Nedává přednost chodcům na přechodu a nedává přednost v jízdě

Hledáte partnera, který je zdvořilý? To, že nikdy nezastaví na přechodu (i když mají chodci zelenou), může znamenat, že si o sobě myslí víc než o ostatních. Jako by říkal „hele, můj čas je cennější než těch druhých“, nebo si o sobě myslí, že je víc než zákon. Vědci z Kalifornské univerzity v Berkeley zjistili, že řidiči luxusních a „lepších“ automobilů nebyli tak ohleduplní a nerespektovali dopravní zákony, například nedávali přednost v jízdě. Věnujte pozornost tomu, jak zachází váš partner s číšníkem, vrátným, recepčním. Stejně neuctivě? Může vykazovat známky narcismu. Jako potenciální životní partner byl měl analyzovat celý obraz se vším všudy, tedy i chodce na přechodu. A sebestředné myšlení taky není dvakrát ideální pro vztah.

Vzteká se, křičí nebo jede moc rychle

To by podle odborníků mohlo znamenat zadržovanou frustraci, kterou potřebuje uvolnit. A za volantem nachází možnost, jak upustit páru. Silniční vztek ale není způsob, jak se vypořádávat s frustracemi. Zkuste s ním o tom mluvit a navrhnout mu, aby si našel nějaký koníček, kde by se mohl svobodně vyřádit a vyvztekat.

Poděkuje jinému řidiči, když ho pustí před sebe, nebo se omluví za chybu

To je známka skutečného gentlemana. Může zamávat rukou nebo zablikat, obojí je dobré znamení, že muž vedle vás má „koule“ na to uznat chybu. Tahle schopnost přiznat chybu je u partnera, s kterým teprve začínáte, důležitou osobnostní kvalitou. Omluva nebo poděkování jinému řidiči je známkou ohleduplnosti a ukazuje, že to dokáže i v jiných sférách života. Být laskavý je jednou z nejvyhledávanějších osobních pozitivních vlastností každého potenciálního životního partnera.

Nechá se snadno rozptýlit nebo řídí příliš pomalu

Může to znamenat, že je váš partner ve svém životě nerozhodný a nemá přesný cíl, kam chce jít. Pomalá jízda může znamenat, že je opatrný, ale taky to, že se prostě nedostanete do svého cíle tak rychle, jak byste chtěla. Bude to zřejmě člověk, který potřebuje hodně pozitivního povzbuzování. Rozptýlené řízení se hodně týká lidí s ADHD, poruchou pozornosti. Výzkum z Národní centra ADHD potvrzuje, že řidiči s touto diagnózou mívají zvláště při jízdě po dálnici potíže s pozorností. Pokud má váš nový partner skutečně ADHD, navrhněte mu, že ho prostě budete za volantem střídat, a to zejména při dlouhých cestách nebo při jízdě po dálnici pozdě v noci.

Záměrně blokuje křižovatku

Stává se, že váš partner vjíždí do křižovatky na žlutou a blokuje tak ostatní? Svým jednáním tak může, obzvlášť v hustém provozu, znepříjemnit život nejednomu řidiči. A statistiky opět mluví celkem jasně. Ve výše uvedeném výzkumu z Berkeley bylo takové chování prokázano častěji u majitelů „hezčích“ a „silnějších“ aut. Jistě to není pravidlo a někdy se to stane i majiteli staré škodovky, ale něco na tom možná bude. Co to o takovém muži vypovídá? Že si o sobě myslí víc než o ostatních a důsledně vám tím naznačuje, že je hrubý a používá špatný úsudek.

Pořád dupe na brzdu nebo projíždí na červenou

Možná spěchá nebo má pomalý reakční čas, v každém případě jde o nepříjemné chování při řízení. Zkuste to s ním probrat, použijte humor a sdělte mu své obavy, že vám to fakt vadí. Náhlé dupnutí na brzdy může taky znamenat nedostatek dovedností v oblasti správného plánování času i v běžném životě. A to v partnerství taky potřebujete. Pokud jde o červenou, buď je barvoslepý (a neví o tom), nebo je to známka roztržitosti nebo náhlá chyba v úsudku. Nebo na vás chce prostě udělat dojem.

Nedává blinkr při odbočení či změně jízdního pruhu

Tak tyhle chytráky mám nejradši. Je to příšerný zlozvyk, protože už několikrát jsem kvůli tomu mohla nabourat. Díky bohu jsem vždy včas zareagovala. Chápu, že možná není nutné dávat blinkr na lesní cestě, kde není ani živáčka, ale v 99,9 procentech by prostě řidič měl při změně jízdního pruhu nebo odbočení zablikat směrovým světlem! Pokud jde v případě vašeho partnera o trvalý řidičský zvyk, může to znamenat, že je nedbalý, emocionálně rozptýlený, mentálně zaneprázdněný nebo se cítí nad věcí a považuje to za malý přestupek. Zjistěte, zda je to výjimka, nebo pravidlo, protože pokud zapomene na blinkr jednou, nemusíte ho hned pustit k vodě.

Používání agresivního jazyka nebo gest

Stalo se mi už několikrát, že na mě nějaký řidič ukazoval prostředníček, a to jsem prosím „jen“ jela padesátkou v místech, kde bylo 50 km/h nejvyšší povolenou rychlostí. Psychologové z Ohio State University společně s vědci z Lucemburské univerzity zkoumali tohle chování a zjistili, že takoví řidiči vykazují narcistické rysy. Ve studii, kterou prováděli, muži často odpovídali, že jsou rádi středem pozornosti, připadají si mimořádní nebo že se často na ostatní řidiče zlobí. Vědci také zjistili, že u účastníků, kteří vykazovali vysoké skóre narcismu, byla větší pravděpodobnost, že přejíždějí středovou čáru, troubí, jedou rychleji a podobně. Agresivní chování by pro vás mělo být výstražným znamením, a pokud by to bylo opravdu hodně neuctivé, pak dokonce stopkou v pokračování vztahu. Muž, který toto dělá, zjevně nerespektuje vaši přítomnost a nejste pro něj prioritou v danou chvíli.