Jedním z prvních příznaků, že se blíží menopauza, je nepravidelná menstruace. Vaječníky začínají produkovat méně estrogenu a začínají se objevovat typické příznaky. Patří k nim změny hmotnosti, vaginální suchost, únava a snížené libido. Ovšem nejen to, zaskočit vás mohou také mentální změny, jako je „mozková mlha“ a podobně. „Jedná se o kombinaci fyzických příznaků a duševních stresových faktorů. A opět vše pramení z hormonálních změn,“ říká gynekoložka Anna Cabeca.

Mozková mlha? Můžou za ni estrogeny

„Měla jsem pocit, že se ze mě stává někdo jiný. Bylo to velmi náhlé, kromě nepravidelné menstruace jsem začala mít potíže s koncentrací, a dokonce jsem se nemohla občas vyjádřit. Jako by mi scházela slova. Mozek vypnul a já si nevybavila ani čísla, fakta či důležité události. Byla jsem taky roztěkaná a unavená. Teprve později mi lékařka řekla, že i to bývá častým příznakem menopauzy,“ vypráví padesátiletá Eva.

Souboru mentálních příznaků se říká mozková mlha a je častým příznakem žen, které směřují do přechodu. Viníkem jsou opět hormonální změny, které ovlivňují hippocampus, což je struktura mozku spojená s pamětí. Jde o dočasné poruchy poznávacích funkcí mozku – myšlení je zpomalené, vnímání zkreslené a ženy trápí často zapomnětlivost. Někdy se může objevit dezorientace. To vše má negativní vliv na běžný život.

Hormony, spánek a nálada

Hormonální změny mohou také ztížit spánek, což samozřejmě ovlivňuje velmi negativně mozek. „Jedním z hlavních problémů žen v perimenopauze a menopauze je narušení spánku,“ říká Mary Jane Minkinová z Yale School of Medicine. Možná to znáte jako svoje boty – usnete vyčerpáním ve 22 hodin, ale už v půl druhé ráno se probudíte. A tenhle nepříjemný cyklus spánku a probouzení se opakuje celou noc. „Narušený spánek vede k mnoha problémům s pamětí a náladou,“ dodává Minkinová.

Když k tomu přidáte kolísající hladinu estrogenu a progesteronu, které mají vliv na produkci serotoninu v mozku, není divu, že vaše nálada je doslova na nule. Cítíte se rozzlobeně, chce se vám třeba i brečet a bezdůvodně se obviňujete. „Je prokázáno, že nižší hladiny estrogenu přispívají k výkyvům nálady a problémům s pamětí. Mozek má estrogenové receptory, které začnou citlivě reagovat v případě, že je hladina těchto hormonů nízká,“ říká Minkinová.

Dobrá zpráva je, že v případě normálně probíhající menopauzy se výkyvy nálad zlepšují. Některým ženám pomůžou antidepresiva, jiným zase hormonální substituční léčba, dalším nejrůznější alternativní metody. „Léčba a řešení se liší a je velmi individuální. Každá žena má ale právo cítit se tak, jak se cítí, když je v menopauze, a měla by být podporována. Nakonec nic netrvá věčně,“ říká Anna Cabeca.