Na provonění koberců

Čajové sáčky vložte do nádoby s vodou a dejte do chladničky. Potom je otevřete a nechte lístečky mírně proschnout, aby nebyly mokré, jenom vlhké. Čajové lístky rozsypejte po koberci a počkejte, až úplně vyschnou. Nakonec koberec vysajte.

Na ochranu rostlin

Několik použitých čajových sáčků louhujte v nádobě s vodou. Potom tímto slabým čajem polijte rostliny – ochrání je před houbovými infekcemi. Nebo sáčky otevřete a čajové lístečky rozsypte okolo rostlin jako hnojivo a ochranu před škůdci.

Na čištění skla

Použité čajové sáčky znovu zalijte vroucí vodou a nechte louhovat. Výluh poslouží jako sprej na čištění okenních tabulí, zrcadel a jiných skleněných povrchů.

Na neutralizaci pachů

Použité sáčky dejte do misky a vložte do chladničky. Několik sáčků vhoďte do koše na odpadky. Možností je nekonečně mnoho. Například, jestli chováte kočku, přimíchejte čajové lístečky do kočičí toalety.

Na osvěžení vzduchu

Na použitý sáček kápněte trochu svého oblíbeného esenciálního oleje a zavěste ho jako osvěžovač vzduchu. Protože čajové lístky pohlcují pachy, splní dvě úlohy zároveň a na dvojnásobný čas

Na odmaštění nádobí

Špinavé nádobí naplňte teplou vodou a vhoďte do ní několik použitých sáčků s čajem. Absorbují mastnotu i bez použití silných chemikálií. Čaj uvolní i připálené zbytky, takže je nebudete muset silně drhnout.

Na vyčištění rukou

Po práci s česnekem, cibulí nebo rybami si vydrhněte ruce čajovými sáčky. Odstraní z nich zápach a nepodráždí pokožku.

Na ztvrdlou kůži

Do lavoru s teplou vodou vhoďte pár použitých čajových sáčků a důkladně si odmočte nohy. Koupel změkčí ztvrdlou kůži na patách i otlaky a zanechá příjemně svěží pocit.

Báječná rada

Báječná rada

Vlhké čajové sáčky vydrží při pokojové teplotě asi den, potom začnou plesnivět a zapáchat. Pokud je nepoužijete jiným způsobem hned, odložte je do chladničky. Ale mějte na paměti, že i v chladu se po čase začnou kazit. Pokud už nevoní, vyhoďte je.

ZDROJ: časopis Vlasta, časopis Báječná žena

Související články