Nadýmání. Známe ho všichni a radost nám určitě nedělá. Přestože se obvykle jedná o dočasný problém, způsobený reakcí na nesprávnou stravu, který po několika hodinách odezní, i tak dokáže pěkně potrápit. Za zvýšenou plynatostí však může stát také alergická reakce na konkrétní typ potraviny, případně nesnášenlivost lepku či laktózy, kterou bychom v případě, že nám potíže s ní spojené komplikují život dlouhodobě, měli řešit s lékařem.

Věděli jste, že...?

Věděli jste, že...?

V důsledku hormonálních výkyvů jsou k nadýmání obecně náchylnější ženy, zejména v období před menstruací. Běžné je také nadýmání v těhotenství a během menopauzy.

Zbavte se nadýmání svépomocí

V případě „běžného“ nadýmání, které není časté a především nezpůsobuje bolesti nebo jiné zdravotní komplikace, můžete vyzkoušet několik preventivních opatření, díky kterým by se měl dát střevní mikrobiom do pořádku a plynatost minimalizovat. Naprostým základem léčby je úprava jídelníčku a dostatek pohybu. Přinášíme konkrétní tipy.

Tip 1: Jezte pomalu a pořádně jídlo kousejte

Když jíte a polykáte, do trávicího traktu se dostává současně s jídlem i vzduch, zejména pokud sousta hltáte. Snažte se proto jíst co nejpomaleji, jídlo si vychutnávejte a pořádně ho rozžvýkejte. „Abyste zlepšili své trávení, měli byste každý kousek potravy kousat až desetkrát více, než koušete,“ radí Martin Kudera, zakladatel Farmy Živina zabývající se zdravým stravováním s ohledem na šetrnost. Samozřejmostí je pak konzumace kvalitních potravin, ideálně v co nejpřirozenější podobě. Průmyslově zpracované potraviny omezte na minimum.

Tip 2: Nepřejídejte se, ale jezte pravidelně

Svým střevům a obecně trávení nejlépe ulevíte tím, že budete jíst střídměji. To však v žádném případě neznamená, že máte držet hladovku. Pouze si dopřávejte porce, u kterých víte, že jste schopni je strávit bez potíží. Jezte pravidelně, zdravě a naslouchejte svému tělu.

Tip 3: Pozor na pití před i po jídle

Přestože se říká, že hlad je převlečená žízeň, nesnažte se tělo ošálit tím, že si k jídlu nalijete plnou sklenici vody, abyste se zasytili. „Alespoň půl hodiny před plánovaným jídlem, ale i po něm, byste naopak pít neměli. Vyzkoušejte to a vaše střeva vám poděkují,“ tvrdí Martin Kudera a dodává, že pokud praktikujete pití vody s citronem ráno nalačno, můžete vyzkoušet alternativu v podobě jablečného octa, ve kterém je ideální poměr probiotik a prebiotik.

Tip 4: Vynechejte sycené nápoje

Za nadmuté břicho můžou z velké části také sycené nápoje. Bublinky jsou totiž tvořeny oxidem uhličitým, což není nic jiného než plyn. Je tedy logické, že když do sebe nalijete půl litru limonády, budete mít břicho jako balón. Přednost proto dejte raději čisté neperlivé vodě nebo neslazenému čaji.

Tip 5: Zařaďte do jídelníčku probiotika

O střevní mikrobiom je vhodné pečovat. Jak? Příjmem probiotických bakterií. Probiotika totiž pomáhají regulovat fermentační procesy ve střevě, čím zmírňují nadýmání. Najdete je například v zakysaných výrobcích nebo kvašené zelenině. "Doporučuji pár vidliček kimchi ke každému jídlu a brzy pocítíte jeho přínosy,“ radí Martin Kudera.

Zajímavost!

Zajímavost!

Pikantní korejský salát kimchi je skvělou prevencí proti nadýmání, přestože ze začátku může naopak plynatost způsobovat. Jakmile si však na něj střevo navykne a střevní mikrobiom se „přenastaví“ a začne správně fungovat, nadýmání ustane.

Tip 6: Pravidelně se hýbejte

V prevenci proti nadýmání hraje veledůležitou roli také pohyb. Ten podporuje peristaltiku střev a pomáhá se zpracováním nahromaděného plynu. Podle fitness trenérky Markéty Brožové fyzická aktivita ulevuje dokonce i v případě, že už máte problém. "Běžte se projít, zajděte si na kruhový trénink nebo sedněte na kolo,“ doporučuje.

Zdroj: naturhouse-cz.cz healthline.com prevention.com syncom.cz