BERAN

Černý bez

Tvrdohlavci mají sklony podléhat hypochondrii. Když přijde opravdový zdravotní problém, tváří se, že nic, dokud je k lékaři nedoženou čtyřicítky teploty. Problém s oslabenou imunitou často souvisí se stresem, doprovázejícím pracovitost a až přehnanou pečlivost. Naše babičky posilovaly organismus bezinkovým sirupem. Vyrazte na jaře na květy černého bezu, funguje také odvar z bezinek.

BÝK

Podběl lékařský

Spoustu Býků provází pokašlávání a troubení do kapesníku, a to nejen v chladných měsících, ale celoročně. Posílení organismu a hlavně imunity zvládne drobná, nenápadná bylinka s velkou léčivou silou. Podběl lékařský pokryje bohatě louky s příchodem jara. Prospěje vám procházka na čerstvém vzduchu a sbírání kvítků, které doma nasušíte do zásoby. Do čaje jich stačí lžička.

BLÍŽENCI

Kopřiva dvoudomá

Rozhárané znamení ukolébá pravidelný pitný režim. Bylinkové čaje dvakrát denně, ráno osvěžující máta, večer zklidňující meduňka. Nebo heřmánek kdykoliv. Plus dvakrát do roka, tedy na jaře a na podzim, pořádně pročistit organismus a vyplavit škodlivé látky. O pozornost se hlásí kopřiva. Roste všude a trochu palčivosti při trhání stojí za to. Samozřejmě, můžete si ji ulovit už nasušenou v lékárně.

RAK

Mateřídouška obecná

Pomalejší Raky zlobí sklony řešit věci do hloubky, přemýšlet o všech důsledcích, sklouzávají k trápení. Po duši pohladí bylinka s nádherným názvem – mateřídouška. Klidně ji můžete pěstovat na skalce, potom stačí přejet rukou keřík, aby se rozvoněla a zahnala z hlavy stres a smutek. Když trochu sušené aromatické mateřídoušky nasypete do sáčku a dáte pod polštář, čekejte krásné sny.

LEV

Ostropestřec mariánský

Vrčícímu zvířeti se vyhněte. Velmi pravděpodobně ho právě trápí buď žlučník, nebo játra. A protože král zvířat vyžaduje zvláštní zacházení, nečekáme, že půjde sbírat bylinky. Zaboduje drsně znějící ostropestřec, připomínající bodlák. Tinktura platí na problémy se zažíváním, konejší podrážděná játra. V homeopatii se používá na zmírnění depresí.

VÁHY

Třezalka tečkovaná

Typické váhání, bohužel i při řešení maličkostí, způsobuje stres a úzkosti. Sázkou na lepší život je seznámení s třezalkou. Miluje sluníčko, květ vypadá jako malé sluníčko a slunce vnáší také do duše. Má v lidovém léčitelství pověst ochránkyně před zlem. Výtažek zahání depresi a bolesti hlavy ve dne i noční můry během spánku. Také se používá na léčení ran na kůži, spáleniny a křečové žíly.

STŘELEC

Čekanka obecná

Hvězdy jim přisoudily nestřídmost, těžko odolávají vrchovatě naloženým talířům a sklenkám alkoholu. Prvním příznakem bývá citlivý žaludek. Zalijte ho čajem z čekanky. Už pohled na modré květy v přírodě zklidňuje, jako pohlazení funguje i na trávení. Dokonce i v případě, že se problémy posunou směrem ke žlučníku nebo zamíří na játra. Čekanka pročišťuje i močovou soustavu.

VODNÁŘ

Bobkový list

Vodnáři nervozitu zajídají, a tak je často trápí nadváha. Čert vem ztracený vosí pas, ale kila navíc přinášejí spoustu nepříjemných zdravotních komplikací, od bolavých kolen a kotníků až po vysoký tlak. Povolejte přírodního siláka, štěpícího v těle nahromaděné tuky. Odvar z bobkového listu, samozřejmě s odlehčením jídelníčku a dodržováním pitného režimu významně ulehčí život.

PANNA

Heřmánek pravý

Jemné pohlazení přinese citlivému znamení slavná česká bylinka – heřmánek. Uspokojí náročné Pannino zažívání, čaj působí i očistně. Heřmánek kvete od června až do září a ten pravý poznáte podle vypouklého žlutého středu, květního lůžka, které je duté. Květy pronikavě nahořkle voní. Prospívá i oplachování vlasů heřmánkovým nálevem nebo regenerační koupel.

ŠTÍR

Kostival lékařský

Štíři, na rozdíl od svých odolných jmenovců z říše hmyzu, mají zranitelnou kůži, trápívají je záda a ke stáru revma. Pro ně jsou skvělá bylinková mazadla. Kraluje jim kostival. Obklad či balzám hojí rány, mírní modřiny, problémy se žílami, podporuje prokrvení pokožky. Masáž šíje, zad a kloubů uleví od bolesti. Výluh ze sušených listů přimíchaný do koupele regeneruje.

KOZOROH

Meduňka lékařská

Kozoroha v čekárně u lékaře potkáte málokdy, má totiž pevné zdraví. Jenom jako většina z nás v moderní době trochu podléhá stresu, především pokud žije ve velkoměstě. S blahodárnou přírodou ho propojí meduňka. Čaj zažene dočasnou nespavost, ale také spraví chuť k jídlu. Výluh ze sušené meduňky s citronovou vůní se také dá využít na přírodní péči při mytí vlasů nebo obličeje.

RYBY

Šalvěj lékařská

Ryby fandí zelené lékárně, proto jim klidně doporučíme popíjení šalvějového čaje, který nechutná nijak oslnivě, ale funguje. Posílí přecitlivělý organismus, zažene únavu, dokonce platí i na vylepšení slabšího zraku. Znamení dobře vnímá vůně, takže se uplatní i esenciální olej ze šalvěje. Stačí kapka na spánky nebo do aromalampičky, potěší také voňavá šalvějová koupel.

ZDROJ: časopis Vlasta, https://www.tarot.com/astrology/plants-herbs-zodiac-sign https://animamundiherbals.com/blogs/blog/superfoods-herbs-for-your-zodiac-sign

Související články