Uvažujete o tom, že seknete s přílohami a vším pečivem, bílými rohlíky stejně jako s celozrnným chlebem? Pak počítejte s tím, že vás čeká něco dobrého, něco špatného a taky dost možná zácpa. A tak aspoň jedna rada úvodem, než je začnete vynechávat úplně – zkuste vynechat jen to z bílé mouky a ubrat na množství, hubnout budete taky, ale nebudete se muset potýkat se spoustou nepříjemností.

1. Zhubnete… ale bude to voda

Jakmile zcela vynecháte pečivo a přílohy, tedy sacharidy – a samozřejmě i všechny jiné cukry –, váha skutečně půjde dolů, ze začátku možná až magicky rychle. Ale spíše než tuk to budou tekutiny. „Sacharidy se v těle ukládají ve formě glykogenu a na každý gram se váže až trojnásobek vody,“ vysvětluje americká dietoložka Marie Spanová. Jinými slovy, něco shodíte, ale jen málo z toho bude skutečně nadváha. A když začnete pečivo zase jíst, přiberete něco i kvůli zavodnění.

2. Začne vám páchnout z pusy

Sacharidy jsou hlavním zdrojem energie pro mozek, pokud jejich příjem utneme, po vyčerpání zásob začne tělo produkovat ketony jako náhradní výživu pro mozek. Přebytečné ketony, jako je aceton, z těla odcházejí například přes plíce. Výsledek? Zapáchající dech, sucho v ústech, únava, slabost, závratě, nespavost, nevolnost. Člověk se může cítit trochu jako při viróze, je to důsledek toho, že pokud člověk jí málo sacharidů, ztrácí látky, jako je sodík nebo draslík. Kromě virózových příznaků se může objevit bušení srdce a svalové křeče. Po čase si organismus zvykne, ale zlepší se to jen o něco.

3. Budete mít nezvladatelné chutě

Jakmile zásadně snížíte příjem sacharidů, můžete se začít potýkat s nezvladatelnými chutěmi na něco sladkého a šíleně nezdravého, proti čemuž bude bílý tukový rohlík ještě to nejméně škodlivé. Někdo podobnými výkyvy trpí, třeba když si dá něco hodně sladkého, jde o důsledek kolísání hladiny cukru v krvi. Pokud se tomu chcete vyhnout, zkuste jíst alespoň celozrnné pečivo bohaté na vlákninu, drží hladinu krevního cukru celkem v rovnováze.

Pokud se rozhodnete nahradit obyčejné pečivo celozrnným, můžete na tom jedině vydělat. Celozrnné výrobky mohou upravit hladinu cholesterolu v krvi a snížit riziko rozvoje srdečních onemocnění, mrtvice, obezity a cukrovky 2. typu. Což se rozhodně hodí ve věku kolem padesátky, kdy klesá hladina ženských pohlavních hormonů, které dosud naše srdce chránily.

4. Kde se vzala ta rozmrzelost?

Možná zjistíte, že vám chybí nejen energie, ale také cosi jako běžná radost ze života a ne, není to jen tím, že jste si zakázali snídat oblíbený světlý chléb s máslem a marmeládou. Konzumace sacharidů totiž i zvyšuje produkci látky zvané serotonin v našem mozku, který reguluje naši náladu. Pokud ho máte málo, snadno vás přepadne splín.

5. Dostaví se zácpa

Pokud vynecháte všechno pečivo a přílohy včetně celozrnných, prohloubí se nedostatek vlákniny, kterým trpí většina dospělých lidí. Vláknina nejenže pomáhá hlídat hladinu cukru v krvi, ale rovněž dělá dobře našemu trávicímu traktu. Bez ní si koledujeme o zácpu, tou navíc některé ženy v době klimakteria trpí samy od sebe, tak proč to pokoušet ještě víc?