Užijte si chvíle pro sebe. Zapalte si k nim svíčku a pusťte příjemnou hudbu. Koupel si můžete připravit různě. Do napuštěné vany přidejte sáček s jednou či vícero bylinkami. Sušené bylinky nasypte do koupele nebo je nejdříve vylouhujte, potom přidejte jen čistý výluh. Důležité je však zvolit správné kombinace rostlin, protože ty budou působit nejen na tělo, ale i na ducha.

Voňavý a uklidňující

Připravte výluh asi ze 70 g květů levandule. Aspoň 20 minut je louhujte v horké vodě, potom přeceďte a přidejte do koupele. Levandule je výborná na suchou pokožku, ale pomáhá také hojit rány.

Tělový krém s levandulí

Po příjemné koupeli dopřejte své pokožce i jemný balzám s uklidňujícím účinkem. Asi 50 g kokosového oleje, lžíci mandlového oleje a lžíci včelího vosku ohřejte ve vodní lázni. Rozmíchejte a přimíchejte 20 kapek levandulového esenciálního oleje. Směs nalijte do skleněné lahvičky, nechte vychladnout a ztuhnout.

Olej z okvětních plátků růže

Na citlivou a vysušenou pokožku blahodárně působí růžový olej. Na jeho přípravu potřebujete 200 ml kvalitního slunečnicového nebo olivového oleje lisovaného za studena a asi 20 g čerstvých růžových plátků. Olej a okvětní plátky dejte do sklenice a tu uzavřete. Nádobu na týden umístěte na tmavé místo s pokojovou teplotou, občas promíchejte. Potom přefiltrujte a nalejte do lahvičky z tmavého skla. Skladujte na chladnějším místě bez přístupu světla.

Sbohem tvrdým a popraskaným patám

Tento problém obyčejně řešíte až před létem, kdy je opět třeba obout sandály či vystavit bosé nohy na odiv někde u vody. Tvrdá a popraskaná kůže na nohách není nic pěkného ani příjemného. Je to jen výsledek ignorování péče. Abyste těmto starostem předešli, dopřejte svým chodidlům přírodní péči. Prospěje jim masáž, která je prokrví. Hned po ní je vhodná teplá koupel, do které můžete přidat oblíbené bylinky, vonný olej, mořskou sůl nebo si udělejte peeling. Vzápětí paty ošetřete pemzou. A důkladně do nich vmasírujte mast – například měsíčkovou. Potom si obujte staré bavlněné ponožky a mast nechte působit, ideálně přes noc.

Domácí mast z měsíčku lékařského

Domácí mast z měsíčku lékařského

Potřebujete: 250 g vepřového sádla, 2 hrsti čerstvých či sušených květů měsíčku lékařského, nádobku s víčkem

Na mírném ohni v hrnci či hlubší pánvi rozehřejte sádlo a promíchejte v něm měsíček. Směs chvíli dobře míchejte. Dejte pozor, aby se nepřipálila. Když jste bylinky dobře rozmíchali, sádlo odstavte z ohně, nechte ho vychladnout a pár hodin odstát. Potom ho opět rozehřejte a přeceďte přes jemné sítko, případně přes plátno. Přecezené sádlo dejte do nádob a odložte do chladničky.

ZDROJ: časopis Vlasta, časopis Báječná žena

Související články