Bolesti zad

Častou příčinou bolestí zad jsou nepromyšlené pohyby při zvedání těžkých předmětů, ale většinou záda bolí v důsledku celkového nesprávného způsobu života.

Prevence

Jako preventivní opatření proti bolestem zad se snažte neustále si uvědomovat své držení těla, ale také běžné každodenní pohyby, které vystavují vaši páteř a záda zbytečným potížím:

  • Vysoké podpatky si berte jen občas, jejich dlouhodobé nošení mění přirozené zakřivení páteře a sklon pánve a může přispět k bolestem zad a kolen.
  • Pravidelně se přesvědčujte o tom, že správně stojíte a sedíte (občas se zkontrolujte ve velkém zrcadle).
  • Měňte pracovní polohu – při práci u počítače se každých 20 minut protáhněte a projděte.
  • Při nošení těžké tašky střídejte ruce, batoh noste zavěšený na obou ramenou.

SPRÁVNÉ DRŽENÍ TĚLA

SPRÁVNÉ DRŽENÍ TĚLA

Hlava a šíje: Nejvyšším bodem vašeho těla by mělo být temeno hlavy, nikoliv čelo. Hlavu a bradu držte v přirozené pozici – ani ne příliš v záklonu, ani ne v

předklonu. 

Horní část zad: Vypněte hrudník, ramena stlačte dozadu, ale jen tak, abyste se v tomto postoji cítili přirozeně.

 

Dolní část zad: Zatáhněte břicho a stáhněte hýžďové svaly. Snažte se bederní páteř příliš neprohýbat ani nevysazovat dozadu.

Jak dobře spát

Pořiďte si kvalitní matraci, středně pevnou (ani měkkou, ani tvrdou) – takovou, která se dostatečně prohne a přizpůsobí se tvaru těla a zakřivení páteře. Pravidelně ji obracejte. Polštář by měl podpírat hlavu a krk tak, aby krční páteř nevybočovala z přirozené polohy.

Co v autě

Máte-li problémy s páteří, uvažujte o autě s automatickou převodovkou, časté řazení zatěžuje páteř. Při nasedání a vysedání se snažte nekroutit trupem, správně si nastavte sedadlo a opěrku hlavy. Po dvou hodinách jízdy si udělejte nejméně jednu delší přestávku. Pořádně se protáhněte, projděte se, nebo udělejte pár cviků.

Akupunktura

Při bolestech zad je vhodná také akupunktura. Tato tradiční čínská metoda může pomoci, pokud se podaří přesně napíchnout akupunkturní body, podpořit tok energie a tak zklidnit bolesti. Má ovšem relativně krátkodobý účinek.

Šia-tsu

Japonská masážní terapie šia-tsu – tlak prstů na určitá místa v těle a protahování – stimuluje proudění energie v těle a může do určité míry tlumit bolest v zádech.

Masáže

Pokud najdete kvalitního maséra, dokáže vám vhodně zvoleným typem masáže od bolesti výrazně ulevit, a to buď klasickou, nebo reflexní masáží.

Neležte

Při bolestech zad už lékaři nedoporučují klid na lůžku, protože svaly, vazy a klouby potřebují pohyb – jinak ztratí funkčnost. Zádové svaly musí být tak silné, aby ochránily páteř. Před cvičením je nezbytné se rozehřát, abyste se vyhnuli riziku natržených vazů.

Při cvičení se vyhýbejte prudkým rotačním pohybům, při bolesti ihned přestaňte!

JAK CVIČIT NA ZÁDA

JAK CVIČIT NA ZÁDA

  • Krční páteř nejlépe procvičí ohýbání a protahování šíje, otáčení, záklony a úklony hlavy. 
  • Horní část zad a ramena procvičujte pohybem rameny vpřed a vzad a jejich kroužením. Hrudní páteř protáhnete předklonem vestoje s nataženýma rukama zapřenýma o opěradlo židle. 
  • Bederní páteř protáhnete nejlépe vleže překlápěním pokrčených kolen, zádové svaly v poloze na břiše zvedáním hlavy a ramen. 
  • Při bolestech kloubů nebo v kříži, při napětí a ztuhlosti v krční páteři, v oblasti ramen a zad pomáhá pravidelné cvičení pilates.

Bolesti kyčlí

Mezi nejvíc namáhané klouby v těle patří kyčle. Chůze, běh, ale i pouhé stání na ně působí obrovskou zátěží, která mnohokrát převyšuje váhu těla.

Jaká je příčina

Některé potíže s kyčelními klouby se mohou objevit už v dětství. Pokud máte bolestivé a ztuhlé kyčle, musíte nejprve zjistit příčinu potíží.

