1. Drenážní vrstva

Bylinky jsou citlivé na přemokření. Proto při výsadbě dbejte na to, aby měla nádoba odtokový otvor a na dno nasypte dostatečnou drenážní vrstvu z keramzitu nebo drobných kamínků, které zabrání přemokření substrátu.

2. Správné kombinace

Máta, meduňka a dobromysl jsou rostliny, které se rychle rozpínají a mohou utlačit ty ostatní, méně dominantní. Nepěstujte je proto v kombinovaných výsadbách bez toho, abyste jim vymezili hranice. Pokud se vám líbí smíšené výsadby, rostliny nechte v květináčích a v nich je zasaďte do společné nádoby.

3. Substrát na bylinky

Bylinky pěstujte ve speciálním substrátu určeném pro bylinky, který je lehký, vzdušný a propustný, přesně, jak to mají rády. Substrát pro květiny není vhodný, protože obsahem výživných látek podněcuje rostliny bohatě kvést.

4. Ideální nádoba

Nádoba na pěstování bylinek by měla být dostatečně velká a prostorná, rostlinky se budou krásně rozrůstat. Pokud bylinky pěstujete na sluncem rozpáleném balkoně, vyhněte se kovovým nádobám. Vhodnější jsou keramické či dřevěné (budete muset častěji zalévat) nebo květináče z plastu.

5. Vhodné stanoviště

Bylinky mají rády teplé slunečné stanoviště, chráněné před větrem, které zabezpečí, že budou tvořit éterické oleje. Pokud je pěstujete na rozpáleném balkoně, dopřejte jim pravidelnou zálivku a zabezpečte, aby na ně nepražilo polední slunce, protože může lístky spálit.

6. Vyvážená zálivka

Jsou citlivé na přemokření, proto je zalévejte tehdy, když to potřebují, nikdy ne do zásoby. Rozmarýn a petrželová nať potřebují méně vody.

7. Pěstujte ze semínek

Ideální je, pokud si rostliny vypěstujete ze semínek. Budete tak mít vlastní sazenice a posléze vlastní rostliny. Tak zabezpečíte, že bylinky budou adaptované na konkrétní stanoviště a nebudou si muset zvykat na nové prostředí jako v případě, že byste si z obchodu přinesli dospělé rostliny.

8. Pravidelně sbírejte

Pokud budete pravidelně sbírat úrodu, dočkáte se nových svěžích lístků. Snažte se pravidelně odstraňovat maximálně třetinu délky výhonku. Bazalku zaštipujte, podpoříte její kompaktní rozvětvený vzhled.

9. Nebojte se nových odrůd

Nemusíte pěstovat jen mátu s typickou chutí. Vyzkoušejte například ananasovou, jahodovou nebo netradiční čokoládovou mátu, která dodá dezertům znamenitou chuť. Výborný je i citronový tymián, který má dvojbarevné listy a oživí nápoje i masová jídla.

10. Přezimování

Rostlinám se na balkoně daří od 15. května asi do 15. října. Rozmarýn, pažitku či petržel můžete bez obav nechat přezimovat v chladné, bezmrazové místnosti, například ve světlé, nevytápěné chodbě, a úrodu můžete sbírat i v zimních měsících. Například bazalka se však v našich podmínkách pěstuje jako letnička.

Vysaďte si s námi

Vysaďte si s námi

  • Do dvou dřevěných bedniček, které si můžete zhotovit i sami doma, nasypte dostatečnou drenážní vrstvu. Abyste zabránili jejich přetékání, vystelte je netkanou textilií. Na drenáž nasypte substrát a vysaďte fenykl, hlávkový salát, šalvěj a tymián. Výsadbu můžete oživit například růžovým muškátem „Pink Capitatum“.
  • Například fialová kombinace tón v tónu s muškáty, levandulí, rozmarýnem a tymiánem ozdobí každou terasu či balkon. Důležitá je souměrná výsadba. Vysokou levanduli sázejte tak, aby nestínila nižším druhům okolo sebe.

ZDROJ: časopis Vlasta

Související články