(Ne)slibujte

Zkuste se zamyslet, jestli máte ve svém okolí nějakého slibotechnu, který by měl u ostatních autoritu. Asi ne. Držte se jednoduché rady, že slibovat můžete pouze v případě, kdy chcete dostát svému slovu. Nedoufejte, že se na vše časem zapomene. Snaha se počítá, ale důležitý je výsledek, proto také zvažte, zda je vůbec ve vašich silách slib splnit, a to v přijatelném termínu.

Věřte si

Není to jen hloupá fráze. Pokud si nebudete věřit, neuvěří vám ani ostatní. Nemusíte se trápit, že nejste úplně dokonalá, každý z nás má slabé a silné stránky. Zaměřte se na ty první a vytvořte z nich svou zbraň, kterou bude okolí respektovat. Svou výzbroj v rámci možností pravidelně vylepšujte. A když něco nevyjde hned napoprvé, neházejte flintu do žita.

Nevyčkávejte

Historie lidstva dokazuje, že uznání získávají lidé rozhodní. Neutíkejte před problémy a neodkládejte je. Neschovávejte se v koutě a neklopte oči, když je třeba něco řešit, ale hned zapněte šedé buňky mozkové. Týká se to také činů. Když je třeba vzít za práci, nečekejte, že vám někdo poví, co máte dělat. Vyhrňte si rukávy a hurá na věc!

Neomlouvejte se

Pokud se stokrát za hodinu omluvíte za nějaké hlouposti, nevzbudíte dojem výjimečné solidnosti, ale nežádoucí troubovitosti. Samozřejmě jestli zkazíte něco většího, co má vliv i na ostatní, je přiměřená omluva namístě. Drobnosti však vyřešte bez komentáře. Pozor, na dodržování pravidel slušného chování se zákaz nevztahuje!

Komunikujte

Zapomeňte na styl slavného detektiva Hercula Poirota, který si nápady syslí pro sebe a řešení složitého případu nastíní až na poslední stránce knihy. Říkejte své názory a nápady ve chvíli, když dozrají. Ovšem měly by mít hlavu a patu. Buďte připraveni i na to, že možná nepadnou na úrodnou půdu. A neurazte se, když vám to někdo řekne naplno, lidé s autoritou umějí přijímat kritiku.

Zkraťte to

Autorita není přímo úměrná množství vypuštěných slov. Važte si času ostatních, a když s nimi mluvíte, jděte rovnou k věci. První zívnutí v publiku při veřejném projevu je jasným signálem, že máte skončit. I když domlouváte své ratolesti, usekněte to ve chvíli, kdy začne koukat, kde co lítá. A také choďte včas na schůzky. Na všechny, nejen na pracovní s nadřízenými.