případě se to týká zejména mužského testosteronu. Ale vědci dodávají, že už pouhých pět kilo dolů může znamenat příznivý obrat, navíc se budeme cítit celkově lépe a to se v posteli vždycky počítá.

Nižší riziko cukrovky

Shození pěti až deseti procent tělesné hmotnosti může snížit riziko cukrovky u těch, kdo k ní už měli nakročeno, až o šedesát procent. A to je hodně. I když už se diabetes druhého typu rozvine, má smysl zhubnout, léčba má pak daleko větší efekt.

Méně potíží s pletí

Možná vás to překvapí, ale zhubnutí má pozitivní efekt také na vaši pleť. Když totiž začnete jíst méně, většinou začněte jíst také kvalitněji. Je asi přehnané mluvit o něčem jako detoxikaci pokožky, ale mnoho lidí pozoruje, že se jim například méně začnou ucpávat póry a zbaví se otravných pupínků, s nimiž se jinak potýkali celý dosavadní život.

Zhubnutí ocení i vaše paměť

Zdá se, že nižší hmotnost prospěje nejen vašemu srdci a vnitřním orgánům, které nebude obalovat spousta tuku. Ale zlepšit by se mohla i vaše schopnost koncentrace a ubýt by mohly potíže s pamětí. Opět se to dá přičíst kvalitnější stravě, ale nejspíše také tomu, že se začnete celkově cítit ve větší pohodě. Oborníci už dlouho vědí, že mezi depresí a obezitou existuje silná korelace. Více se o tom snažili zjistit vědci z Northwestern University, kteří prokázali, že už shození osmi procent váhy zlepšilo duševní zdraví účastníků.

Ubude potíží se zády

Tohle je velká věc! Problémy se zády trápí po čtyřicítce v podstatě každého dospělého člověka a nadváha, či dokonce obezita to výrazně zhoršují. Když zhubnete, odlehčíte přetěžovaným zádovým svalům a páteři, navíc pro vás bude snazší mít správné držení těla. Studie, kterou v roce 2016 zveřejnil renomovaný časopis Journal of Medicine, dokázala, že mezi nadváhou a bolestí zad existuje jasná příčinná souvislost.

Klesne vám tlak

Kvůli kilům navíc musí vaše srdce dřít více, než je zdrávo, aby dokázalo dostat krev do všech částí těla. S rostoucí hmotností stoupá krevní tlak, takže je logické, že když zhubnete, půjde zase dolů. Jedna australská studie nedávno zjistila, že pacienti s hypertenzí, kteří shodili alespoň desetinu tělesné hmotnosti, nemuseli užívat zdaleka tolik léků na tlak, protože jim výrazně klesl. Výjimkou jsou lidé, kteří ho mají vysoký geneticky, ale i tak má smysl, aby byli štíhlejší.