Rozvod je období nejistoty – citové, finanční i osobnostní. Mění se vaše nejhlubší zázemí a boří se jistoty. V takovou chvíli potřebujete každou pomoc, která se nabízí. Něco zvládne právník, něco širší rodina, něco kamarádky a psycholog. Ale existuje i odborník, který vás může provést tímto obdobím komplexně.

Pomůže vám zorientovat se v situaci

Jakkoliv jsme všichni o rozvodu slyšeli nebo ho zažili u rodičů či kamarádů, u vlastního života je to jiné. Jedno trefné přirovnání říká, že je to jako když vám někdo podtrhne koberec pod nohama. Zvlášť, pokud jste tím, kdo byl před rozhodnutí o konci manželství postaven svým partnerem.

Nevíte, kde je nahoře a kde dole, co dělat, co teď bude, jestli protestovat nebo se nechat nést událostmi. Zmítáte se mezi chutí bojovat o záchranu manželství a pomstít se za způsobenou bolest. Nevíte, co budete dělat poté. Neznáte právní postupy a nejste schopní racionálně uvažovat. Nevíte ani, jak to říct dětem a jak to s nimi dál bude. V takové situaci je pro vás rozvodový kouč možností hodnou zvážení.

Bude vaším spojencem v celém procesu

„Rozvod je těžké období, kdy se na vás budou laické rady hrnout ze všech stran, a člověk má tendenci, je-li sám bezbranný, naslouchat každému. Kouč vám pomůže, abyste se soustředili i na svůj hlas a bude stát na vaší straně, ať se rozhodnete jakkoliv,“ říká Susan Kiernan, která je profesionální rozvodovou koučkou už přes šest let. „Protože kouč není jen právník, jen ekonom, ani jen psycholog, nepohybuje se jen v rámci jednoho oboru, ale pomůže vám pochopit souvislosti a následky jednotlivých rozhodnutí.“ Kontakt na kouče nebo mediátory najdete na: https://www.amcr.cz/chci-se-dozvedet-o-mediaci/

Pomůže vám najít ztracenou jistotu a soustředit se na budoucnost

V období, kdy každý den nebo týden přinese další jednání s úřady, nutnost dělat velká rozhodnutí a účastnit se bolestných jednání, budete mít vedle sebe člověka, který ví, kam jdete a bude za vás hlídat, abyste se nenechali odvrátit od svého cíle kvůli únavě nebo smutku. Na vzdálenou budoucnost v tu chvíli myslí málokdo a nezaujatý průvodce bude vaším pomocníkem, který plní vaše přání a radí tam, kde si nejste jistí, kam vás které rozhodnutí zavede.

Bude fungovat jako spojka s vaším partnerem i ve chvílích, kdy ho nemůžete ani vidět

Během rozvodu je často potřeba komunikovat o věcech, na které nejste připraveni, nebo vám připomenou, že tohle jste v životě nikdy nechtěli. Budou to správná rozhodnutí, ale vy nebudete schopní je dobře komunikovat svému partnerovi. Kouč je v takové situaci vaším mluvčím a může z vás sejmout nutnost nechtěných setkání. Navíc jako profesionál je emočně nezávislý a mnohdy vidí jasně i tam, kde pro vás je jen mlha a problémy.

Ušetří vám peníze

Je to tak. Rozvod je proces, kde číhají různé finanční pasti a zrady. Člověk neznalý zákona a jeho procedur snadno platí na všechny strany ve snaze mít všechno správně a rychle za sebou. Váš právník je zcela jistě na vaší straně, ale je to i profesionál závislý na délce vašich soudních procedur. Ti nejlepší vás sami odradí od zbytečných komplikací, které jim zvyšují honorář, ale ne každý je nejlepší. A i tady budete mít na své straně člověka, který pomůže radou a zkušeností.

Ať ale nekončíme tak vážně – zkušený rozvodový kouč viděl za svoji kariéru hodně lidí, kteří prošli peklem rozvodu a nakonec jsou zase šťastní. Určitě neškodí mít vedle sebe někoho, kdo vám občas připomene, že nejste sami a že jste na té pravé cestě ke svobodě.