Artróza

V dospělosti je nejčastějším onemocněním kyčlí artróza. Je v podstatě důsledkem opotřebování kloubu, kdy se jeho chrupavka a její povlak postupně ztenčují a kosti se o sebe začnou bolestivě třít. Kromě toho bývá postižena i tzv. synoviální tekutina, která je důležitá pro správnou funkci chrupavky. Lékaři vám pomohou najít léky, injekce a výživové doplňky, které zpomalují poškozování chrupavek a potlačují bolest. Artróza se projevuje mírnými bolestmi a ztuhlostí kloubů, především ráno a po odpočinku.

Co dělat?

  • Snižte zátěž kloubů – zhubněte pomocí zdravé stravy a cvičení.
  • Noste vhodnou obuv, nejlépe odpruženou, při chůzi si pomáhejte sportovními teleskopickými holemi.
  • Aktivně se věnujte posilovacím, protahovacím a aerobním cvikům (podle závažnosti nemoci), zátěž zvyšujte postupně.

POMÁHAJÍ I BYLINKY

POMÁHAJÍ I BYLINKY

  • K léčbě artrózy se používají byliny s obsahem protizánětlivých látek. Například tužebník jilmový, vrbová kůra nebo list břízy obsahují salicyláty, což je aktivní látka aspirinu. 
  • Na bolestivé a oteklé klouby můžete použít obklady z mořských řas.

Protahovací cvičení

Při artróze je důležité pohybovat postiženými klouby každý den v plném rozsahu, aby se co nejvíc omezila jejich ztuhlost. Protahovací cvičení pomáhají zmírnit bolest a zlepšují pohyblivost kloubu. Mohou vám také pomoci k celkovému uvolnění.

Záda

Postavte se s rukama v bok. S boky stále směřujícími vpřed se pomalu uklánějte nejdřív na jednu a pak na druhou stranu.

Kyčle

Lehněte si na záda a pomalu přitáhněte jedno koleno k hrudníku. Druhou nohu držte co nejvíc nataženou. Cvik zopakujte druhou nohou. Přitlačte kříž k podložce a protáhněte si záda. Posaďte se zpříma, spojte chodidla a přitáhněte je co nejblíže k tělu. Rukama jemně zatlačte na kolena, aby se ještě víc přiblížila k podložce.

LÉČBA TEPLEM A CHLADEM

LÉČBA TEPLEM A CHLADEM

  • Značnou úlevu od bolesti při artróze přináší zahřívání postiženého kloubu. Jako zdroj tepla lze použít elektrickou nahřívací dečku nebo lahev, horký obklad či zábal. Přikládejte je na bolavý kloub na 20 minut. 
  • Zklidňující účinek mají také teplé koupele. Při zánětu (artritidě) může po aplikaci tepla naopak dojít k zhoršení. 
  • Kloubům postiženým zánětem ulevuje léčba chladem. Do ručníku nebo žínky zabalte kostky ledu a obklad přiložte na bolavý kloub. 
  • Místo ledu můžete použít sáček mraženého hrášku.

Cvičení na uvolnění

Relaxace podporuje celkovou duševní pohodu a lidem s artrózou v mnoha případech pomáhá z chronické bolesti, když se vyrovnají se stresem. Existuje mnoho různých relaxačních technik; pro začátek můžete vyzkoušet toto cvičení: Lehněte si na záda. Snažte se soustředit na svaly prstů u nohou. Napněte je, počítejte zvolna do pěti a povolte. Nyní zaměřte své myšlenky postupně na jednotlivé části těla, a to tak, že budete postupovat odzdola nahoru. Každou následující svalovou skupinu stáhněte, napočítejte do pěti a uvolněte se. Až se propracujete celým tělem až k očím, doširoka je otevřete, zvedněte obočí a pak uvolněte. Dál klidně ležte, pomalu pravidelně dýchejte a vychutnejte si pocit uvolnění.

JAK ZMÍRNIT BOLEST KLOUBŮ

JAK ZMÍRNIT BOLEST KLOUBŮ

  • Aplikujte si teplé obklady (zahřívací láhve nebo polštářky). 
  • Vyzkoušejte masáž s krémy, které při vtírání vytvářejí teplo. 
  • Choďte plavat do teplejší vody. 
  • Vyzkoušejte akupunkturu a homeopatii.
  • Kupte si mast nebo pleťové mléko s mentolem, rozmarýnem či levandulí. 
  • Bolavý kolenní kloub zkuste obložit listem kapusty – má dokonce i vhodný tvar, ale hlavně protizánětlivý účinek.

Artritida

Kyčelní klouby může poškodit i autoimunitní onemocnění, kdy je zánět vyvolán reakcí imunitního systému – to je případ revmatoidní artritidy a některých dalších nemocí. Pokud jste unavení, někdy máte zvýšenou teplotu a ztuhlé klouby se zarudnutím a bolestivými otoky zápěstí, prstů, kolen nebo kotníků, přičemž okolí kloubů bývá teplejší, pak nejspíš máte revmatoidní artritidu.

