Fenykl

Dodává jasný úsudek a schopnost poznat a připustit si vlastní hranice. I když to zpočátku bolí – většinou je dobré, když se hranice vyjasní. Zřetelné NE je pro ostatní vždycky lepší než pasivně agresivní ANO. Fenykl pomáhá stát si za svým.

Jalovec

Tato rostlina zajišťuje ochranu duše, především při velkém konfliktu. Jalovec vás při něm posílí, takže místo abyste se mu vyhýbali, můžete mu srdnatě čelit. Přitom se spor nevymkne z rukou, protože jalovec pomáhá zůstat klidný a rozhodný – hluboko uvnitř se budete cítit sami sobě oporou. Plody tohoto keře chutnají skvěle a hodí se k ochucení zvěřiny nebo kysaného zelí. Jalovcová tinktura je pak dobrá na zažívání.

Kopřiva

Mezi léčivkami patří ke skutečným všeumělům. Zatímco na tělesné úrovni se kopřiva stará o to, aby metabolismus jel správně, a nasazuje se při zánětech ledvin a močových cest, na psychické nás zas dokáže podpořit ve vyjadřování negativních emocí. Naše NE podporuje pozitivní energií, prostou závisti nebo nepřízně.

Andělika

Zemitá vůně anděliky nás odkazuje na to, s čím si jako léčivka umí poradit: podporuje naše hluboké zakořenění v bytí a důvěru v naše blízké. S touto důvěrou pak zvládnete udělat i něco nepříjemného – tím, že řeknete někomu NE – protože víte, že takové ne neznamená konec všeho. Andělika bojuje proti strachu a pomáhá, aby si člověk stál za svým. Mimo jiné je rostlina účinná i při střevních obtížích.

Divizna

Tato vysoká vzpřímená rostlina podporuje naše silné Já, abychom byli hrdí a měli přímo královské vědomí vlastní hodnoty. Pokud musíte čelit mocenským bojům a vykořisťování, může vám divizna pomoci. Po tělesné stránce uvolňuje tato bylina hleny a pomáhá při zánětech horních cest dýchacích a při dalších příznacích nachlazení.

Hloh

Definitivní sbohem vždycky bolí, i když společně strávený čas nebyl zrovna pěkný. Hloh pomáhá vymanit se z nezdravého vztahu, podpoří nás v tom říci NE a také si na něm trvat. Tato léčivka nám v krizových situacích dokáže přinést uvolnění.

Sporýš/verbena

Patří k bylinám, které nám dodávají odvahu. Se svými drobnými, něžnými kvítky je jako stvořená pro lidi, kteří mají strach. Posiluje sebelásku a vitalitu. Má podpůrný vliv při poruchách pozornosti a zmírňuje neklid.

Třezalka

Když neumíme říct NE, může to být depresivní. Třezalka čerpá sluneční energii, dodává radost a tím poskytuje zdravý základ pro to, abychom bránili své hranice. Pod povrchem se pak hromadí spousta zloby. Třezalka vás povzbudí v rozhodnutí, že než abyste obelhávali sami sebe, je lepší, když bude vaše okolí občas zklamané.

Levandule

Pomáhá nám najít svůj střed, zůstat uvolněný a sledovat dění s klidným odstupem. Postoj, který umožňuje občas někomu odporovat, když nevidíte smysl v jeho rozhodnutí. Jemná květinová vůně levandule navozuje harmonickou atmosféru. Navíc pomáhá při potížích se spaním a při vnitřním neklidu.

Rozmarýn

Kdo zvažuje nějaké závažné rozhodnutí nebo by chtěl oponovat všeobecné úmluvě, měl by svá jídla často ochucovat rozmarýnem. Příjemným vedlejším účinkem rozmarýnu je jeho antibakteriální účinek.

ZDROJ: časopis Vlasta, ratgeber.bunte.de, Zijemehomemade.cz