Camilla, vévodkyně z Cornwallu, oslavila půlkulatiny velmi skromně, v kruhu nejbližší rodiny. Žena, jejíž jméno koncem milénia vyvolávalo mezi Brity vášnivé reakce, uspořádala malou večeři v rezidenci Highgrove House v jihozápadní Anglii. Slavila samozřejmě s princem Charlesem, svým manželem, a pak se svými dětmi Laurou a Tomem, které má z prvního manželství s důstojníkem bristké armády Andrewem Parkerem Bowlesem.

Nevelké oslavy se plánovala zúčastnit i sestra vévodkyně Annabel Elliot. Jména dalších hostů britská média nezveřejnila, nicméně samotná Camilla nedávno s bezprostředností sobě vlastní uvedla, že oslavu bude mít jen velmi malou, protože „každý má nějaké závazky. Rodiny už si dneska spolu k večeři jen tak nesednou,“ citoval ji list The Guardian. „Jsem stará a vzpomínám, že v dávných časech jsme si spolu poseděli a pojedli. Nyní má každý nějaké závazky. Trochu mě to štve,“ dodala upřímně žena, jíž se říká Milla. Ovšem v minulých letech dostala celou řadu jmen.

Radioaktivní milenka, nejlínější žena na ostrovech i babochlap. Camilla Parker Bowles si v uplynulých dekádách vyslechla a především v bulváru přečetla hodně přízvisek, kterými ji častovali britští obyvatelé. Mnozí ji totiž – vcelku oprávněně – vinili z krachu manželství korunního prince Charlese a adorované Diany, princezny z Walesu.

Pravda je, že nejstarší syn královny Alžběty II., nyní třiasedmdesátiletý Charles, měl pro Camillu slabost od mládí. Tedy ani ne tak slabost, byl do ní zkrátka zamilovaný. Mimochodem jejich románek prý začal flirtem, když se na něj obrátila na jedné zahradní akci se slovy: „Moje prababička prý byla milenkou vašeho pradědečka, co vy na to?“ Začátkem sedmdesátých let minulého století spolu dokonce chodili a chtěli se vzít, jenže to by Charles nesměl být následníkem britského trůnu. Koruna rozhodla, že Camilla Rosemary Shand, dcera majora Bruce Shanda a Rosalind Cubitt, není pro budoucího krále dostatečně vhodnou partnerkou, což milenci těžce nesli, ale podvolili se a rozešli se.

Camilla se takřka okamžitě provdala za britského důstojníka Andrewa Parkera Bowlese, Charles se oženil až o osm let později za Dianu Spencer z „vhodnější“ rodiny, kterou mu pomáhala vybírat mimo jiné i „kamarádka“ Camilla. Ukázalo se však, že na konci dvacátého století už jen dobrý rodokmen nestačí a manželství, z nějž vzešli princové William a Harry, skončilo v roce 1996 dramatickým rozvodem. „Byli jsme v tom manželství tři,“ přiznávala v následných rozhovorech raněná princezna Diana. Hřebíkem do rakve manželství byly odtajněné telefonické rozhovory prince Charlese s Camillou. Ano, ty, v nichž se vyznával, že by chtěl být „tampónem v jejím těle“.

Po rozvodu s Dianou se Charles s „kamarádkou“ začal zase více vídat. Ona byla také rozvedená, manželství ukončila o rok dříve, byť se svým mužem ve společné domácnosti nežila už skoro deset let.

Radioaktivní milenka

Po tragické smrti princezny Diany v roce 1997 odpor vůči Charlesově milence ještě více zesílil a trvalo řadu let než se veřejnost vyrovnala s Britkou, jejíž smysl pro suchý a cynický humor o dva roky mladší Charles odjakživa více než obdivuje. Pomohlo tomu i zaměstnání špičkového PR manažera, který kdysi pracoval pro list The Daily Mail, jenž se snažil zlepšit pošramocenou pověst „radioaktivní milenky“. Dařilo se mu, a když si Charles Camillu v roce 2005 bral, už se nad tím vesměs mávalo rukou. Také v té době už mnozí zaměřovali svou pozornost na mladé prince Williama a Harryho, kteří pomalu dospívali.

Jednou rozvedená Camilla po novém sňatku nezískala titul princezny z Walesu, ale vévodkyně z Cornwallu, k němuž po loňské smrti královnina manžela, prince Philipa, přibyl titul vévodkyně z Edinburghu. Za bezmála dvacetileté manželství s Charlesem se jí daří vyhýbat se skandálům, které naopak víří jiní členové královské rodiny včetně královnina dalšího syna prince Andrewa nebo vnuka prince Harryho a jeho manželky Meghan Markle. Svědčí o tom i skromná narozeninová večeře ve vlastní rezidenci.

Že by Britové Camillu milovali, to se jistě říct nedá, ale zvykli si. Stejně jako královna Alžběta II., která v únoru překvapivě oznámila – a dala jí tak předčasný dárek k nynějšímu životnímu jubileu –, že až se Charles stane králem, Camilla nebude mít jen titul princezny manželky, jak se uvažovalo dříve, ale získá tradiční titul Queen Consort, tedy královna manželka. Na to už by v 90. letech nevsadil vskutku asi nikdo.

zdroj: https://www.newsweek.com/camilla-sums-everything-wrong-royal-family-1725050