Rozmazlujte se

Neměla jste čas na návštěvu kadeřníka či masérky? Naplánujte si hýčkací den, a navrch k tomu zajděte i na kosmetiku nebo na manikúru. Uvolníte se, a navíc budete krásnější. A cestou domů si nezapomeňte koupit ty boty či kabelku, po kterých už tak dlouho pokukujete.

Najděte si koníčky

Buďte k sobě upřímná – většinu času jste doposud trávila s partnerem. A teď nevíte, co s volným časem? Využijte ho pro své koníčky a vyzkoušení nových věcí. Přihlaste se do jazykového kurzu, začněte chodit s kamarádkou pravidelně na cvičení, navštivte kurzy keramiky nebo se zapište do tanečních pro dospělé. Kdo ví, třeba na parketu poznáte i novou lásku.

Jeďte na dovolenou

Jestli vám to finanční situace umožní, nad ničím se dvakrát nerozmýšlejte a vyrazte do zahraničí. Klidně stačí prodloužený víkend v nějaké evropské metropoli – například Paříž, Londýn, krásně je i u sousedů ve Varšavě nebo ve Vídni. Vezměte s sebou kamarádku, dceru nebo maminku a hurá za dobrodružstvím. Nové prostředí, neokoukané tváře, procházky a výlety po památkách jsou přesně tím, co potřebujete. A když to zrovna epidemiologická situace nedovolí? Už jste byla v Telči, ve Slavonicích, v Třebíči, v Novém Boru nebo třeba v Brně…?

Hýbejte se

Hodně lidí bývá po rozchodu „zaseknutých“ nejen duševně, ale i fyzicky. To je chyba! Pohyb udělá dobře celému vašemu já. Nemusíte se nutně sedřít v posilovně, stačí vzít psa na procházku, jít se proběhnout do parku. Kromě toho, že nasajete do plic čerstvý vzduch, proberete k životu i endorfiny, takzvané hormony štěstí. Antistresově působí i jóga, pilates nebo taj-či.

Sejde z očí, sejde z mysli

Pokud jste se rozhodla za svým ex udělat definitivní tlustou černou čáru, musíte se nemilosrdně zbavit všech věcí, které vám ho připomínají. Dárky, co vám dal, společné fotografie a další věci dejte pryč. Nemusíte je nutně vyhazovat do kontejneru, stačí, když je všechny dáte do krabice a tu pak odnesete do sklepa. I psychologové tvrdí, že odstranění „spojovacích článků“ z očí má mimořádně očistný efekt.

Vypusťte emoce

Osvědčenou taktikou je se ze svých splínů vypsat – všechnu svou bolest, rozčilení a zoufalství svěřte papíru. Ten následně můžete roztrhat nebo spálit. Podle psychologů je to skvělá metoda, jak pracovat s emocemi. Druhou možností, jak bolest ventilovat, je jít do lesa, na louku, zkrátka někam, kde není ani noha, a pořádně se vykřičet. V neposlední řadě nezapomínejte ani na pláč – nezadržujte ho v sobě. Když se vám chce plakat, prostě plačte.

Správný jídelníček

Vypjaté a stresové situace se negativně podepisují nejen na naší psychice, ale i fyzické kondici. Proto je důležité nezapomínat na správný a vyvážený jídelníček. Mnoho potravin, u kterých byste to ani nečekala, má takzvaný antistresový účinek. Mandle a sušené meruňky jsou zásobárnou hořčíku, který naše tělo ve stresovém období obzvlášť potřebuje. Krůtí maso obsahuje esenciální aminokyselinu L-tryptofan, která je nezbytná pro vznik serotoninu a melatoninu – hormonů dobré nálady. Mořské ryby (losos, tuňák, makrela) jsou pro změnu bohaté na omega-3 mastné kyseliny, vitaminy skupiny B a železo, které uvolňují napětí a bojují proti únavě.