Proč se z čísla BMI nedá usuzovat, jak na tom jste? Protože nezohledňuje procento tělesného tuku ani jeho rozložení v těle. BMI navíc vzniklo měřením evropské populace, což u nás náhodou sedí, ale používat ho v celosvětově šířených dietních doporučeních je zavádějící. Daleko přesnější je zajímat se o souhrn měření, která zahrnují krevní tlak, obvod pasu a hladinu cholesterolu.

Co to vlastně je BMI?

BMI neboli index tělesné hmotnosti (body mass index) je výpočet, který se používá ke stanovení nadváhy nebo obezity. Získáte ho vydělením tělesné hmotnosti v kilogramech výškou daného člověka umocněné na druhou. Výsledky jsou rozděleny do čtyř kategorií:

  • Podváha (<18,5)
  • Normální váha (18,5–24,9)
  • Nadváha (25–29,9)
  • Obezita (> 30)

Příklad výpočtu BMI pro osobu vysokou 170 cm vážící 80 kg: 80 : (1,7 × 1,7) = 80 : 2,89 = 27,7

Sportovci s nadváhou? Ne tak docela

BMI původně vytvořil v 19. století belgický matematik a statistik Lambert Adolphe Quetelet jako způsob měření obezity v běžné populaci, vzorec byl zpřesněn v době druhé světové války – tehdy ho používala pojišťovna Metropolitan Life Insurance Company, když chtěla vědět, kolik účtovat klientům za pojištění.

Bohužel, vzorec je sice jednoduchý a výsledek máte za chvíli, ale nebere vůbec v potaz procento tělesného tuku. V praxi to znamená, že úplně stejné BMI mohou mít dva zcela odlišní lidé – na jedné straně člověk, který se hodně hýbe a má pevné svaly – které samy o sobě váží více než tukové zásoby, na straně druhé jedinec s mizernou kondicí a vyšším podílem tělesného tuku. Paradoxně se tak stává, že sportovci mají BMI v pásmu nadváhy, ačkoli na první pohled vypadají zdravě a mají například vyrýsovaný pas.

Podíl tělesného tuku si můžete nechat změřit v ordinaci výživového poradce nebo u obezitologa, pro základní orientaci postačí i osobní váhy s touto funkcí, které pracují s bioelektrickou impedancí. Je to přitom právě procento tělesného tuku, z něhož se dají mimo jiné odvodit zdravotní rizika.

Proč vadí tuk v pase

Samozřejmě pokud máte nadváhu nebo obezitu, nejspíše to víte i bez měření a vážení. Ale pokud chcete například shodit a vypadat lépe a zároveň – nebo především – být zdravější, zajímejte se o měření, a to o jiné než body mass index.

Podle odborníka na výživu Pavla Suchánka ze společnosti FitBee je velmi důležité rozložení našich tukových zásob. A doporučuje, změřte se v pase.

„Pacient, který má obvod pasu přes pupík vyšší než 102 cm u mužů nebo nad 94 cm u žen, bude nejspíš mít zvýšené množství vnitrobřišního tuku, což je tuk okolo jater a je nebezpečný, když je ho více, protože zvyšuje riziko infarktu, cukrovky, nádorových onemocnění. Zvýšené riziko v tomto ohledu představuje rovněž postava tvaru jablka,“ upřesňuje Suchánek. Naopak, tuk na zadku nebo stehnech vás sice může trápit kvůli vzhledu, ale sám o sobě vlastně nepředstavuje žádné zásadní riziko. BMI vám ovšem v tomto směru neřekne nic.

Kromě pasu existují další ukazatele, na které má smysl se zaměřit a probrat je s praktickým lékařem například na pravidelné preventivní prohlídce:

  • Vysoká hladina cholesterolu: Lékaři hovoří o třech základních hodnotách: optimální hodnota cholesterolu v krvi u dospělého člověka by neměla přesáhnout 5,2 mmol/l, za zvýšenou hladinu cholesterolu se v lékařských kruzích považuje hodnota od 5,2 do 6,2 mmol/l, hodnoty nad 6,2 mmol/l se označují jako rizikové. Podle nejnovějších poznatků není důležitá celková hladina cholesterolu v krvi, ale jeho struktura a poměr jednotlivých složek, mluví se totiž o prospěšném a škodlivém cholesterolu.
  • Zvýšené triglyceridy: Typ tuku v krvi, který ucpává cévy, za vysokou hladinu se považuje více než 1,7 mmol/l
  • Vysoký krevní tlak: od hodnoty 140/90 mmHg výše
  • Vysoká hladina cukru v krvi: Hladina cukru v krvi neboli glykémie se u zdravého člověka pohybuje v rozmezí 3,9–5,9 mmol/l nalačno.