Neumíráme už ve válkách a díky očkování se povedlo vymýtit řadu infekčních chorob. Na jejich místo nastoupily civilizační nemoci: 80 procent všech lidí se potýká s bolestmi zad, každé druhé úmrtí je u nás připsáno na vrub srdečně-cévním příčinám. Máme spoustu jídla a málo pohybu, takže diabetes se stal novodobou epidemií západního světa. Zdravotníci používají nové pojmy, jako například „syndrom nemocných budov“ nebo „syndrom open space“, charakterizující potíže lidí, kteří pracují u počítačů ve velkých společných prostorách. Změnit životní styl je těžké, rozhodně se ale vyplatí alespoň se o to pokusit. I na ty největší kancelářské neduhy existuje levný a jednoduchý recept.

Dlouhé sezení

Tohle je klíčový problém. Lidské tělo není k sezení stavěno, natož k takovému, které zabere většinu dne. Americké studie prokázaly, že lidé, kteří tráví více času vsedě, mají vyšší riziko úmrtí než lidé aktivní. Výzkumníci dokonce používají srovnání, podle něhož je sezení podobně nebezpečné jako kouření! Když člověk sedí, zpomaluje se u něj činnost lymfatického systému i krevní oběh, omezuje se vyplavování důležitých enzymů do krve. Při sezení je pomalejší metabolismus a horší odbourávání tuků, které se proto ukládají v tepnách a v podkoží. Vědci z University of Missouri dokázali, že lidé, kteří v práci většinu dne sedí, trpí dvakrát až třikrát častěji onemocněním srdce, cukrovkou nebo obezitou.

Lidi, kteří mají sedavé zaměstnání, nazývá Dominik Špiláček, šéftrenér pražského Balance Clubu Brumlovka, žertem „kancelářské krysy“. Podle něj je jejich největším problémem takzvaný horní zkřížený syndrom: je pro něj typické nadměrné zakulacení zad v hrudní oblasti, takzvaná hyperkyfóza, dalším znakem jsou ramena celkově vysunutá dopředu. A asi nejtypičtější a na první pohled viditelné je předsunutí hlavy, nejčastěji ještě v záklonu, s klasicky vystrčenou bradou. „Tento syndrom si budují lidé, kteří mají obecně málo pohybu, neustále hledí do počítače, jsou ve stresu anebo tráví spoustu času za volantem,“ dodává Dominik Špiláček.

TIP:

TIP:

V práci si dělejte pravidelné přestávky, hýbejte se, a když už musíte sedět, srovnejte své tělo a sedněte si k počítači správně. Jak takový dobrý sed vypadá? Chodidla jsou na šíři kyčlí, vodorovně postavená, ukazováčky směřují vpřed. Kolena mírně pokrčená.
Kyčelní kloub je narovnaný – vytahujte se nahoru. Pánev v neutrální pozici – nepodsazujte ani nevysazujte. Záda mějte přirozeně zakřivená. Ramena a lopatky roztahujte do stran a dolů, snažte se uvolnit horní část trapézů. Hlavu naopak vytahujte z těla ven, v ose páteře, bradu lehce zasouvejte.

Přetížené oči

Tvrzení, že si u počítače zkazíte zrak, je mýtus. Pravda ovšem je, že jsou oči při práci s počítačem extrémně namáhány. „Většinou musí přeostřovat na jednu nebo dvě vzdálenosti, bez možnosti uvolnit zaostřování čočky pohledem do dálky, to oči hodně unaví,“ říká Jana Mikšovská z Oční kliniky DuoVize. Zároveň se během práce s počítačem snižuje frekvence mrkání a tím se zhoršuje hydratace povrchu oka, zejména rohovky. Oči mohou být kvůli osychání zarudlé, přichází pocit písku v očích a pálení. Syndrom suchého oka postihuje častěji ženy než muže. „Mezinárodní studie uvádějí poměr dvě ženy ku jednomu muži, ovšem podle běžné praxe očních ordinací je poměr pacientek a pacientů, kteří vyhledají péči, čtyři ku jednomu,“ uvádí Pavel Němec z Oční kliniky Ústřední vojenské nemocnice v Praze.

TIP:

TIP:

Při dioptrické vadě nezanedbávejte nošení brýlí nebo kontaktních čoček, zvlášť u počítače. Platí to hlavně pro lidi s astigmatismem. Na unavené oči jsou v lékárnách k dostání i doplňky stravy.

Hlava k prasknutí

Lidé v kancelářích si na bolesti hlavy stěžují každou chvíli. Někdy za ně mohou problémy s krční páteří, které se dají napravit zdravým sezením, jindy jde o takzvané tenzní bolesti ze stresu. „Tenzní bolesti vznikají následkem vědomého i nevědomého přetížení organismu u jedince, který má sklon takto reagovat. U jiných osob stres může způsobit vředovou chorobu, vysoký krevní tlak, srdeční infarkt a podobně,“ vypočítává lékař Jiří Klempíř z Neurologické kliniky pražské VFN a dodává: „Pokud jste unaveni, nevyspíte se, ráno nesnídáte, nejdete na oběd, v místnosti, v níž celý den sedíte, je dusno, přetopeno nebo zima, klesne vám glykémie, tedy hladina cukru v krvi, a začnou se do těla vyplavovat látky, které se uvolňují při stresu. Jejich vlivem se hůře koncentrujete, všechno vám trvá déle, což člověka deptá, a jste rázem v začarovaném kruhu.“

TIP:

TIP:

Pravidelně odpočívejte, čas od času si udělejte něčím radost a věnujte se svým zálibám.

Vykroucená ruka

Otázka, který předmět mívají mnozí lidé během dne v ruce nejdéle, má jednoduchou odpověď: počítačovou myš. Chronické přetěžování zápěstí může vyústit v syndrom karpálního tunelu. Jde o útlak středního nervu v zápěstí, který pak způsobuje bolesti rukou. „Pacienti s touto diagnózou se objevují v posledních letech v mé ambulanci opravdu častěji. Důvodů může být několik a patří sem i přímý útlak oblasti dlaňové strany zápěstí při práci s myší počítače nebo přetížení šíjového svalstva při nevhodném sedu v kanceláři,“ konstatuje ortoped František Picek z pražského ORP centra. Jelikož mají ženy oproti mužům zápěstí menší, a tudíž i místo, kudy nerv prochází, je užší, je u nich riziko vzniku tohoto syndromu až dvakrát vyšší.

TIP:

TIP:

Dobře zvolená klávesnice s myší vám pomůže se s namáhaným zápěstím vypořádat. Nepatrné zakřivení klávesnice například zlepší pohyb prstů po klávesách. Měkká podpěra zápěstí zase uvolní tlak způsobený nepřirozeným úhlem, který ruka s klávesnicí svírá.