Nejvhodnější čas

Bylinky sbírejte, dokud jsou mladé a svěží, tehdy mají nejvyšší obsah účinných látek. Natrhané bylinky se nedoporučuje oplachovat vodou, protože by mohly chytit plíseň. Pokud jsou zaprášené, večer před sběrem je jemně osprchujte hadicí, aby do rána uschly. Na sušení vyberte jen pěkné, dobře vybarvené natě. Na výběr máte několik způsobů sušení.

Na vzduchu

Nejjednodušší, ale i nejdelší způsob sušení, který se nemusí vždy vydařit. Nať při něm lehce ztratí barvu a při vysoké vzdušné vlhkosti mohou rostliny chytit plíseň, proto se nedoporučuje sušit je v kuchyni. Velmi aromatické bylinky sušte odděleně.

Bylinky rozložte v tenké vrstvě na pečicí papír a sušte při pokojové teplotě v suché, tmavé a vzdušné místnosti. Občas je zkontrolujte a popřehazujte rukou. Bylinky jsou optimálně usušené, když šustí a drolí se v prstech.

Natě svažte do kytiček po 5–8 stoncích a zavěste volně, aby se navzájem nedotýkaly. Sušte v suché, dobře větratelné místnosti, kde je teplota 20–25 °C. Čím méně světla, tím hezčí barvu si uchovají. Pokud je pověsíte na půdu, do stodoly či zahradního domku, můžete svazky ochránit papírovými sáčky, aby se na ně neprášilo, sušení ale potrvá déle.

Báječný tip

Báječný tip

Existují i speciální závěsné sítě na sušení, kde můžete bylinky rozložit naplocho. Sítě mají 1–8 kruhových pater různého průměru a od toho se odvíjí i jejich cena. Pozor! Bylinky nikdy nesušte na přímém slunci. 

V sušičce

Pokud se rozhodnete investovat do sušičky potravin, nesáhněte po nejlevnější (viz info na následující dvoustraně). Některé totiž suší nerovnoměrně a budete muset překládat podnosy nebo část bylinek dosušovat. Většina suší horkým vzduchem při teplotě 30 °C. Sušení trvá od 3 do 6 hodin, což závisí na výkonu sušičky. Pokud bylinky předtím opláchnete, počítejte s ještě delším sušením.

Infračervené sušičky fungují na principu infratechnologie a sušení v nich trvá kratší dobu. Pracují automaticky, protože mají vestavěný senzor vlhkosti, který rozezná, zda jsou bylinky správně usušené. Stačí je nastavit a nemusíte se o nic starat. Před nákupem si dobře promyslete, zda sušičku skutečně využijete a investice se vám vyplatí, nebo to bude další zbytečný objemný spotřebič, který vám zabere místo v kuchyni či komoře.

Sušení v horkovzdušné troubě

Možná máte doma pomocníka, o kterém nevíte, že umí perfektně sušit natě i bylinky. Pokud vaše trouba pracuje s horkovzdušným ohřevem, není co řešit. Nejprve se přesvědčte, jakou nejnižší teplotu můžete nastavit při ohřevu s ventilátorem. Bývá to 30 nebo 40 °C, což je ideální. Postup je velmi jednoduchý. Bylinky rozložte na pečicí papír v tenké vrstvě. Najednou můžete sušit i 3 plechy, ty vložte do trouby ve stejné vzdálenosti od sebe. Nastavte ohřev s ventilátorem a teplotu 40 °C. Zasuňte plechy, ale dvířka trouby nechte pootevřená, aby vlhkost unikala ven. Petrželová nať se usuší přesně za 3 hodiny, oregano za 4 hodiny (při 30 °C to potrvá déle). Vyndejte plechy z trouby a nať nechte ještě rozloženou na papíře, aby vychladla a aby se odpařila zbytečná vlhkost. Skladujte v celku ve sklenici s několika zrníčky pepře. Do kořenky si elektrickým sekáčkem vždy nasekejte jen tolik, kolik se do ní vejde. Při sušení horkým vzduchem si nať zachová krásně zelenou barvu, dokonce je aromatičtější než čerstvá.

ZDROJ: časopis Vlasta, časopis Báječná žena

Související články