Co doporučí lekář

Pokud je příčinou vašich potíží zánětlivá artritida, lékař vám doporučí léky a rehabilitační programy. Fyzioterapeut vám poradí, jak ztuhlé klouby rozhýbat a jakým cvičením posílit tonus svalů kolem kyčle.

Co dělat?

  • Pokud máte nadváhu, zhubněte.
  • Noste vhodnou (velmi často širší) obuv s odpruženou podrážkou.
  • Procvičujte raději celé tělo než jen postiženou část, před cvičením se rozehřejte.
  • Ideální je pro vás vodoléčba s cviky prováděnými ve vodě.
  • Vyzkoušejte ultrazvuk a léčbu neinvazivním laserem – jeho sonda působí světlem o specifické vlnové délce.
  • Zkuste akupunkturu nebo se poraďte se zkušeným homeopatem.
  • Vyhýbejte se cvičení s tvrdými dopady a nárazy.
  • Kvalifikovaný masér vás kromě masáže naučí i protahovat svaly.
  • Naučte se relaxační techniky pro omezení stresu.
  • Vyzkoušejte lázeňský pobyt. V léčbě zánětlivých onemocnění pohybového aparátu mají velkou zkušenost například v Lázních Jáchymov. Základem léčení jsou tu koupele v termální minerální vodě s obsahem radonu. Toto záření tiší bolesti, zlepšuje hybnost kloubů a stimuluje regenerační procesy ve tkáních.

BYLINKY PŘI ARTRITIDĚ

BYLINKY PŘI ARTRITIDĚ

  • Mezi protizánětlivě působící byliny patří vrba, tužebník jilmový, bříza a kopretina řimbaba, vachta trojlistá, tymián, koriandr. 
  • Bylinkáři doporučují i výtažky z bylin, které podporují imunitu – ženšen, kozinec. Zeptejte se na případnou souvislost bylinných přípravků s užívanými léky. 
  • Při revmatoidní artritidě konzumujte vyváženou stravu s dostatkem zeleniny a esenciálních mastných kyselin (z tučných mořských ryb), případně užívejte vhodné potravinové doplňky s rybím tukem nebo pupalkovým olejem. 
  • Zkuste 2x denně pít 3 lžičky jablečného octa ve sklence horké vody a přislazené medem. Artritidu zmírňují výtažky z avokáda, zelený nebo zázvorový čaj připravený ze 2 lžiček zázvoru zalitých horkou vodou.

Jeďte k moři

Při artróze i při artritidě pomáhá pobyt u moře. Mořská voda obsahuje mnoho minerálních solí, stopových prvků a také vitaminů a aminokyselin. Sůl ve formě iontů je vstřebávána kůží a rozváděna do dalších orgánů – například ionty vápníku k poškozeným kostem, draslík do svalů. Nevyužité ionty se „skladují“ v kůži, čímž se vysvětlují blahodárné účinky přetrvávající i několik měsíců po pobytu u moře.

Pozor na osteoporózu

Nemocným s revmatoidní artritidou, především ženám po menopauze, hrozí vyšší riziko osteoporózy. V tomto případě pomohou přípravky s vápníkem a vitaminem D.

Nezapomeňte na vitaminy

Při artróze i revmatoidní artritidě užívejte antioxidanty – vitaminy C, E, a také zinek a glukosamin.

STRAVOU PROTI BOLESTI KLOUBŮ

STRAVOU PROTI BOLESTI KLOUBŮ

Ti, kdo trpí artrózou nebo artritidou a často jedí tučné ryby, méně trpí záněty a bolestmi. Podle nových zjištění totiž omega-3 nenasycené mastné kyseliny obsažené v rybách podporují tvorbu protizánětlivých látek. Kromě mořských ryb často konzumujte zelenou a oranžovou zeleninu – papriky, salát, brokolici, mrkev, které chrání klouby a jejich chrupavku. Hodně jezte i citrusové ovoce (vitamin C) a ananas (enzym bromelain tlumí záněty). Z koření zhusta používejte kurkumu, zázvor a hřebíček, které pomáhají tlumit zánět, tišit bolest a mírnit otoky.

Jak si chránit kyčle?

Základní ochranou je pro ně co nejmenší namáhání, tedy udržování tělesné hmotnosti ve zdravých mezích. Každý kilogram navíc výrazně zhoršuje jejich opotřebování a zvyšuje riziko artrózy. Jako prevence rozpadu chrupavky je dalším důležitým ochranným činitelem uchování pohyblivosti. I poškozeným kloubům pomáhá mírně intenzivní, ale častý pohyb. Necvičte, pokud jste nachlazení, hodně unavení nebo máte oteklé klouby.

Nohy

Kolena mějte mírně pokrčená, špičky směřují přímo dopředu. Musíte-li dlouho stát, opřete si jednu nohu o schod nebo podnožku, tím ulevíte dolní části zad. Nohy střídejte každých 5–15 minut.

ZDROJ: časopis Vlasta, healthline.com, Spine-health.com