1. Nenuťte se

Člověk by se neměl do ničeho nutit. Takže pokud se vám nechce – prostě to nedělejte. Nakonec každý má jinou míru toho, co znamená nepořádek. Možná má vaše sousedka byt jako klícku a maminka doma pobíhá s prachovkou každý den. Jestliže vám stačí úklid jednou týdně nebo i jen dvakrát do měsíce, je to vaše věc. Tedy pokud se tak doma cítíte dobře. A také vaši blízcí. Pakliže manžel či jiní spolubydlící reptají a vám na nich záleží, zkuste kompromis. Anebo jim s úsměvem předejte „žezlo“.

2. Pořiďte si robota

Technický pokrok upaluje vpřed mílovými kroky a myslí i na hospodyňky. Ještě sice nenastal čas ocelově lesknoucích se pánů ve fraku, sršících bonmoty à la Robin Williams ve filmu Dvousetletý muž, nicméně šikovné stroječky polykající cokoli vám spadne na podlahu už vaším bytem můžou vesele rejdit. Cenově jsou celkem dostupné, pořídíte je zhruba od dvou tisíc korun výše. A po práci se můžete každý den vracet do hnízdečka bez jediného zrnka prachu!

3. Začněte „od podlahy“

Zkuste přistoupit k úklidu pro jednou jinak. Sepište si seznam věcí, které doma působí největší nepořádek. Hromady oblečení přes židle v obýváku? Boty v předsíni, kam se podíváš? Žehlicí prkno „zkrášlující“ ložnici? Lyže a další sportovní vybavení, které nemáte kam uklidit? Zamyslete se nad samotnou koncepcí bytu. Možná by stálo za to, pořídit si pár kousků šikovného nábytku, který skryje vše, co nemusí být na očích. Trendem jsou i různé krabice, mnohdy stylové a se zajímavým designem. Všechny málo používané věci naskládáte dovnitř, zaklapnete víko – a je to! Nejde jen o to, uklízet, ale mít pro věci vhodné místo.

4. Terapie „antipříkladem“

Možná si myslíte, že jste největší bordelář na světě a máte kvůli tomu výčitky. Omyl! Zkuste se jednou podívat na pořad Máte doma uklizeno? a hned vám spadne kámen ze srdce. Expertky na hygienu Kim Woodburn a Aggie MacKenzie v něm odhalují tajemství špíny a nepořádku britských domácností. Podíváte se s nimi do těch nejzanedbanějších domovů a můžu vám garantovat, že to jste ještě neviděla! Ve srovnání s nimi pak bude váš domeček vypadat jako ze žurnálu. Ovšem pokud by tomu tak náhodou nebylo – najděte si webové stránky pořadu a rozhodně tam zavolejte!

5. Uklidit? Hlavně se uklidnit!

Co je lepší? Mít čisto v bytě a být na nervy, anebo být v pohodě i s nějakou tou hromádkou prachu v rozích místnosti? Samozřejmě rýpalové řeknou, že nejlepší je být v pohodě v uklizeném bytečku. Ale život je nikdy nekončící řada voleb a kromě toho ideál neexistuje, a to ani v případě domácího uklízení. Tak si jednou provždy zvolte svou strategii a nenechte se nikým a ničím zlomit!

6. Vychovejte si pomocníky

Štve vás, že jste na všechno sama a manžel a děti nehnou ani prstem? No jestli to náhodou není tím, že máte pocit, že to stejně uděláte nejlíp, a než abyste pak všechno předělávala, raději je k tomu ani nepustíte. I stav vaší domácnosti je součástí manželských kompromisů. Nikdo nechce poslouchat věčné připomínky ke kvalitě vykonané práce. Dejte si raději kafíčko a nohy na stůl – ať pod ním zas jednou vytře podlahu váš partner. Neřešte opomenutá smítka a hlavně chvalte, chvalte, chvalte. Jinak příště už nic neudělá. A to samé platí o dětech.

7. Požádejte Ježíška

Mít paní na úklid je dnes celkem běžná věc. Vyžehlí, poklidí, vytře podlahu, umyje nádobí… nikoli zadarmo. Jestliže je váš ovšem rodinný rozpočet více než napjatý, zkuste využít rychle se blížících Vánoc a nenápadně nadhodit příbuzným myšlenku na originální dárek. Co takhle přát si pod stromeček uklízečku? Jistěže ne doslova! Ale třeba ve formě voucheru nebo dohody o placení. Dárce si aktivuje stálou bankovní platbu – a vám tím aktivuje stálý úsměv na tváři a rodinnou pohodu. Možná to není zrovna kdovíjaká romantika, ale metoda je to vyzkoušená a funguje k plné spokojenosti všech zúčastněných.